Отидете към основна версия

4 029 36

Вместо да печели симпатии, Русия реагира с бомби и ракети

  • иран-
  • русия-
  • ес-
  • сащ

За никого друг по света Кремъл вече не е модел

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво ще поиска Русия за ролята си по ядреното споразумение? След анексирането на Крим и нападенията в Източна Украйна би било фатално да се отменят санкциите. Също толкова лошо би било при изграждането на нов газопровод да се пренебрегнат интересите на Украйна.

Това коментира Арно Видман за "Франкфуртер Рундшау".

Но доколко катастрофално би било, ако и Русия излезе от споразумението с Иран? Излизането на Тръмп от ядреното споразумение се хареса на радикалите в шиитската държава. Излизането на Русия от споразумението би довело до сваляне на сегашното умерено правителство в Техеран. Европейците са крайно зависими от това, Русия да продължи да е страна по споразумението.

В Германия често се говори за мирния характер на руското население. Във всички случаи руските правителства рядко са се съобразявали с това. Кавказката война приключи през 1864 г. И както сега узнахме – не и окончателно, както и че Русия на Путин не е миролюбива държава. Единственият коз на Путин са военните. Икономическата мощ на най-голямата по територия страна в света със славата на световна сила, едва ли е по-голяма от Африка.

Това е резултатът от модела за развитие на Путин. Той следва съветската традиция и залага на суровини, енергия и военни, вместо на нови технологии. Това води до все по-голяма зависимост на Путинова Русия - отдавна не само от Запада, но и от презрения Китай и дори от Финландия. Би било нещо ново Путин да реагира разумно и с помощта на дългосрочна инвестиционна програма да проправи пътя към индустрията. Досега непрестанно се поемаше в обратната посока. Путин укрепваше мускулната сила на държавата вместо нейната интелигентност.

Русия е не само икономически слаба. С всеки ден става все по-слаба, докато други градят мощ. За никого друг по света Русия вече не е модел. Днес никой не се стреми да я последва. Руското ръководство не може да се примири с подобна загуба на значимост. Вместо да печели симпатии, Русия реагира с бомби и ракети. Това показва, че надценява ресурсите си и дългосрочните си възможности.

Това не е утеха, тъй като Путин става все по-опасен. Както Тръмп е непредвидим, така Путин не е предвидим. Той може да печели точки единствено с изненадващи светкавични войни. Истинско изкуство би било да се накара Путин да поведе Русия по мирен път и икономическо развитие.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини