Отидете към основна версия

6 235 52

Шах с пешката! Премиерът щял да спасява УНСС от фалит

  • унсс-
  • правителство-
  • фалит

Необходимо е финансирането да се осигури в най-кратки срокове, за да се удължи срокът на проекта

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Премиерът щял да спасява Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Това стана ясно на днешното правителствено заседание.

Премиерът и представители на три министерства, които са ангажирани с решаване на проблема на УНСС, ще посетят в четвъртък висшето училищe. Това съобщи самият той в началото на заседанието на правителството. Днес е имал среща с ръководството на университета.

"Забавихме се малко, защото имахме среща с УНСС. Утре в 11.00 ч. ще отидем там да разгледаме въпроса с МРРБ, финансово министерство и образованието", каза по време на заседанието на правителството премиерът.

Как правителството създаде проблема за УНСС?

В отворено писмо от вчера на Университета за национално и световно стопанство до министър-председателя, министъра на финансите и до министъра на образованието и науката се настоява да се осигурят необходимите средства от 10,3 млн.лв., за да бъде завършен и оборудван новият учебният корпус на УНСС, който се осъществява с европейски средства и да не се стигне до фактическа неплатежоспособност на университета.

Необходимо е финансирането да се осигури в най-кратки срокове, за да се удължи срокът на проекта, посочват от висшето училище. В противен случай ще бъдат загубени 4,5 млн. лв. европейска безвъзмездна помощ, която държавата ще се наложи да връща заедно с лихвите, припомниха от УНСС.

От министерството на финансите във вторник обявиха, че на УНСС ще има одит за изразходваните средства.

Как общината скри водопровод и топлопровод от УНСС?

Всеки може да ни проверява, нека дойдат на проверка. Учудвам се, че идват сега, а не преди година и половина, когато се оказа, че под бъдещия ни учебен корпус се намират централен топлопровод и водопровод, което не беше отразено в документацията на проектантите. Така ректорът на УНСС проф. Стати Статев коментира заявката на Министерството на финансите, че предстои инспекция в икономическия университет.

"Министерството на финансите потвърждава вече поетия ангажимент за осигуряване на средства от държавния бюджет в размер до 7,5 млн. лв...", което проф. Статев коментира с думите, че е трябвало да пише: ""Министерството на финансите потвърждава, че не е изпълнило поетия ангажимент да осигури по 2,5 млн. лева в продължение на три години".

За да изпълнят този ангажимент, Финансите поставят условие: средствата от държавния бюджет да бъдат осигурени, "но едва след усвояване на ресурса по Оперативна програма „Региони в растеж“ и до размера на проекта съгласно основния договор".

Това е абсурдно и против европейските правила

- реагира пък проф. Статев.

Реакция на писмото дойде и от МФ, и от министъра на образованието Красимир Вълчев, който заяви, че МОН няма бюджетен ангажимент към УНСС и няма как да помогне в случая.

30-месечният договор за изграждането на допълнителния корпус е от декември 2016 г. Той е на база спечелен проект по Оперативна програма "Региони в растеж". Министерството на финансите трябвало да осигури 7,5 млн. лева съфинансиране чрез МОН - по 2,5 млн. за всяка от трите години 2017-а, 2018-а и 2019-а. Останалите пари до 10,3 млн. лева трябвало да бъдат платени за оборудване.

Крайно време е вместо да се появява като "deus ex machina", премиерът да стегне собствената си администрация да спазва правилата. Изложените факти показват, че дори и Столичната община, която от над десетилетие се управлява от ГЕРБ не знае къде върви водата, а откъде идва топлото...

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини