9 Юни, 2019 16:00 2 848 49

Отбелязването на десанта в Нормандия - помагало за хибридна война

  • десант-
  • нормандия

Едва ли е случайно, че френският национален герой генерал Шарл дьо Гол е отказвал да участва в каквото и да е честване на тази злочестна операция, припомня експертът по международна сигурност

Отбелязването на десанта в Нормандия - помагало за хибридна война - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Начинът, по който се празнува годишнината от съюзническата операция в Нормандия, е класическо нагледно учебно помагало за хибридна война. По-конкретно става въпрос за нейното историческо измерение, което се свежда до пренаписване на историята. Това написа във Фейсбук Боян Чуков, външнополитически съветник в две правителства, анализатор и експерт по международна сигурност.

"Целта е поразяване на съзнанието на младите поколения. По-старите поколения пределно ясно знаят, че сегашната трактовка на нормандската операция е откровена лъжа. На всички грамотни хора, които имат елементарна съвест, е ясно, че освобождението на Европа от нацистите не започва с десанта на съюзниците по бреговете на Нормандия. Това не е била съюзническа операция. Това е преди всичко военна операция на Британската империя, подкрепена от американския експедиционен корпус", смята анализаторът.

"Нормандският десант е имал за основна цел стремително да достигне до Берлин и да предотврати цялостното завладяване на Германия от Червената армия. Французите не посрещат с отворени обятия съюзниците. Робер Жоспен, баща на бившия френски премиер от социалистическата партия Лионел Жоспен, осъжда в уводна статия в своя вестник военните действия на съюзниците на френска територия. Французите дават 20 000 жертви в резултат на англосаксонските бомбардировки, извършени с цел диверсия", припомня експертът.

"Едва ли е случайно, че френският национален герой генерал Шарл дьо Гол е отказвал да участва в каквото и да е честване на тази злочестна операция. Бившият британски премиер Тони Блеър по време на 60-та годишнина от нормандската операция твърдеше, че Обединеното Кралство е влязло във войната за спасяването на евреите от „Шоа“ (катастрофа)", коментира още Чуков.

"За сведение, унищожаването на евреите започва в Европа след Ванзейската конфереция през 1942 г. Формализирането на волята на нацистите за „Окончателното решение на еврейския въпрос“ – програма за геноцид над еврейското население на Европа, за която понастоящем се използва терминът „Холокост“ – е взето на 20 януари 1942 г. край езерото Ванзее във вила Марлир", пише още той.

"Десантът в Нормандия (известен още като Денят „Д“ или операция „Нептун“) е военна операция на Великобритания, САЩ и Канада срещу Третия райх в самия край на Втората световна война и започва на 6 юни 1944 г. По това време изходът от Втората световна война е предизвестен. Как ще завърши войната става пределно ясно след гигантското танково сражение между руснаци и германци през месец юли на 1943 г. при град Курск", припомня историческите събития Боян Чуков.

"Още тогава в Берлин започват да се готвят за окончателното поражение от руснаците. Още оттогава започва подготовката за евакуирането на нацисткия елит в Латинска Америка. Между Ванзейската конференция и Денят „Д“ са изминали две години. Между поражението на германците при Курск и нормандския десант е изминала една година", коментира анализаторът.

"Накрая, да повторим определението за хибридна война: „Хибридната война е безпределната същност на международните некинетични сблъсъци с геополитическа проекция“. Пренаписването на историята е съществена част от психо-историческата война, която е важен раздел на хибридната война", обобщава експертът по международна сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Усмивката

    16 47 Отговор
    Бояне, отново еднопосочно разглеждане на въпроса за ВСВ.Едно вече е банално до втръсване преподъвкано.Освободителна война няма и не е имало никога в човешката история.Знаеме и разбрахме кои са ,,братушките”.Гледали сме „филми ”и за каубоите.но едно е вярно.Случайни събития в историята няма
  • 2 И за капак

    35 7 Отговор
    Американци, англичани и канадци са знаели всички действия на вермахта защото поляците са им дали още 39г. Енигма и са се научили да дешифрират засечените съобщения. Да не говорим и колйо малко войски е имало заради източния фронт.
  • 3 Казуар

    26 5 Отговор
    Някой да обясни защо председателят на съда в Нюрнберг е бил американец.
  • 4 среднощен

    49 6 Отговор
    "..Няма нищо тайно, което да се не открие и казаното на скришно ще се прогласи от покривите на къщите.." - толкова за "лъже истините"..! Защо не се опитваха САЩ и Великобритания да манипулират по този въпрос през 60-те и 70-те години на 20-ти век, а сега..? Смениха се поколенията и младите на запад са в тотално информационно затъмнение относно Втората Световна... Освен това западните демокрации доста самонадеяно си мислят, че Русия е слаба в момента..!?
  • 5 Дамммммм

    46 5 Отговор
    На 100% е прав...Войските от десанта в Нормандия и Червената Армия се срещат на река Елба-всеки един може да види на картата кьде е това и да си направи сметка за"приноса "на американци и англичани вьв ВСВ...Да не говорим,че историци и военни експерти този десант го определят като чудовищен провал от тактическа и стратегическа страна и като дадени жертви...
  • 6 Българин

    15 50 Отговор
    Съществата като Чуков, които са свързани с държавна сигурност са сред най-гнусните руски агенти, водещи хибридна война срещу българското общество. При това изобщо не се притесняват да лъжат най-безобразно. Както в казаното от него за генерал де Гол. Истината е, че де Гол е прекарал цялата война пред микрофона на радиото в Лондон и е "дебаркирал" във Франция заедно с американския обоз. Това не му попречило по-късно да разказва, че французите са се освободили сами и американците нямат нищо общо с това. Именно поради тази причина генерала - нарцис е отказвал да участва в честванията на годишнини ту от десанта. А не поради причините, които руската подлога Чуков изтъква. В тогавашните френски вестници е било пълно с карикатури на де Гол на, които на фона на хилядите гробове на американци той крещи: "Yankee, go home". Изобщо същества като Чуков нанасят огромна вреда на общественото съзнание в България с фалшивите си внушения, които обслужват единствено руските интереси.
  • 7 Монгомъри

    19 7 Отговор
    Чтом само западняци са герои и велики,-ДАЙ БОЖЕ ДА ИМ ДОЙДЕ ОЩЕ ЕДИН ХИТЛЕР!!!!!Та да видиме кой е понадмощен!Дано да им има още Хитлер!
    С лагери,пещи и съответни последствия!
  • 8 Просто статистика

    52 7 Отговор
    1944 година, месец юли - на западния фронт срещу три държави се бият 9 дивизии на Вермахта. На източния, срещу една държава - "само" 114 дивизии. Толкова за "великите" сили.
    А за резила им на Ардените да не говорим...

    Коментиран от #11, #14

  • 9 Истината

    8 30 Отговор
    Е, че Чуков не за първи път лъже и манипулира. Дегол не е искал да чества дебаркирането, защото е бил вманиачен от идеята за Велика Франция, като като алтернатива на двуполюсния модел САЩ – СССР. А за това е трябвало да бъде антиамериканец. Последва излизане от НАТО и сключване на договори за сътрудничество със СССР. До края на управлението му политиката на Франция е антиамериканска като Де Гол се обявява и срещу действията на Израел в Седемдневната война през 1967 г., а после и Виетнамската война.

    Коментиран от #17

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Лъжливат руска статистика

    8 36 Отговор

    До коментар #8 от "Просто статистика":

    Скъса те се да лъжете руските тролове! Германците държели на Западния фронт 9 дивизии!!! Една дивизия е с численост средно 12 000 души. Значи искаш да кажеш, че едва 110 000 германци са се били срещу милиони англичани и американци? Дори руснаците не правят такива елементарни фалшификации на историята.

    Коментиран от #16, #23

  • 12 Начо

    6 23 Отговор
    Сесесерето го нема,ойде у небитието скоро там ще е и рашастан.за това червунгелите беснеят.загубиха изборите и пак ще загубят и следващите защото българинът е човек европеец а не московски азият
  • 13 Ю Кортес

    7 18 Отговор
    Тоя е толкова проЗ,че няма смисъл да го коментираме
  • 14 Витман

    31 4 Отговор

    До коментар #8 от "Просто статистика":

    През 1944, 9 дивизии , от куцо, кьораво ,сакато, дърто , и децата посрещат десанта , а 200 елитни германски дивизии, и цял интернационал войни, вече лежат под пръстта на Брест , Минск, Харков , Киев , Севастопол,Ленинград,Москва , Ржев, Сталинград , Курск.
  • 15 Биде

    37 4 Отговор
    Стига глупости -лъжи, агенти ,тролове! Истината е че прослувутия десант се прави в момент в който края на войната се вижда и да се неглижира заслугата на руския народ и да се забутва някъде надълбоко е престъпление към милионите жертви които са дали! Изобщо да пренаписваш историята е мръсна и обидна работа и в световен и местен мащаб!!!

    Коментиран от #20

  • 16 Ти малоум..ли си бе

    25 4 Отговор

    До коментар #11 от "Лъжливат руска статистика":

    Какви милиони англичани и американци бе перко-я прочети хубаво....

    Коментиран от #19

  • 17 Опа тролчо

    29 4 Отговор

    До коментар #9 от "Истината":

    Де Гол си е искал златото за да може Франция да има самостоятелна монетарна политика, а не от САЩ, МВФ и т.н. да му диктуват. За това е излезнал - за да му върнат златото . Т.е. целта на плана Маршал е в Европа да няма силни страни, Германия е окупирана от САЩ, а Англия никога не е искала силна Франция, още от 17век. Англия е троянския кон в Европа.

    Коментиран от #18

  • 18 Истината

    7 25 Отговор

    До коментар #17 от "Опа тролчо":

    Целта на руските тролове е да омажете всичко и да заличите границата между истина и лъжа! А те лъжеш повече и от Путин и Лавров взети заедно.
  • 19 Истината

    6 23 Отговор

    До коментар #16 от "Ти малоум..ли си бе":

    Англичани, американци, французи и други ат антихитлеристката коалиция на Западния фронт през 1944 г - 45 са били 5,412,000 войници, бе русоид лъжлив.

    Коментиран от #21

  • 20 Истината

    7 21 Отговор

    До коментар #15 от "Биде":

    Е, че единствено руснаците фалшифицират историята.
  • 21 Абе шизо

    21 5 Отговор

    До коментар #19 от "Истината":

    Става вьпрос за десанта бе малоу...ик-толкова сте "умни"това американо-джендьристите,че даже не разбирате какво четете бе

    Коментиран от #27

  • 22 Ю Кортес

    7 24 Отговор
    Сащ и Великобритания носят главната тежест във ВСВ защото воюват и срещу Япония,която е по голяма военна сила от Германия с много по мотивирана и дисциплинирана армия

    Коментиран от #32

  • 23 Казуар

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Лъжливат руска статистика":

    Според историята по време на Живковизма, германската армия е била разположена две трети на Източния, и една трета на Западния фронт.
  • 24 Roland

    7 3 Отговор
    Хитлер беше прав!
  • 25 розово

    22 6 Отговор
    Хитлеристка Германия е победена от руснаците.Друга тема е за добро или за зло.

    Коментиран от #26

  • 26 Истината

    8 19 Отговор

    До коментар #25 от "розово":

    Ако не бяха съюзниците Хитлер щеше да стигне до Владивосток!

    Коментиран от #33

  • 27 Истината

    6 12 Отговор

    До коментар #21 от "Абе шизо":

    Смешно е когато русоид говори за интелект и нужда от знания. Но така е когато от ушанката мозъка се запалва и вкисва.
  • 28 ВЛАД

    6 3 Отговор
    Адолф беше прав за всичко! Всичко което каза се оказа абсолютно вярно.
  • 29 onq s konq

    6 9 Отговор
    Ще ми обяснява некъф "Чуков"...оде пикай кокошката:)Войни всякакви мнооого,но в крайна сметка ЗАГУБАТА НА ХИТЛЕР "де факто" се оказа жестока и драматична загуба ЗА БЪЛГАРИЯ!
  • 30 Генерал

    16 3 Отговор
    И сухата фактология казва, че автора е прав:>>
    Червената Армия разгроми 507 немскофашистки и 100 съюзнически дивизии, почти 3,5 пъти повече, отколкото съюзниците на всички фронтове на Втората световна война. На съветско-германския фронт въоръжените сили на Германия понесоха повече от 73% от загубите. Тук беше унищожена основната маса от военната техника на вермахта: над 75% от самолетите (над 70000), до 75% от танкове и щурмовите оръдия (около 50000), 74% от артилерийските оръдия (167000);>>От 1418 дни активни боеве се водеха през 1320. На северноафриканския фронт съответно са от 1 068 – 309; на италианския от 663 – 49. Пространственият размах беше: по фронта 4 – 6 хиляди км., което е 4 пъти повече от северноафриканския, италианския и западноевропейския фронтове, взети заедно;.>>В СССР са разрушени 1710 града, повече от 70 хиляди села, 32 хиляди заводи и фабрики, разграбени са 98 хиляди колхоза и 2890 МТС....Преки разходи за водене на войната на всички участвали в нея страни съставлява 1117 млрд. долара. Стойността на разрушенията съставлява 260 млрд. долара, от които в СССР - 128 млрд., в Германия -48 млрд., във Франция - 21 млрд., в Полша - 20 млрд., в Англия - 6.8 млрд.......

    Коментиран от #31

  • 31 Наблюдател

    4 7 Отговор

    До коментар #30 от "Генерал":

    То и Радев е бил генерал, ама в същност е обикновена руска подлога.

    Коментиран от #34

  • 32 Историк

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ю Кортес":

    Японкя голяма сила? Японците въобще не са готови за мащабни сухопътни операции през всв. Основната им подготовка е към развитие на флота. Танковете им са леки, нямат сред и, за тежки няма какво да говорим. Какво представлява японската армия по суша се видя август м. 1945 г. в манджурия, когато 1 милионна японска армия бе смачкана за по-малко от две седмици. Нещо, което е немислимо да се случи с подобна армия на вермахта.
  • 33 ***

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Истината":

    В стратегическите планове на вермахта никога не е влизал план за завладяване на цяла русия. Планът е стигане до урал и поставяне на съответни марионетни правителства. Следва Излизане към средния изток. Считало се е, че това, което остане на изток от урал не би имало сериозни военни възможности. Отделно германците не биха разполагали с такъв материален ресурс, за да подържат толнова голяма окупационна армия.

    Коментиран от #46

  • 34 антиджендар

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "Наблюдател":

    Много ти плямпагендарската уста бе ! Службите май ще се активират за обида на президента от някакъв сороскигендар

    Коментиран от #36, #37

  • 35 гост

    0 2 Отговор
    Кой завладя Берлин,където беше Фюрерът?Англо-американци или руснаци?И ако са едните или другите,защо едните не са участвали и стигнали до Берлин,а другите не са?
  • 36 Томов

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "антиджендар":

    Всички, които назовават някого "джендър" с цел да го обидят или засегнат, страдат от идиотизъм. Да обясня защо: защото идиотизмът е тежка форма на олигофрения, при която страдащите от него издават звуци, често несвързани с никакъв смисъл, но изразяващи емоции, най-често негативни. Т.е., не мисля, че идиотите, които употребяват "джендър", са напълно лишени от емоционален живот, но е ясно, че се нуждаят от разбиране и лечение, ако последното е възможно
  • 37 Наблюдател

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "антиджендар":

    Подобен закон, който предвижда глоба и затвор за "обида" на властимащите съществува в любимата ти руска кочина. Така, че май се опитваш безуспешно да ме заплашваш. А и констатация не е обида. Например не обиждаш боклука като му кажеш, че е боклук.
  • 38 стоян георгиев

    4 5 Отговор
    и този щом е консултант по националната ни сигурност сме го закъсали здраво.изкара десанта в нормандия и операцията на съюзниците там терористична деиност.другите тъпотии как сталин щял със сигурност да победи щото бил спечелил при курск са още по-тъпи.веднъж че сталин не печели при курск и втори път че ако хитлер бе освободил дивизиите си в северна африка,италия,франция,гърция,норвегия,както и цялата си авиацяи ,хич не е ясно дали би загубил на изток,но квито са ни експертите ,такива са ни и лекарите и полициатие и педалите.посткомунизъм маика кво да правиш!

    Коментиран от #39

  • 39 Анализ

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    Ти обръщаш събитията наобратно. А ако Хитлер беше спечелил при Сталинград? Факт е че десанта се прави на 6 юни 1944 когато войната е обърната и е въпрос на време Германците да рухнат. Да ако не съществуваха съюзниците и 100% от силите бяха пратени в Русия сигурно щеше да е друго, но ако не беше Русия пък как ги виждаш нещата. Факт е че Руснаците дават най-много жертви и имат най-голяма заслуга за успеха докато другите просто се прикачат към победителите вместо активно да помагат в най-трудните времена на войната. Между другото България в тази война има същата заслуга.

    Коментиран от #44

  • 40 Ха-ха

    4 3 Отговор
    Статията е супер пример за хибридна война
    Да живеят Сталин и Путин, да живее СССР.
    Русия не приема и другите да отдадат почит на загиналите за освобождението на Европа американци, англичани, поляци, канадци и много други. Представете си цяла Европа освободена от Сталин!
  • 41 Шаран БГ

    4 1 Отговор
    Безогледните бомбардировки на англичаните срещу цивилното население на Германия,Франция и България, е същото като хвърлянето на атомните бомби над Япония от САЩ и избиването на милиони цивилни граждани на СССР от германците. В едно е прав написалия горното: Целта на начина по който се "чества" десанта в Нормандия през юни 1944 гоидина е същото, като онова на 09.05 на Червения площад --- " поразяване съзнанието на младите поколения"!! Както в годините на социализма у нас се фалшифицираше историята и ходеха децата със сини и червени връзки- по същият начин се замазват нещата и сега - след 30 години капитализъм. Разлика няма - тези млади хора трябва да се лъжат, да им се насаждат вижданията и желанията на силните !!! А тука ние ще се джафкаме като софийски помяри - всеки според пристрастията си и ще величае големите убийци на 20 -я век: Сталин, Чърчил,Рузвелт, хитлер !!!
  • 42 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    войнатА започва 1939г. и завършва 09.05.1945г...Десанта е 06.06.1944г .....ЧЕ>>>А освен това сравнете растоянието от МОСКВА до РЕЙН и от НОРМАНДИЯ до РЕЙН...Даже и без статистика се вижда КОЙ Е ВОЮВАЛ И ПОБЕДИЛ!!!! във войната...Е за който има акъл ,разбира се...
  • 43 Бай Бай

    2 1 Отговор
    Този Чуков не беше ли експерт арабист. Откога започна да разбира и от хибридни войни?
  • 44 стоян георгиев

    1 4 Отговор

    До коментар #39 от "Анализ":

    ако хитлер бе спечели при сталинград нямаше да стане абсолютно нищо.щеше да загуби да речем малко след волга.сталинград е напълно ненужна операция за вермахта,която изпива малкото останала кръв на немците.хитлер ако искаше да осатане трябваше да маневрира в степта и да не участва в големи сражения.разчитаики на маневреност и качество на армия и оръжие.тои загуби всички грандиозни битки с русия и не щото падна военно ,а щото неможа да въстанови загубите си макар, че те бяха в пъти по-малки от руските.що се отнася за историята ,не аз а ти я четеш обратно.без подкрепата на сталин нямаше да има втора световна или тя щеше да протече различно.руски танков удар по германия 1939 година би вкарал хитлер в бърз крах,но руснаците вместо това зареждаха хитлер със суровини до момента на немското нападение над тях.та не изкарваи руснаците жертви.те са агресор в тази воина като хитлер.просто тои ги нападна преди те да се решат на същото.сега за западната подкрепа.запада воюва с хитлер от 1939 година.пъроначално е пасивен.после е частично разгромен във франция,но после воюва активно и отнема огромна част от немската енергия и ресурси.целия немски флот и половината немска авиация воюват срещу запада през цлятата воина.огромни ресурси на хитлер не се включват в битката при москва ,сталинград и т.н. щото са ангажирани в северна африка,норвегия,гърция италия като превенция срещу самия запад.запада не вярва на сталин до последно и затова се намесва едва 1944 година в нормандия
  • 45 стоян георгиев

    2 2 Отговор
    запада изважда 1943 година италия от воината след десанта там,ангажира япония която остава без ресурс да нападне ссср,зарежда русия със сурвини и машини.без запада нямаше да ги има мобилните батареи с катюши които бяха основната причина за съветските пробиви,нямаше да е маневрена и съветската армия без американските камиони и влакове дошли в ссср без пара в огромни количества.без запада немците нямаше да призвеждат подводници и кораби ,а енергията и суровините за тях щеше да отиват за танкове .без запада ссср трудно би победил дори и 1944 година.ако хитлер можеше да дислоцира армиите от западния си фронт заедно с цялата си авиация,а сталин спреше да получава помощ от сащ хич не е ясно как щеше да завърши последното немско контранастъпление в унгария и австрия,през зимата на 44 -45 а ако бе успешно сталин трудно би се въстановил отново.

    Коментиран от #48

  • 46 Румяна Костова

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "***":

    Ами какво ще кажете по отношение на Индия и Великобритания? Как англичаните са имали потенциал да владеят много по-обширна територия от техния остров? Немците, със своята прословута организираност и дисциплина по план са щели първо да редуцират населението на СССР до бройката, необходима им за черна работа, а после да поставят на всяка област местни хора под тяхно ръководство, както са сторили това англичаните в Индия
  • 47 Румяна Костова

    0 0 Отговор
    Историята по отношение на ВСВ вече е променена. В,, 60 минут "руснаците показаха социологически проучвания относно чия е заслугата за победата на Хитлер. В Америка естествено болшинството е на мнение, че това са сторили техните сънародници. Западните европейци мислят същото, като разбира се включват и Англия в държавите герои. В Германия и Полша, обаче, хората все още си спомнят за ролята на СССР в победата над хитлеризма. Либералната пропаганда и все по-некачественото образование способствуват за това, че масите в тези държави не си задават елементарни въпроси, колко време воюва СССР с Германия, на чуя територия и колко Англия и САЩ? И съотношението на руските жертви към американските и английските.
  • 48 За това целуваха ботушите на Сталин

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "стоян георгиев":

    Деси , Италия я извадиха от войната , още 1941г. ПРЕДИ 22 Юни. Гърците ги биха, и ги еб... , и ги гониха чак до албанските планини. ГоУеми войни са това италианците - ши знаИш . Хитлер праща армии , да спаси италианците от резил в Гърция. На Дучето казва - Омръзна ми от твоите манекени.Естествено , имаше италианци на Източният Фронт , и станаха известни само с това, че през тях пробиха ,за да обкръжат германците при Сталинград. А японците са една идея по-добре. След като ядат боя от руснаците при Халкин Гол , и Хасан 1938г. обръщат посоката на своята инвазия . Или иначе казано - ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ НЕ СТАВАШЕ ОТ СЪЮЗНИЦИТЕ НА ХИТЛЕР, за разлика от Англия и САЩ които имаха за съюзник Русия , та Русия трябваше да разбие сама , на своя територия най-силната и могъща армия армия - тази на Германия, че старите колонизатори Европата щяха да я гледат само от стари снимки. Има и един момент за който не се говори и той е фактора "време" На Хитлер не му се позволи в Русия да вземе суровини (за разлика от стара Европа ) и не му се даде време да доведе до край своята ядрена програма . Тоест Хитлер завладял Европа и ядрено оръжие в ръцете - разсъждавай по този въпрос.
  • 49 петков

    0 0 Отговор
    Хибридка ли са жертвите на САЩ? 400 хиляди ! Три години на позор. Превземат някакви островчета от противник без никакви ресурси. Война на позор. 100 хилядна армия се предава на 40 хилядна японска. Мислили че японците са повече!!! При десанта Червената армия е вече на границата с Германия. Какво имаме на источния фронт? 560 немски дивизии.Без да броим съюзниците. Румънци, чехи. унгарци. хървати италианци. Дори България е там с медицинска рота Фронт 6 хиляди километра! Разтоянието София- Берлин е две хиляди километра. Става ли ви ясно за мащабноста на действията? 10 милиона загинали руски войници и 17 цивилни съвецки граждани. В СССР няма семейство без загинал. Срешу съюзниците германците никога не противодействат с повече от 56 дивизии. За една сграда в Ленинград се дават повече жертви от десанта на съюзниците. Сецилия е предадена от мафията. На Ардените отстъпваши немски войски нанасят срамни поражения на американците. В Холандия Хитлер заоочва настъпление защото небето било облачно! И добре че се показал Слънчо та краварите вдигнали авиацията. Иначе щяха да ги къпят в морето. Десанта им се проваля пак там, в Холандия зашото пехотата нямала катери и не можела да помогне на парушутистите Някой ходил ли е в Холандия? Тия и в Искър ще се удавят. Руснака сече и прави сал! Или слага дрехите в мешката и плува. Тия нямали катери! Когато три руски фронта превземат Берлин съюзниците пикаят в редичка барабар с главнокомадвашия в Елба. И снимки има за гордос