Отидете към основна версия

15 332 53

Некомпетентността на Бойко Борисов по газовата търговия вече изглежда плашеща

  • бойко борисов-
  • владимир путин-
  • турски поток

Има риск България да направи големи инвестиции в инфраструктура, а в крайна сметка Брюксел да не одобри такъв транзит

Снимки: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Некомпетентността на премиера Бойко Борисов по въпроса за газовата търговия вече изглежда плашеща. Той още не е разбрал, че до края на 2019 г. Трансбалканският газопровод ще престане да пренася руски газ към Турция, защото тогава Русия ще започне да доставя газ на турците по първата тръба на "Турски поток".

Нашият премиер продължава да включва в сметките за газовия хъб "Балкан" и обемите, които сега идват до Турция през Украйна, Румъния и България. Това заяви за Fakti.bg анализаторът д-р Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество.

Борисов не прави разлика между ЕС и НАТО, смята експертът.

Жалвайки се, че всички газови потоци заобиколили България, той дебело натъртва, че газа минава през "натовските" Турция и Гърция. Сякаш членството в НАТО има някакво отношение към газовата търговия! Да не говорим, че през Гърция не минава транзитно никакъв руски газ, но това са детайли, в които нашия премиер не може да вникне.

По думите му Русия наистина разчита да транзитира газ от "Турски поток" през България, но Путин каза много ясно: за реализацията на това намерение ще се търсят финансови гаранции или от българското правителство или от Еврокомисията. В бъдеще време! Т. е. - разговори с Комисията за транзит на руски газ през България засега не са водени. Борисов отново не е в час като се хвали, че показал схемата на газовия хъб на Юнкер и той я одобрил.

Изглежда премиерът не разбира, че това да имаш газов хъб край Варна и да доведеш газа от този хъб по нов голям трансграничен газопровод до големите потребители в Централна Европа са две съвършено различни неща. И дори Брюксел да одобрява проекта за хъба, това не значи че дава автоматично одобрение и за голям газопровод, пренасящ руски газ от България до Австрия, убеден е Димитров.

При такава некомпетентност има риск България да направи големи инвестиции в инфраструктура, необходима за преминаването на 16 млрд. куб. м руски газ годишно, а в крайна сметка Брюксел да не одобри такъв транзит, прогнозира Пламен Димитров. Всъщност част от тези инвестиции вече се правят - в момента усилено се строи лупинг на Трансбалканския газопровод в участъка между Турция и България, коментира експертът.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини