Отидете към основна версия

2 738 17

Левче на глас? Добре. А мажоритарни избори?

  • мажоритарни избори-
  • референдум-
  • субсидия-
  • партии-
  • слави трифонов

Да се посегне на избирателната система, която устройва напълно настоящия ни политически елит, вече е нещо съвсем различно

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато зяпачите още бистреха как Борисов взел на ръчно управление кампанията на ГЕРБ, след като в партията му не останаха лица за показване, той направи показно и с партийната субсидия. Премиерът поиска партиите да получават 1 лев за получен глас на парламентарни избори.

Три години след Референдума на Слави Трифонов, на който 2,5 милиона българи поискаха същото. Но и друго, много по-важно - мажоритарни избори.

Борисов хвърли кофа вода в горящия скандал с надвзетите от партиите милиони народна пара, обявен за "техническа грешка". Бюджетната комисия моментално прие премиерската идея. От БСП и ДПС нарекоха предложението див популизъм, а Валери Симеонов напомни на Борисов, че нямал работа в Народното събрание. Да не им казва много-много какво да правят, но виж, това за левчето ставало.

Виж ти, колко простичко било...

"Не външни фактори, а народът пожела това. Имаше Референдум", услужливо си спомни Менда Стоянова. Какви външни фактори? Важното беше Борисов да спаси главата на Горанов, отпускал по 13 лв на глас, вместо законните 11. Това дори нискорейтинговата ни прокуратура успя да установи. Защото, отиде ли си един финансов министър, това си е оставка на кабинета. А Бойко не иска да повтаря упражнението с оставката трети път. Всичко може, но такова унижение - не! Станишев си изкара мандата, а той да не може. Хайде, де. Ама да го оставим Сергей - той нали вече е от добрите комунисти.

Да видим сега, щом толкова се вслушва във волята на народа, дали Борисов ще инициира и промяна в избирателната система - въвеждането на мажоритарни избори в два тура. От същия онзи референдум, когато някакси не стигнаха броени гласове, за да станат задължителни решенията му.

След като ни напомни за магаретата, които предлагаше години наред и хората ги избираха заради него, без дори да ги погледнат, нека направи и това. Народът не ще партийни магарета, нагледал им се е.

За левчето, ок. Макар, че в ГЕРБ не са опрели до партийна субсидия след 10 години на власт.

Да се посегне на избирателна система, която устройва напълно настоящият ни политически елит, вече е нещо съвсем различно.

Хората отдавна си казаха думата...

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини