Отидете към основна версия

6 894 25

Страх ли ги е българските евродепутати от Лаура Кьовеши?

  • лаура кьовеши-
  • европейски прокурор-
  • евродепутати

Мълчание преди важното изслушване в Брюксел

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес в Брюксел предстои изслушване на тримата кандидати за европейски главен прокурор - Лаура Кьовеши (Румъния), Жан-Франсоа Бонер (Франция) и Андреас Ритер от Германия. То ще се състои пред членовете на комисиите по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), а въпроси ще могат да задават и членовете на комисията по бюджетен контрол (CONT).

Във въпросните комисии български представители са Сергей Станишев (зам.-председател на LIBE), Асим Адемов (ГЕРБ, ЕНП), Филиз Хюсменова (ДПС, Алианс на либералите и демократите за Европа). Георги Пирински (БСП, Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент) пък е член на Комисията по бюджетен контрол, заедно с Неджми Али (ДПС, Група на Алианса на либералите и демократите за Европа).

Изборът е особено важен, предвид дейността на Кьовеши като директор на Националната антикорупционна агенция в Румъния през периода 2013-2018, когато тя повдигна обвинения срещу редица политици на високо ниво, като успя да стигне и до осъдителни присъди. Очаква се със същия размах да действа и на евентуалната си нова позиция, ако бъде избрана.

През миналата седмица се появи информация, че българският представител в Комитета на постоянните представители в ЕС се е обявил твърдо против нея в само част от дългата процедура по избор на нов главен прокурор на Европа. Сред членовете на комитета Кьовеши остана след Жан-Франсоа Бонер по подкрепа, но пък се смята, че евродепутатите подкрепят именно нея и възможен нов обрат след гласуването тази вечер в комисията по правосъдие и следващия вот вече сред всички евродепутати. Българската позиция до този момент в избора озадачава. Или може би не съвсем.

В тази връзка потърсихме настроенията сред евродепутатите, които ще участват в изслушването днес. Дали и защо са против Кьовеши, има ли директива от България кой да не бъде избиран и изобщо накъде духа вятърът в Брюксел преди така важното изслушване.

Пред ФАКТИ Асим Адемов заяви, че спешно се налага да се прибере в България и няма да присъства на изслушването, но ще бъде заменен от Емил Радев. Потърсихме Радев за коментар, но предвид вероятно натоварения ден, той все още не се е отзовал, както и Сергей Станишев.

Трудна се оказа комуникацията и с останалите депутати, изпратени в Брюксел да защитават правата и интересите на българските граждани. Георги Пирински сподели за ФАКТИ, че ще присъства на изслушването за около час в неговото начало, въпреки някои информации, че това няма да се случи, но не пожела да се впусне в по-сериозни коментари на ситуацията. Филиз Хюсменова и Неджми Али пък не е ясно дали изобщо ще присъстват на изслушването.

Така сякаш се потвърди усещането, че темата не е най-приятната за властта у нас и може да се превърне в своеобразен "горещ картоф", който да разбуни духовете. По съседски темата се оказа притеснителна и в Румъния. Там Кьовеши получи призовка за разпит именно за днешния ден по обвинение за злоупотреба със служебно положение, като по този начин се цели осуетяване на пристигането ѝ навреме в Брюксел.

Европейската прокуратура бе създадена през 2017-а г. и е планирано да заработи догодина в Люксембург. Главният прокурор, който бъде избран след настоящата процедура, ще има еднократен мандат от 7 години.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини