Отидете към основна версия

2 872 49

Отбелязването на десанта в Нормандия - помагало за хибридна война

  • десант-
  • нормандия

Едва ли е случайно, че френският национален герой генерал Шарл дьо Гол е отказвал да участва в каквото и да е честване на тази злочестна операция, припомня експертът по международна сигурност

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Начинът, по който се празнува годишнината от съюзническата операция в Нормандия, е класическо нагледно учебно помагало за хибридна война. По-конкретно става въпрос за нейното историческо измерение, което се свежда до пренаписване на историята. Това написа във Фейсбук Боян Чуков, външнополитически съветник в две правителства, анализатор и експерт по международна сигурност.

"Целта е поразяване на съзнанието на младите поколения. По-старите поколения пределно ясно знаят, че сегашната трактовка на нормандската операция е откровена лъжа. На всички грамотни хора, които имат елементарна съвест, е ясно, че освобождението на Европа от нацистите не започва с десанта на съюзниците по бреговете на Нормандия. Това не е била съюзническа операция. Това е преди всичко военна операция на Британската империя, подкрепена от американския експедиционен корпус", смята анализаторът.

"Нормандският десант е имал за основна цел стремително да достигне до Берлин и да предотврати цялостното завладяване на Германия от Червената армия. Французите не посрещат с отворени обятия съюзниците. Робер Жоспен, баща на бившия френски премиер от социалистическата партия Лионел Жоспен, осъжда в уводна статия в своя вестник военните действия на съюзниците на френска територия. Французите дават 20 000 жертви в резултат на англосаксонските бомбардировки, извършени с цел диверсия", припомня експертът.

"Едва ли е случайно, че френският национален герой генерал Шарл дьо Гол е отказвал да участва в каквото и да е честване на тази злочестна операция. Бившият британски премиер Тони Блеър по време на 60-та годишнина от нормандската операция твърдеше, че Обединеното Кралство е влязло във войната за спасяването на евреите от „Шоа“ (катастрофа)", коментира още Чуков.

"За сведение, унищожаването на евреите започва в Европа след Ванзейската конфереция през 1942 г. Формализирането на волята на нацистите за „Окончателното решение на еврейския въпрос“ – програма за геноцид над еврейското население на Европа, за която понастоящем се използва терминът „Холокост“ – е взето на 20 януари 1942 г. край езерото Ванзее във вила Марлир", пише още той.

"Десантът в Нормандия (известен още като Денят „Д“ или операция „Нептун“) е военна операция на Великобритания, САЩ и Канада срещу Третия райх в самия край на Втората световна война и започва на 6 юни 1944 г. По това време изходът от Втората световна война е предизвестен. Как ще завърши войната става пределно ясно след гигантското танково сражение между руснаци и германци през месец юли на 1943 г. при град Курск", припомня историческите събития Боян Чуков.

"Още тогава в Берлин започват да се готвят за окончателното поражение от руснаците. Още оттогава започва подготовката за евакуирането на нацисткия елит в Латинска Америка. Между Ванзейската конференция и Денят „Д“ са изминали две години. Между поражението на германците при Курск и нормандския десант е изминала една година", коментира анализаторът.

"Накрая, да повторим определението за хибридна война: „Хибридната война е безпределната същност на международните некинетични сблъсъци с геополитическа проекция“. Пренаписването на историята е съществена част от психо-историческата война, която е важен раздел на хибридната война", обобщава експертът по международна сигурност.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.

Свързани новини