Отидете към основна версия

3 936 16

Калоферско хоро между кръста и петолъчката

  • калофер-
  • хоро-
  • кръст-
  • йордановден

Поисках да купя свещи и тогава подробно ми беше обяснено за сухия спирт

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Калоферското хоро" сега е стилизирано и развито, но обичаят влезлите във водата мъже, след изваждане на кръста, да се уловят за ръце и да направят няколко хороводни кръга, е съществувал открай време. Така твърдят питани от мен калоферци.

Имало е период на опит да се забрани хвърлянето на кръста, но без успех. Тогава се ражда една комична инициатива на местното ръководство. Правят се два вира. В единия вир се хвърля кръста, което е крайно нежелателно и назадничаво! На гражданите не се препоръчва да присъстват на този суеверен обичай!

И сега внимание! В другия вир по същото време хвърляли петолъчка! Това било напредничаво и идейно издържано.

Народът обаче ходел там, където се хвърлял и вадел кръстът и където мъжете правели няколкото завъртания в хоро...

Хвърляната на Йордановден петолъчка напомня за атеистичната система и нейното нахлуване в традицията на ритуалите. Например при погребения - няма опело, а ритуал, воден от служител на общината; на гроба не се поставя кръст, а пирамидка с петолъчка... Навремето, когато "отвориха" новите гробища на Монтана, от Градския комитет на БКП забраниха на тях да се продават свещи. Продаваха сух спирт. Не бях ходил дълго време в Монтана и реших да почета гроба на близък. Имаше някаква служителка в помещението при гробищата. Поисках да купя свещи и тогава подробно ми беше обяснено за сухия спирт...

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини