Отидете към основна версия

5 204 16

Общото между Хашоги и Скрипал

  • джамал хашоги-
  • сергей скрипал-
  • убийство-
  • саудитска арабия-
  • турция-
  • русия-
  • общото-
  • дисиденти

Врагът трябва да бъде убит. Трябва всички да видят

Снимки: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 2 октомври саудитски дисидент влиза в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул за формални документи. Изчезва безследно. Седмици по-късно няма и следа от него, но стените на дипломатическата сграда в сърцето на Истанбул кънтят. Те са запечатали брутално по своя характер убийство. Нечовешко отнемане на човешки живот. Трупът е разчленен, а турските служби правят всичко възможно, за да го открият. Претърсват дори горите край Истанбул. Името на дисидента е Джамал Хашоги – журналист и критик на саудитския принц с огромно влияние, от когото режимът в Рияд се страхува. Страхът води и до убийство.

На 4 март бивш руски шпионин и неговата дъщеря са намерени в безпомощно състояние в град Солсбъри, Англия. На прага на смъртта. Британските лекари спасяват живота им, а разследването доказва, че при покушението е използвано бойно вещество, разработено в СССР преди десетилетия. Отрова, която е създадена с една цел – да заличи човешкия живот. Следите отвеждат към руското Главно разузнавателно управление. Името на мишената е Сергей Скрипал – руснак, издал имената на руски шпиони на западното разузнаване. Предателство. Предателството води и до опит за убийство. Какво е общото между Хашоги и Скрипал?

И в двата случая, достойни за криминален бестселър, покушението срещу тях не е просто убийство, а изпращането на ясен сигнал.

Турция обяви, че Саудитска Арабия стои зад изчезването на журналиста. Защо обаче той става мишена точно в Истанбул? През изминалата година отношенията между двете страни се обтегнаха до червено, след като Анкара взе страната на Доха в катарската дипломатическа криза. Рияд обвини Реджеп Ердоган, който изпрати войски в Катар, че води агресивна политика на експанзионизъм. Саудитска Арабия си отмъсти на Турция, извършвайки убийство на турска територия. А освен това беше изпратен и ясен сигнал към другомислещите в кралството. Жестокото убийство служи за назидание.

Великобритания е сигурна, че Русия стои зад отравянето на Сергей и Юлия Скрипал. Бяха представени и доказателства, че двама руски агенти, награждавани с най-високите военни почести в родината си, са били изпратени на Острова, за да убият предателя. Защо обаче той става мишена в Солсбъри? Аферата се случи в момент на криза между Русия и Запада, каквато не е имало от Студената война. Москва обвинява НАТО, че трупа сили близо до руската граница и води агресивна политика. Великобритания, която е основна натовска сила в Европа и най-близкият съюзник на САЩ, в очите на Русия е вражеска територия. С опита за убийство на Скрипал Кремъл искаше ясно да покаже как се отнася с изменниците, обърнали гръб на своята родина.

Общото и при Хашоги, и при Скрипал, е бруталността на извършеното деяние и чувството за безнаказаност. В сърцето на врага. Ако светът не осъди тези деяния, то те ще се повтарят до безкрай. Човешкият живот ще бъде заличаван от лицето на Земята. Човешкият живот повече няма да има значение.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини