Отидете към основна версия

42 080 70

Борисов изчерви бузите на Темида от срам

  • бойко борисов-
  • данаил кирилов-
  • цецка цачева-
  • правосъден министър

Иска ли изобщо министър-председателят да спечели предстоящите избори?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-големият разобличител на властта е самата тя. Това днес потвърди министър-председателят Бойко Борисов с номинацията на Данаил Кирилов за нов правосъден министър. Незначима фигура начело на може би най-значимото министерство. Мисли, мисли, Борисов и най-накрая измисли едно голямо нищо. Показателно за начина по който се случват нещата при тази управляваща клика.

Да се чуди човек защо му отне повече от 10 дни на Борисов, за да избистри избора си за заместник на иначе лесно заменимата Цецка Цачева. Веднага след оставката на Цачева, той можеше да погледне към крачола си, от който тя се пусна, и там да намери нейния наследник. Такива са те нашите правосъдни министри - по един калъп правени. А този калъп е възможно най-неподходящият за тази позиция. Чиновнически, безхарактерен, угоднически. Каквото е и отношението на ГЕРБ към правосъдната система.

Ако искаше Борисов да направи нещо в сектора, то трябваше да търси човек, способен да направи истинска реформа, способен да отстоява принципи и да устои на определени лобита, които дърпат като гемии надолу правосъдието. Човек, пълен антипод на Данаил Кирилов - силна личност, с характер, морал, твърдост и кураж. Все по-назрял става въпросът има ли изобщо в ГЕРБ такива или всички са послушковци. Каквито набързо станаха партньорите във властта. Справка - Валери Симеонов днес каза, че Данаил Кирилов е незаменим за правната комисия в НС. Неотдавна пък Волен Сидеров сравни Цветан Цветанов с... Кисинджър.

Борисов вече веднъж направи грешката да сложи на този пост по-различен човек - Христо Иванов. Това му създаде редица главоболия и опити за промяна на статуквото, което не понесе на министър-председателя. Оттогава истинските реформатори и борци за реално правосъдие са опозиция и се изявяват предимно във фейсбук или в някоя от по-малките телевизии. Важните и отговорни постове се пазят далеч от тях. А се дават на такива като Десислава Ахладова. Само я вижте и веднага ще разберете много. Както беше достатъчно да се направи и с Цецка Цачева, и с Данаил Кирилов. Впрочем и с персоните, снимали се с Бойко Борисов на скорошната политическа академия на Жени ГЕРБ.

Делата на Борисов говорят много повече от думите му. Очевидно е, че той реформи не иска да прави. В нито един от важните сектори няма намерение да пребори октопода. Напротив, иска да се срасне с него. Най-нагледният пример от всичко това е случващото се в КПКОНПИ. С интерес очакваме резултатите на действията на Прокуратурата и срещу Цветанов, Цачева, Ангелкова.

Напоследък ГЕРБ трупа негатив след негатив. Сякаш всичко наложено като начин на действие през последните 10 години се събра като есенция в последните няколко седмици. Този маниер омръзна на хората и крахът е неизбежен. Ако иска да остане на върха, Борисов трябва сам да покаже, че е гъвкав и склонен на промяна и развитие. Каквото изборът на Данаил Кирилов със сигурност не е.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини