Отидете към основна версия

3 039 14

Безплатен обяд няма, безплатен ток – също

  • ток-
  • парно

Защото например Румъния има собствен добив на енергийни полезни изкопаеми, за разлика от България

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Парното поскъпна. Токът – и той. Газът – също. Затова – хайде на протест, да сваляме правителството. Под това мото БСП пак се събра на протест пред КЕВР в неделя сутринта на 1 юли.

Всеки път, в който се стигне до работата на КЕВР, БСП все знае най-добре. Какви мръсници са в тази комисия, как се гаврят с народа, как пенсиите се вдигнали само с 3,8%, а парното – със 7%. Токът поскъпва средно с 2%, но и тук действаме на принципа "и на вас да ви ...".

Обаче когато БСП тръгват да правят такива протести, нека отговорят на следните неща. Първо – какво направиха, докато управляваха, за да купуваме по-евтин газ от "Газпром"? Защото от "братска" Русия идва газът, няма от другаде – така че каквото каже Путин ... ъъъ, така де, "международните пазари", това е. Какво направиха, за да не купуваме само от "Газпром" - големи енергийни шлемове, ала-бала? Второ – каква е позицията на БСП за собствен добив на газ? Нека само напомним как съвсем наскоро в Генерал Тошево се вдигнаха срещу добив на природен газ, макар инвеститорът "Русгеоком" да говореше за конвенционален газ, не шистов. БСП тогава направи ли нещо по въпроса? Също като ГЕРБ и останалите прилепала в сегашното управление – не. Защото ГЕРБ или БСП - все тая.

Когато не си си осигурил алтернативи, тогава си зависим от "международните пазари". И сметката трябва да бъде платена – безплатен обяд няма. А безумни сравнения като това на Нова телевизия как в Румъния цената на тока от 1 юли до 20 юни догодина щяла да е с 3,53% по-евтина могат да ги правят само хора, които мислят, че икономика означава да икономисаш от закуски за обувки. Защото например Румъния има собствен добив на енергийни полезни изкопаеми, за разлика от България. А прогнозите на Асоциация "Умна eнергия", която прави анализи за Румънската стокова борса, сочат, че всъщност цената на природния газ се очаква да поскъпне с 10% през идващата зима и с 40% през следващата зима. И като добавим, че сега в Румъния управляват "социалдемократите", разбирай "бившите" румънски комунисти, като се сетим как при Орешарски беше задържана цената на тока, но след това се наложи да има поскъпване и само благоприятното положение на международните пазари позволи да не е твърде голямо, тогава можем да се сетим какво ще стане в Румъния при следващия им регулаторен период.

Това е положението – който иска по-евтин ток, си осигурява по-евтини суровини за производството му или алтернативи за производство (и не, "Белене" не е по-евтина алтернатива!). Като не може – токът поскъпва и популизмът почва да се вихри. Само че същият този популизъм, когато е на власт, не прави нищо. Защото и "Атака" бяха постоянни гости на КЕВР в дните си на "опозиция" ...

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини