Last news in Fakti

26 Февруари, 2019 16:30 6 889 25

Страх ли ги е българските евродепутати от Лаура Кьовеши?

  • лаура кьовеши-
  • европейски прокурор-
  • евродепутати

Мълчание преди важното изслушване в Брюксел

Страх ли ги е българските евродепутати от Лаура Кьовеши? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес в Брюксел предстои изслушване на тримата кандидати за европейски главен прокурор - Лаура Кьовеши (Румъния), Жан-Франсоа Бонер (Франция) и Андреас Ритер от Германия. То ще се състои пред членовете на комисиите по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), а въпроси ще могат да задават и членовете на комисията по бюджетен контрол (CONT).

Във въпросните комисии български представители са Сергей Станишев (зам.-председател на LIBE), Асим Адемов (ГЕРБ, ЕНП), Филиз Хюсменова (ДПС, Алианс на либералите и демократите за Европа). Георги Пирински (БСП, Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент) пък е член на Комисията по бюджетен контрол, заедно с Неджми Али (ДПС, Група на Алианса на либералите и демократите за Европа).

Изборът е особено важен, предвид дейността на Кьовеши като директор на Националната антикорупционна агенция в Румъния през периода 2013-2018, когато тя повдигна обвинения срещу редица политици на високо ниво, като успя да стигне и до осъдителни присъди. Очаква се със същия размах да действа и на евентуалната си нова позиция, ако бъде избрана.

През миналата седмица се появи информация, че българският представител в Комитета на постоянните представители в ЕС се е обявил твърдо против нея в само част от дългата процедура по избор на нов главен прокурор на Европа. Сред членовете на комитета Кьовеши остана след Жан-Франсоа Бонер по подкрепа, но пък се смята, че евродепутатите подкрепят именно нея и възможен нов обрат след гласуването тази вечер в комисията по правосъдие и следващия вот вече сред всички евродепутати. Българската позиция до този момент в избора озадачава. Или може би не съвсем.

В тази връзка потърсихме настроенията сред евродепутатите, които ще участват в изслушването днес. Дали и защо са против Кьовеши, има ли директива от България кой да не бъде избиран и изобщо накъде духа вятърът в Брюксел преди така важното изслушване.

Пред ФАКТИ Асим Адемов заяви, че спешно се налага да се прибере в България и няма да присъства на изслушването, но ще бъде заменен от Емил Радев. Потърсихме Радев за коментар, но предвид вероятно натоварения ден, той все още не се е отзовал, както и Сергей Станишев.

Трудна се оказа комуникацията и с останалите депутати, изпратени в Брюксел да защитават правата и интересите на българските граждани. Георги Пирински сподели за ФАКТИ, че ще присъства на изслушването за около час в неговото начало, въпреки някои информации, че това няма да се случи, но не пожела да се впусне в по-сериозни коментари на ситуацията. Филиз Хюсменова и Неджми Али пък не е ясно дали изобщо ще присъстват на изслушването.

Така сякаш се потвърди усещането, че темата не е най-приятната за властта у нас и може да се превърне в своеобразен "горещ картоф", който да разбуни духовете. По съседски темата се оказа притеснителна и в Румъния. Там Кьовеши получи призовка за разпит именно за днешния ден по обвинение за злоупотреба със служебно положение, като по този начин се цели осуетяване на пристигането ѝ навреме в Брюксел.

Европейската прокуратура бе създадена през 2017-а г. и е планирано да заработи догодина в Люксембург. Главният прокурор, който бъде избран след настоящата процедура, ще има еднократен мандат от 7 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шалом

    60 4 Отговор
    И всичките горе-изброени са служители на червения,юдейски интернационал.
  • 2 😃АНАЛлизатор😂

    18 54 Отговор
    "Главен прокурор на Европа"?!!!....идиотизъм на квадрат.....малко са ни другите идиоти в Брюксел та още един да храниме?!!!

    Коментиран от #3, #9, #25

  • 3 ами прав си

    72 4 Отговор

    До коментар #2 от "😃АНАЛлизатор😂":

    какво е това главен прокурор на европа и той да не е поставен от тримата дебели !!! току виж се разровил и разбутакл рахата на политиците в България
  • 4 Грую

    37 2 Отговор
    Спокойно! Следващата стъпка ще бъде да направят европейски затвор и като те осъди главния прокурор на Европейския съюз ще лежиш в Европейския затвор- луксозно , а не в Българския - мизерно!

    Коментиран от #5

  • 5 хе хе

    42 1 Отговор

    До коментар #4 от "Грую":

    ами то ако направят европейски затвор в който изпращат европейски съдии то само за България трябва да заделят едни 4-5 000 килии
  • 6 ГосТ

    41 1 Отговор
    Европейско законодателство и разследване и европейска армия !
  • 7 Б.МЕТОДИЕВ. Б.

    25 2 Отговор
    Ма как така нашето Соти защо го няма? Само той ще оправи ЕС!
  • 8 Сиганина

    34 0 Отговор
    Момци, като изключим Пирински и част от Станишката в представителите на българската група, ми то другите са все Българи. Пропаднала държава, заслужаваме си съдбата!
  • 9 арогантен

    45 5 Отговор

    До коментар #2 от "😃АНАЛлизатор😂":

    Пише се и се изговаря ''храним''. Само Боко тиквата и подлизурковците около него говорят на ''МЕ'', за да се харесат и да слязат на неговото селско ниво. Срам за българската политика с такива, като ГЕРБавата партия и подлизурковците, гласуващи за нея.

    Коментиран от #17

  • 10 Маниака

    37 1 Отговор
    От всички споменати има само един българин ( Пирински ), един руснак роден в Украйна и останалите са само фесове! Срам и позор

    Коментиран от #15

  • 11 новинар

    30 0 Отговор
    Естествено ,че ги е страх!
  • 12 Калашникът

    19 0 Отговор
    Трябва полит-айдуците да ги изненадаме с павета.Иначе ще ни крадат до гроб.
  • 13 Калашникът

    8 0 Отговор
    Трябва полит-айдуците да ги изненадаме с павета.Иначе ще ни крадат до гроб.
  • 14 ДА ама НЕ

    21 2 Отговор
    Граберите искат да е като у нас .............ТИ СИ ГО ИЗБРА, /за да ни пази/ ........ НАЛИ !!??????????
  • 15 без аналог

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "Маниака":

    всъщност Пирински е евреин ,както и Станишката
  • 16 Хаджи хаджи Българин

    1 13 Отговор
    Ама тя не беше ли подсъдима? Въх , пропуснал съм нещо!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Byg

    0 13 Отговор
    Да подсъдима беше , нейни подчинени сезираха президента че биват карани да изфабрикуват обвинения . Оказа се че е точно така и за това беше ритната , лъже престъпления измислени от нея и екипа и за да се трупа рейтинг , но се получи обратен ефект , той се вижда и от доклада за Румъния , точно по темата правосъдие останаха доста след България.
  • 19 Гюлеметов

    12 0 Отговор
    Треперете мафиоти-политици идва европейската ръка на Кьовеши.
    Тя ще открие българските крадци на 11 милиарда евра годишно /сума публикувана в САЩ/
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бай Благой

    5 0 Отговор
    Чудя се защо Цацаратурата не е кандидат....
  • 22 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    Имах за съсед в град Русе, един добър човек - турчин. При някакви назначения из разните комитети - така беше в социалистическото минало- той само свиваше рамене, поглеждаше плахо, сякаш той бе виновен за подобно назначение на поредния бюрократ и казваше : " Душман паръсъ ба , комшу !"
  • 23 кучето

    5 0 Отговор
    Жив да не бях ! Какви са тези отрепки и кой ги е пратил там да представляват България?
  • 24 Гост

    5 0 Отговор
    Лаура да направи така, че всички дела в които има замесени евро средства да се гледат в Страсбург. Да ги видим тогава нашите мафиоти колко са смели.
  • 25 димитр

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "😃АНАЛлизатор😂":

    Никът ти много добре показва кой си ти - АНАЛлизатор. Главният прокурор на Европа си ни е най-необходим за разлика от изброените в статията български евродепутати - хрантутници - мишоци!