20 Октомври, 2018 09:00 5 174 16

Общото между Хашоги и Скрипал

  • джамал хашоги-
  • сергей скрипал-
  • убийство-
  • саудитска арабия-
  • турция-
  • русия-
  • общото-
  • дисиденти

Врагът трябва да бъде убит. Трябва всички да видят

Общото между Хашоги и Скрипал - 1
Снимки: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 2 октомври саудитски дисидент влиза в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул за формални документи. Изчезва безследно. Седмици по-късно няма и следа от него, но стените на дипломатическата сграда в сърцето на Истанбул кънтят. Те са запечатали брутално по своя характер убийство. Нечовешко отнемане на човешки живот. Трупът е разчленен, а турските служби правят всичко възможно, за да го открият. Претърсват дори горите край Истанбул. Името на дисидента е Джамал Хашоги – журналист и критик на саудитския принц с огромно влияние, от когото режимът в Рияд се страхува. Страхът води и до убийство.

На 4 март бивш руски шпионин и неговата дъщеря са намерени в безпомощно състояние в град Солсбъри, Англия. На прага на смъртта. Британските лекари спасяват живота им, а разследването доказва, че при покушението е използвано бойно вещество, разработено в СССР преди десетилетия. Отрова, която е създадена с една цел – да заличи човешкия живот. Следите отвеждат към руското Главно разузнавателно управление. Името на мишената е Сергей Скрипал – руснак, издал имената на руски шпиони на западното разузнаване. Предателство. Предателството води и до опит за убийство. Какво е общото между Хашоги и Скрипал?

И в двата случая, достойни за криминален бестселър, покушението срещу тях не е просто убийство, а изпращането на ясен сигнал.

Турция обяви, че Саудитска Арабия стои зад изчезването на журналиста. Защо обаче той става мишена точно в Истанбул? През изминалата година отношенията между двете страни се обтегнаха до червено, след като Анкара взе страната на Доха в катарската дипломатическа криза. Рияд обвини Реджеп Ердоган, който изпрати войски в Катар, че води агресивна политика на експанзионизъм. Саудитска Арабия си отмъсти на Турция, извършвайки убийство на турска територия. А освен това беше изпратен и ясен сигнал към другомислещите в кралството. Жестокото убийство служи за назидание.

Великобритания е сигурна, че Русия стои зад отравянето на Сергей и Юлия Скрипал. Бяха представени и доказателства, че двама руски агенти, награждавани с най-високите военни почести в родината си, са били изпратени на Острова, за да убият предателя. Защо обаче той става мишена в Солсбъри? Аферата се случи в момент на криза между Русия и Запада, каквато не е имало от Студената война. Москва обвинява НАТО, че трупа сили близо до руската граница и води агресивна политика. Великобритания, която е основна натовска сила в Европа и най-близкият съюзник на САЩ, в очите на Русия е вражеска територия. С опита за убийство на Скрипал Кремъл искаше ясно да покаже как се отнася с изменниците, обърнали гръб на своята родина.

Общото и при Хашоги, и при Скрипал, е бруталността на извършеното деяние и чувството за безнаказаност. В сърцето на врага. Ако светът не осъди тези деяния, то те ще се повтарят до безкрай. Човешкият живот ще бъде заличаван от лицето на Земята. Човешкият живот повече няма да има значение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ссср

    10 40 Отговор
    Айде русофилите да ревнат сега
  • 2 Хасан

    55 5 Отговор
    Не че съм русофил ама сравнението е малко тъпо..единия е журналист другия агент ,предал своите....
  • 3 Делфинче

    52 7 Отговор
    Много преиначена статия. Доказателства за скрипалите не бяха представени. Никакви! Не е факт, че са замесени руснаците по най-простата логика, че липсва мотив! Ако са искали заличаването му са имало много по-добри възможности, докато той си беше в затвора в Русия. Авторът на тази така наречена статия пише накрая "Ако светът не осъди тези деяния, то те ще се повтарят до безкрай" и така нататък, сякаш страда от тежка форма на деменция и не знае и помни за тоновете помия, която се изля върху Русия заради скрипалите, които нито се знае дали са отровени въобще, нито се знае живи ли са въобще след като са стъпили на британска земя, защото пшак повтарям - факти и доказателства няма никакви, само твърдения! От друга страна в момента имаме ефин факт - журналист изчезва безследно в арабското консулстви, и след дълго отричане те накрая признават, че е убит. Реакцията на сащ - ами това е лошо, но какво пък, случва се! Реакция от страна на европа и великобритания пък към момента липсва въобще, затова пък хубаво и в прецизен синхрон зареваха срещу русия само един час след предполагаемото и недоказано с нищо "нападение". Изводите си направете сами. А относно изчезването на хора в посолствата - сащ трябва да си признаят какво направиха с Петър Владимиров Димитров, който през 2010 година влиза в американското посолство в София и повече не излиза от там! Защо нашите власти не оказват никакъв натиск да се признае това престъпление на сащ?!
  • 4 Демократ

    25 9 Отговор
    Общото също така е че Тереза Мей остро осъди и двете страни, изгони посланици и наложи санкции на злодеите... или май нещо обърках, чакай....а бе долу Путин, после ще уточним подробностите.
  • 5 Путински джендър

    4 25 Отговор
    Така, така! Изменники трябва да се наказват и Скрипал заслуживает смерти, но русские сме православни ангели и товарищ Путин обеща, че все ще ни преведе в рая, така ние не можем убивать. В смысле, ако ние се бяхме опитали да убием Скрипал 100% той щеше да е мертвый, защото сме изключително добри в убиването на изменники, но не сме ние, защото ние никога не убиваме изменники! Пък и нет доказательств, че сме били ние, освен имената и снимките на двама агенти на ГРУ, документирането на влизането им и целия им престой в Англия, следите от Новичок в хотелската им стая, двете им пътувания до Солсбъри и отиването им до къщата на Скрипал, веднага след това - отпътуването им за Россия... Абсолютно никаких доказательств!Слава России!

    Коментиран от #11, #16

  • 6 Иво Христов

    17 3 Отговор
    Е журналист! ЖУРНАЛИСТ! САЩ се канят да убият Сноудън. Скрипал е като Ким Филби. Арабинът е журналист, убит по нареждане на една авторитарна власт - не-демократична монархия - авторитарен монарх. И недоказана поръчка от Путин. Онези двамата може да са следяли Скрипал, може да са обслужвали Скрипал ако двоен агент, но няма следи, че са го убили - или да са искали.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 332

    1 7 Отговор
    За Скрипал е ясно - руснаците го очистват, а после англичаните им лепват новичок-а. И руснаците няма кво да правят. Да обявят - абе очистихме го, ама не беше с новичок - хахахах :) :) :) - и отричат изцяло. Просто игри - а хората спорят, дали едните или другите. Чисти в тая работа няма ;)
  • 9 1234

    17 3 Отговор
    Общото е ,че има посегателство и до там. В единия случай Скрипал и щерка му са живи ,а този е мъртъв и разчленен. В единия случай има обща международна реакция в другия леко мъмрене от страна на САЩ. Двойните стандарти са налице. Не е нужно да си някакъв фил или фоб за да ги видиш.
  • 10 П. Е.

    8 2 Отговор
    Нищо общо няма!Единия се изплюва в лицето на цяла Русия.Другият е журналист,критически настроен.
    .
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Съвет

    11 0 Отговор
    Факти! Защо не го пратите това момче направо на работа в Дойче Веле? Всичките му статии са пропити в духа на въпросната медия!

    Коментиран от #13

  • 13 Прометей

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Съвет":

    хихихииии......ми той си е там, цялата кохорта драскачи са на котлова храна в козяка........за туй сме на майната си по свобода на СМИ......
  • 14 Възмутен

    14 1 Отговор
    Единственото общо между двамата е това, че доказват, че няма никакви "ценности", а още по-малко еуропейски!!! Единият си е жив и здрав, но има наложени санкции и истерия БЕЗ НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА! Другият е убит по най-жесток начин, но няма никакви санкции за никого и даже няма никаквИ истерии!!! Е, сега пак ми дърдорете за някакви си "права и ценности"!!! ЛИЦЕМЕРИ!!! Западняците паднаха на толкова низки нива, че даже предизвикват не възмущение, а отвръщение и погнуса!
  • 15 Румяна Костова

    7 2 Отговор
    Господин Джамбазов,лабораторията,изследваща отровното вещество под название ,,Новичак" никъде не е обявила,че то е произведено в СССР,върнете филма малко назад.Значи може да е забъркано където и да е в многобройните ,световни лаборатории.По всяка вероятност онези,които повярваха в случая Скрипал,ще защитават сега и тезата за невинност на Саудитска Арабия.Ако Вие, господин Джамбазов,поради глупост или достойно заплащане сте един от тях,ние Ви разбираме.Настъпиха тежки времена за журналистите,а да се яде трябва.
  • 16 Румяна Костова

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Путински джендър":

    Веселчок ли пушите?