Last news in Fakti

28 Февруари, 2019 16:50 1 800 25

"Демократична България": Борисов да не се крие зад администрацията

  • демократична българия-
  • бойко борисов-
  • лаура кьовеши-
  • европейски прокурор

Обединението призова премиера да застане зад Лаура Кьовеши

"Демократична България": Борисов да не се крие зад администрацията - 1
Снимка: БГНЕС

От "Демократична България" излязоха с декларация, насочена към българската позиция при избора на европейски главен прокурор. Преди седмица стана ясно, че българският посланик към ЕС е гласувал против нея, а въпреки последвалата цялостна подкрепа към нея по време на изслушванията през тази седмица в европейски комисии, то нашата нагласа остава доста спорна. Показателна е позицията на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев, който заяви, че обвиненията срещу Кьовеши в Румъния биха навредили на новосформирания пост европейски главен прокурор, ако бъде избрана тя. Въпросните обвинения според мнозина са стъкмени в родината ѝ единствено с цел пречка за заемане на високия европейски пост. Декларацията на "Демократична България" е насочена основно към ГЕРБ и Бойко Борисов. Ето какво гласи тя:

„Демократична България“ поздравява г-жа Лаура Кьовеши за блестящото ѝ представяне на публичното изслушване на кандидатите за поста Европейски главен прокурор в Европейския парламент. Подкрепата за кандидатурата ѝ от двете парламентарни комисии, които се произнесоха в нейна полза, дойде, за съжаление, без гласа на българските евродепутати от БСП, ДПС и ГЕРБ, използвали различни процедурни хватки, за да не участват в този ключов вот.

Лаура Кьовеши заслужи аплодисменти заради убедителните резултати от своята работа срещу корупцията по високите етажи на властта в Румъния. За разлика от другите двама кандидати, тя можеше да изтъкне, че е постигнала осъдителни присъди за министри, депутати и висши политици и чиновници като е спряла злоупотреби с европейски средства за над три милиарда евро. При това, г-жа Кьовеши е доказала способността си да отстоява върховенството на правото в среда на системна корупция, тежка наследственост от комунистическия тоталитаризъм и силна геополитическа уязвимост. Точно тези аспекти на нейния успех я правят особено подходяща да оглави една от основните институции, призвана да защитава нормите и ценностите на ЕС от новите предизвикателства, пред които се изправя съюзът днес. Симпатиите към Кьовеши се засилиха и заради мръсната кампания, водена срещу нея от корумпираното социалистическо правителство в Букурещ. „Много съм впечатлен от нейния кураж и съм горд, че съм кандидат заедно с нея за този пост“, заяви дори конкурентът ѝ от Германия.

„Демократична България“ призовава министър-председателя Бойко Борисов да поеме лична отговорност за този ключов политически избор като спре да се крие зад администрацията. Г-н Борисов следва да обяви пред българската общественост какви са били инструкциите дадени от правителството за гласуването в Съвета на ЕС. Българските граждани са в правото си да знаят дали действително българският посланик в ЕС е получил инструкции да гласува „против“ Кьовеши както твърдят авторитетни европейски издания и какви са били мотивите за това.

Отново настояваме г-н Борисов да заяви ясно и публично, на всички по-нататъшни етапи от процедурата по избор на европейски прокурор България ще подкрепи ли кандидатурата на г-жа Лаура Кьовеши.

Господин Борисов следва да разбира, че един отказ от подкрепа за кандидатурата на г-жа Кьовеши, въвлича България в поредния отровен съюз – този път с тежко компрометираното социалистическо правителство, което е на власт днес в Румъния. Личното политическо оцеляване не може да бъде по-важно от интереса на България да застане на страната на онези държави, които искат силен ЕС чрез ефективна защита на върховенството на правото и демокрацията. Само така, ние можем да се противопоставим ефективно на преминаването към ЕС на няколко „скорости“ и да спрем свличането си към периферията.

Днес страната ни има ясен интерес от избора на тази смела жена, доказала способността си да се бори с всички заболявания, от които страда и нашата собствена държавност и заради които европейската ни перспектива е под все по-сериозен риск. Ако г-н Борисов не смее или не може да обслужи този национален интерес и, вместо това, избира да се асоциира с вече осъдения за корупция лидер на социалистите Ливия Драгня, това ще бъде още едно доказателство, че е крайно време да слезе от политическата сцена и да освободи страната ни от своите зависимости и неспособност да управлява в обществен интерес."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 hmhmhm

    23 16 Отговор
    Позатопли се и тия пак почнаха да излизат - изкарали са зимата!
  • 2 ломски

