Last news in Fakti

24 Април, 2019 11:49 6 221 52

Шах с пешката! Премиерът щял да спасява УНСС от фалит

  • унсс-
  • правителство-
  • фалит

Необходимо е финансирането да се осигури в най-кратки срокове, за да се удължи срокът на проекта

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Премиерът щял да спасява Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Това стана ясно на днешното правителствено заседание.

Премиерът и представители на три министерства, които са ангажирани с решаване на проблема на УНСС, ще посетят в четвъртък висшето училищe. Това съобщи самият той в началото на заседанието на правителството. Днес е имал среща с ръководството на университета.

"Забавихме се малко, защото имахме среща с УНСС. Утре в 11.00 ч. ще отидем там да разгледаме въпроса с МРРБ, финансово министерство и образованието", каза по време на заседанието на правителството премиерът.

Как правителството създаде проблема за УНСС?

В отворено писмо от вчера на Университета за национално и световно стопанство до министър-председателя, министъра на финансите и до министъра на образованието и науката се настоява да се осигурят необходимите средства от 10,3 млн.лв., за да бъде завършен и оборудван новият учебният корпус на УНСС, който се осъществява с европейски средства и да не се стигне до фактическа неплатежоспособност на университета.

Необходимо е финансирането да се осигури в най-кратки срокове, за да се удължи срокът на проекта, посочват от висшето училище. В противен случай ще бъдат загубени 4,5 млн. лв. европейска безвъзмездна помощ, която държавата ще се наложи да връща заедно с лихвите, припомниха от УНСС.

От министерството на финансите във вторник обявиха, че на УНСС ще има одит за изразходваните средства.

Как общината скри водопровод и топлопровод от УНСС?

Всеки може да ни проверява, нека дойдат на проверка. Учудвам се, че идват сега, а не преди година и половина, когато се оказа, че под бъдещия ни учебен корпус се намират централен топлопровод и водопровод, което не беше отразено в документацията на проектантите. Така ректорът на УНСС проф. Стати Статев коментира заявката на Министерството на финансите, че предстои инспекция в икономическия университет.

"Министерството на финансите потвърждава вече поетия ангажимент за осигуряване на средства от държавния бюджет в размер до 7,5 млн. лв...", което проф. Статев коментира с думите, че е трябвало да пише: ""Министерството на финансите потвърждава, че не е изпълнило поетия ангажимент да осигури по 2,5 млн. лева в продължение на три години".

За да изпълнят този ангажимент, Финансите поставят условие: средствата от държавния бюджет да бъдат осигурени, "но едва след усвояване на ресурса по Оперативна програма „Региони в растеж“ и до размера на проекта съгласно основния договор".

Това е абсурдно и против европейските правила

- реагира пък проф. Статев.

Реакция на писмото дойде и от МФ, и от министъра на образованието Красимир Вълчев, който заяви, че МОН няма бюджетен ангажимент към УНСС и няма как да помогне в случая.

30-месечният договор за изграждането на допълнителния корпус е от декември 2016 г. Той е на база спечелен проект по Оперативна програма "Региони в растеж". Министерството на финансите трябвало да осигури 7,5 млн. лева съфинансиране чрез МОН - по 2,5 млн. за всяка от трите години 2017-а, 2018-а и 2019-а. Останалите пари до 10,3 млн. лева трябвало да бъдат платени за оборудване.

Крайно време е вместо да се появява като "deus ex machina", премиерът да стегне собствената си администрация да спазва правилата. Изложените факти показват, че дори и Столичната община, която от над десетилетие се управлява от ГЕРБ не знае къде върви водата, а откъде идва топлото...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро Шопа

    116 10 Отговор
    Абе тоя фалира цяла България бе .
  • 2 Batushka

    106 11 Отговор
    Бананова държава с умствено изостанал вожд!Ха сега да целуват ръка автономните....хахахххххх....
  • 3 Vinetutkata

    96 8 Отговор
    Нов корпус? За какво? То деца няма в България, а от университет и то УНСС, едва ли ще има нужда?!
    Закривай!
  • 4 Харито

    84 8 Отговор
    Герберасти , Седерасти , Патриотасти Вие сте просто педе........сти
  • 5 Давид

    75 6 Отговор
    Този бандит бе осъден за лъжа . Какво спасява той ? Да се качва на шейната на Московски и съдбата в края на пистата да го срещне с Местан .

    Коментиран от #9

  • 6 сектант

    42 5 Отговор
    като докара "инвеситори" от чужбина нали
  • 7 Ivan S

    72 6 Отговор
    Все тича и решава проблемите "на пожар" в последния момент. То му е вродено пожарникарството.
  • 8 бббббб

    65 6 Отговор
    Първо съсипват и разграбват,начело с него.А, като стане едно звучно МЯУУУ започва да се прави на Батман спасителя.
  • 9 Hhhhhhh

    45 5 Отговор

    До коментар #5 от "Давид":

    От половин час се смея и не мога да напиша отговор. ПЕРФЕКТЕН СТЕ. ОЦЕНКА 6.
  • 10 Мето

    47 5 Отговор
    Само в Африка не е помагал

    Коментиран от #45

  • 11 нов

    51 6 Отговор
    Е, то се знаеше...... Всеки път е така - Г-н БОРИСОВ се НАМЕСВА !!!!
    За винетките по тангентата, за децата, за пенсионерите, за какво ли НЕ???? А, сетих се - темата за циганите е табу, личното облагодеталстване на приближените му също, но така е - ИЗБОРИ ИДВАТ!!!!
  • 12 Мето

    37 5 Отговор
    Задминал е Батман
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Батман Бойко

    38 6 Отговор
    Тиквата
  • 15 ТРОПЧО

    39 5 Отговор
    БОИКО СПАСИТЕЛЯ ТОИ Е НАИ ГОЛЕМИЯ САМАРЯНИН ТОИ ЩЕ СПАСЯВА С ЧИИ ПАРИ С НАЩИ С АКЦИЗИ ДДС И ОЩЕ КВО ЛИ НЕ ЕИИИ АМАН ОТ ТЕЗ ГЕРБАЖИИ НИЩО СВЯСНО САМО ЗА ЗЕМАНЕ МИСЛЯТ ДА ГИ ИЗМИТАМЕ Е ВРЕМЕ ЩЕ НИ ДОМУРЯТ АКО ОЩЕ ГИ ТЪРПИМ
  • 16 Давид

    45 6 Отговор
    Искам да се обърна към ДС . Спрете да създавате образ на спасител на този бандит - разрушител по платените телевизии . На нас не ни трябва спасител , на нас ни трябва държавник , който гради и надгражда . Начетен човек от народа - книжовник . Вие сте специализирани да покровителствате проститутки разнасящи дрога в Западна Европа .
  • 17 Само питам

    43 6 Отговор
    А кой ще ни спаси от "спасителя"???

    Коментиран от #26

  • 18 Васил

    25 8 Отговор
    Къв е смисъла като 85% от хората са с купена или фалшива диплома която става да работиш като чистач или общ работник на запад
  • 19 Аз съм пас...

    16 4 Отговор
    “Учудвам се, че идват сега, а не преди година и половина, когато се оказа, че под бъдещия ни учебен корпус се намират централен топлопровод и водопровод, което не беше отразено в документацията на проектантите.”
  • 20 майна

    20 4 Отговор
    Да стане като частните заведения:
    с каквото са изкарали с това да да плащат и ремонти и заплати- ще взимат парите от всички нас.
  • 21 Георги Колев

    12 5 Отговор
    Правете дарителска кампания.Депотати и министри да поработят извънредно и да дарят надниците.Адвокакските хонорари също са големи.А1 доста печелят може да дарят а и от есемесчета може да съберем някой милион.Ще скърпим гащите.Еи то че похарчихте много европейски пари се вижда.Но какво загубихте не го ли виждате?Взе да ви се умирисват депотатските постове.Ама то и други да ви заменят то все ще са ви колеги роднини и познати.
  • 22 ПРЪЧА

    35 5 Отговор
    ТОЗИ ПРОСТ ЦЪРВУЛ ЩЕ СПАСЯВА,АМА С МОЙТЕ ПАРИ ,НАЛИ ТАКА!!!
  • 23 коментатор

    25 2 Отговор
    Този задмина Чък Норис !
  • 24 Гаваз Билянов

    19 4 Отговор
    Естествено. Нали УНСС е прогерберски ВУЗ, снабдяващ правителството с кадри. Защо не спасява Академията в Свищов например?

    Коментиран от #32

  • 25 Иван

    19 4 Отговор
    Никой нищо не може да стегне. В БГ умствения капацитет е малко, твърде малко и ще става все по-малко. Така че просто няма хора, които да работят това е истината и който и да дойде ще е все тая-мизерия, кражби, прототия и демагогия.
  • 26 Само отговарям

    18 3 Отговор

    До коментар #17 от "Само питам":

    Ние сами трябва да се спасим като гласуваме правилно. Няма кой друг да го направи.
  • 27 guest

    18 3 Отговор
    Държавата спасява банки, университети, частни фирми и кой ли още не - въпроса е с какви пари ?
  • 28 Byg

    7 22 Отговор
    Надушиха лешоядите от всички страни че държавата има пари в момента , за което правителството на ГЕРБ е допринесло най вече , и се започна едно искане на пари , на където и да се обърнеш , всеки иска , ама им се и дава де , браво на ГЕРБ , разбират си от работата и успяват да вдигнат доходите на всички , отпускат пари на училища , църкви , болници , спортни обекти , строят пътища , санират сгради , абе пари има , безработни няма което си е проблем , но пък това води до вдигане на заплатите и в частния сектор , където държавата не може да се меси , нали

    Коментиран от #33, #36

  • 29 Пак

    18 3 Отговор
    Някой е крал и пак ще плаща българският народ.
  • 30 Бочко

    18 3 Отговор
    Мале, мале... Най-корумпираният университет в България, с най-корумпирания ректор и декани проплака, че няма пари. Добре го извъртяха "икономистите", кой знае каква "икономическа" схема са измислили, че да изкарат уннс на банкрут. Насищане нямат тия изедници, в гроба с ремарке да си ги влачите тия пари...
  • 31 ИВАН

    14 3 Отговор
    Спешно е нужен честен и скромен обединител на нацията, почтен и с чисто сърце ... за бъдещето, за бъдещите деца - те ще го оценят
  • 32 Той,мангала

    11 3 Отговор

    До коментар #24 от "Гаваз Билянов":

    Величко Адамов я спаси стопанската академия тотално!
    Там парите бяха много и дарени частно...от Българин.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Па нема да го спасяват

    11 0 Отговор
    Оно търговци има и без унсс.
  • 35 Порно

    7 0 Отговор
    Утре Носете Съответната Сума.
  • 36 Пешо

    10 2 Отговор

    До коментар #28 от "Byg":

    Пак същите простотии пишеш. Държавата потъва в дългове. Икономиката е в колапс. Инвеститорите и младите хора бягат.

    Коментиран от #39

  • 37 Булшитс

    8 0 Отговор
    Предизборното развръзване на кесията в пълна сила
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ханко от село Осеня

    2 15 Отговор

    До коментар #36 от "Пешо":

    За коя държава говориш , къде е това потъване като по данни на Евростат нашата страна е на трето място след Естония и Люксембург по най-нисък външен дълг, който е намалял от 29% на около 23%.,за поредна година имаме ръст на икономиката близо 4% , имаме рекордно ниска безработица , дефакто нямаме безработни , за втора поредна година броя прибиращите се българи в държавата е по голям от напускащите , за какво говориш ти , колапс ще има след управление на комунистите. Престанете да тролите в полза на тия комунисти щото накрая може и да дойдат и тогава жална ни майка , ще има пак тигани и тенджери по площадите.

    Коментиран от #48

  • 40 прогледнал

    7 1 Отговор
    Видяхте ли сега кой е Спасителя!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ТОЧКАТА

    8 0 Отговор
    Къто ,,вдигнем,, БВПето с 10/20....и от мен да мине30%!!!!!!ША ВЪ ОПРАЙМ И ВАС !!!!!Ама трайте малко де!!!!,,магистралата,,, да напрайм......
  • 43 ТОЧКАТА

    8 0 Отговор
    И тия бунаци от УНСС УПРАВЛЯВАТ!!!!националното и световното стопанство!!!?????Аха ,ясно е що и ние и свето е цъфнал и вързал....
  • 44 херодот

    5 0 Отговор
    Ами Премиера кой ще спасява ?
  • 45 ОХРАНИТЕЛ

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мето":

    Е как да не е, пи чай в Мароко блудкав бил, в Египет се чуди какво да излъже, само и само да каже, че е посетил повече държави от Президента на РБ.
    Баламосва Саудитците че ще ги храним,и че сме с най-ефтиното оръжие. Магистрали ще ни правят,газ ще ни прекарват ,докато
    прекараните се ослушват.Борисов извади още 10 милиарда от нашите джобове...и офшорките пращяг па шевовете.
  • 46 май

    3 0 Отговор
    ще го направят ``Академик``......
  • 47 Либертарианеца

    0 0 Отговор
    Утре ваш става дългът
    https://martintarpev.wordpress.com/2019/04/24/%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B5-%D0%B2%D0%B0%D1%88-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D1%8A%D1%82/?fbclid=IwAR28eprv79T6oVuVaPqH10dlZVHaE4aGh7eDhOgq7SIB7u2LxRJD9HJENVc
  • 48 Бачо Киро

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Ханко от село Осеня":

    Ти евростат ли четеш, вместо да се огледаш? Нали тея статистики ги вадят нс базата на снесената информация. То и Гърция преди кризата едни числа пускаше, а се оказаха други и впоследствие, че Голдман Сакс са били дори наясно... Аре у леву, на хартия цифрите били добри, бастун...
  • 49 ТОА

    4 0 Отговор
    сега е момента за евтин пи-ар
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Кольо

    0 0 Отговор
    Най-ми е гот като прочета ,че Царство му ,Спасителя е извадил едни милиони от на баща си джобчето или негови от заплатка и спестени закуски ,та ги е дарил да спасява ----частни фирми ,делигирани бюджети , неща които ползващия ги е съдран с такса и плащане , обаче парите ги нямало и някой някъде не платил. Що той да не помогне с неговите ? Ама не е питал жена си ,ни никой... Други ще стоят гладни заради тези пари отново.
  • 52 Хасан4о

    0 0 Отговор
    Много смешен виц. Онова дето ще управлява световно и национално стопанство закъсало за пари и е пред закриване . Пари нема за да си оправи сградата в която някой щял да учи и да си плаща за това.