    20 14 Отговор
    мишките излизат от дупките
  • 3 hitrii

    20 2 Отговор
    Страх ги еееееее Ясна е работатаааа
  • 4 СТОП

    8 18 Отговор
    Кьовеши е румънски продукт и си изпълни ролята .От тук нататък може да причини само повече проблеми.Не ми трябва втори Ежов щото те работят на този принцип ако се сравнят.Тези дето не са яли попарата на тоталитаризма си я харесват.То при Чаушеско си беше същото все пак Рено иПежо е по добре от ДачияЩе влезем в ресто а от това нищо няма да излезе
  • 5 Тръмп

    10 13 Отговор
    ”Демократичните” болшевики дават напътствия от позицията на мравка от Женския пазар!!!:):):)
  • 6 neregistriran

    15 8 Отговор
    тия двамата нема ли да изчезнат най после или се стопли наще евродепутати не са гласували защото са си отстъпили местата, нали други ни отстъпиха за проблема със шофьорите,личи си че идват избори отвсекъде напъплиха разни неуспели, сега очаквам да се появи и Бисер- петното или Мишо шамара
  • 7 458

    5 3 Отговор
    Мон пти женерал и Бойкикев. УжасТ. Дали са наставления към файтонджийте.

    Коментиран от #15

  • 8 Гост

    17 4 Отговор
    На времето избрахме герб да се бори срещу корупцията, създадена от БСП и ДПС. За 10 години не осъдиха нито един политик или депутат, сега на всичко отгоре пречат на Лаура да заеме поста главен прокурор. Щом не са я подкрепили, нямат работа по-вече в Европа да се прибират.
  • 9 Статист

    17 2 Отговор
    Тези двамата също са за прокурор .
  • 10 457

    13 9 Отговор
    На най-джендърската партия дето не влезе в парламента НИКОЙ НЕ И ИСКА МНЕНИЕТО !!!
  • 11 Радо

    6 13 Отговор
    Е кое и е джендърското??...последният шанс според мен за обединение на дясната/синята идея - ако има въобще, едно обединение на интелигентните хора в тая държава срещу мутро-джандарската хунта и комунягите, които го играят мнима
    опозиция....Демократична България ми е последната надежда за някаква промяна, колкото и наивно да Ви звучи!!!
  • 12 Мартин

    13 8 Отговор
    А лидерите на уж "Демократична България" Христо Иванов и джуджето-генерал Атанасов да не се крият зад финансиране от Иво Прокопиев!
  • 13 ТОЧКАТА

    5 1 Отговор
    Боооже,то бербера смени коня за ООН на последната обиколка по ,,нечия,,молитва,тези искат ба бъдел...мъж!!!Мъж!!?????
  • 14 РОБИН ХУД

    4 5 Отговор
    Краците, мошениците и комунистите треперят , а то .... всичко е шменти капели е в БГ и Румъния .
    Тя е не само трън в задните части на крадливите комуняги , но е и човекът който ще ги вкара на топло за дълго време.
    Е , разбира се трябва да се конфискува заграбеното .
  • 15 Муньо

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "458":

    Мърша и нищо повече, както казва Джек Лондон... ако го помните!

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Помнящ

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Муньо":

    Най-великия американски писател , дали вече не е забранен в Сащ ?!
  • 18 патриотъ

    2 1 Отговор
    Е това последното изречение ми хареса особено и съм за с двете ръце!Вън Боко и Герб от политиката и право в затвора!

    Коментиран от #19

  • 19 Анти манти

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "патриотъ":

    Вън на всичките комуняги от властта
  • 20 Вили

    3 1 Отговор
    Когато Кьовеши беше на посещение в България, Борисов се изказа отрицателно срещу нея. ГЕРБ и БСП отказаха да се наеме специализирана външна фирма която да проследи откраднатите пари от КТБ, защото вероятно има замесени техни хора.
  • 21 Циркаджия

    0 1 Отговор
    Хубава снимка,само защо им няма шапките и обувките със звънчетата?
  • 22 Токин

    1 1 Отговор
    "Анти-демократична България" на Христо Иванов - Прокопиев първо да съберат минимум 4% на избори и тогава да започнат да дават съвети, защото с техните 2.9% нито са представителни, нито имат право на съвети към партия, която постигна 10 пъти повече резултат!
  • 23 Нено

    0 1 Отговор
    Тия слабоумници деократите какво пак се превъзбудиха?
  • 24 Петър

    0 1 Отговор
    А Демократична България да не се крият зад парите на Прокопиев!
  • 25 Борил

    1 0 Отговор
    Жалката организацийка Демократична България не разбра ли, че никой в България не се интересува от тяхното мнение и позиция.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове