Last news in Fakti

9 Юни, 2023 10:00 1 110 23

На честванията за деня на съюзническия десант в Нормандия отеква ехото на предстоящата битка на Украйна

  • нормандия-
  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • втора световна война

Честването се провежда в момент, когато Украйна се подготвя да започне собствена контраофанзива срещу Русия - предстояща битка, за която много от същите съюзнически сили вече са предоставили милиарди долари за оръжия и обучение

На честванията за деня на съюзническия десант в Нормандия отеква ехото на предстоящата битка на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Макар че американските военни офицери тук предупреждават да не се прави прекалено директно сравнение между дебаркирането на съюзниците в деня на десанта в Нормандия през 1944 г. и предстоящата контраофанзива на Украйна, отзвукът от това, пред което Киев е изправен днес, е доминираща тема на тазгодишните възпоменателни церемонии в памет на младите американски войници, загинали на плажовете в Нормандия преди близо 80 години.

Дни наред в селата и градовете около плажовете "Омаха" и "Юта" се провеждат паради, мемориални събития, въздушни прелитания и парашутни демонстрации, за да се подготви годишното честване на деня на десанта, началото на операция "Овърлорд". Дебаркирането на 6 юни 1944 г. поставя началото на масираното сухопътно нахлуване на съюзниците, което в крайна сметка ще доведе до капитулацията на Германия и края на Втората световна война в Европа.

Честването се провежда в момент, когато Украйна се подготвя да започне собствена контраофанзива срещу Русия - предстояща битка, за която много от същите съюзнически сили вече са предоставили милиарди долари за оръжия и обучение на войниците на Киев, за да ги подготвят по най-добрия начин за победа.

"Има прилики с това, разбира се", каза председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили. Той обаче предупреди да не се прави пряко сравнение с нахлуването в Нормандия през Втората световна война. Тогава за 24 часа над 150 000 войници стъпиха на сушата в Нормандия и в крайна сметка милиони се сражаваха в цяла Европа, за да победят нацистите.

Целта "със сигурност е една и съща - да се освободи окупирана територия и да се освободи държава, която е била несправедливо нападната от страна агресор, в случая Русия", каза Мили.

През последните няколко дни темата за Украйна е основна.

"(Те са - бел. ред.) много наивни, тези, които мислят, че мирът е вечен: историята ни показва точно обратното", заяви Ален Оле, кмет на Сент Мер Еглиз, на възпоменателната церемония в деня на десанта в неделя. "Доказателството е, че днес снарядите отново падат в Европа, на два часа път със самолет оттук. Къде и кога тази нова война ще спре, сега никой не знае", каза той.

Оле добави, че е наложително да се спрат "тези подпалвачи, преди огънят да отнеме децата ни, внуците ни, както и тези смели млади американски парашутисти".

На мястото, където през 1944 г. генерал Дуайт Д. Айзенхауер създава първия щаб на предна линия на върховното съюзническо командване, сегашният командващ Сухопътните войски на САЩ в Европа и Африка генерал Дарил Уилямс заяви, че изборът на Айзенхауер да продължи напред е като решението на Запада да не спира да въоръжава Украйна - че това е знак за надежда.

"Днес имаме особена нужда от надежда, защото тъмните облаци на войната отново са надвиснали над Европа", каза той.

Само на 20 мили (32 километра) от плажа "Омаха", по-големият град Карентан е мястото на ключово важна победа, която позволява на съюзническите сили да напреднат. Командирът на сегашната Втора бригада въздушнодесантни войски на 101-ва въздушнодесантна дивизия, чиито предшественици са дали живота си, за да освободят Карентан една седмица след деня на десанта, заяви, че теренът е свещен спомен за настоящето.

Подразделението е едно от първите, изпратени обратно в Европа след нахлуването на Русия миналата година, за да подсилят отбраната на Източна Европа.

"Макар и да не се върнахме да се бием, бяхме готови за битка", каза полковник Ед Матейдес, командир на Втора бригада, 101-ва въздушнодесантна дивизия.

"Затова днес сме тук, в Карентан, както и в цяла Нормандия тази седмица, да си спомним не само за миналото ни, но да обърнем внимание и на нашето настояще", добави той.

Два дни преди ежегодното честване на операция "Овърлорд" украинското министерство на отбраната разпространи в "Туитър" видео, на което един след друг войници поставят пръст на устните си като намек, че предстои дългоочакваната контраофанзива на Киев.

"Плановете харесват тишината", гласеше текстът във видеото. "Няма да има съобщения за началото", според превод на "Киев пост".

Обикновено тук има украинска военна делегация като част от честванията, но не и тази година, тъй като те се фокусират върху битката у дома, каза американски официален представител, който пожела да запази анонимност поради деликатното естество на въпроса.

Сент Мер Еглиз е първият френски град, освободен от съюзническите сили, а едноименната църква става известна с десантчика от 82-ра въздушнодесантна дивизия Джон Стийл, чийто парашут се закача за църковната кула и остава да виси там в продължение на два часа по време на първоначалното нахлуване.

"Денят на десанта е възпоменание. Мисля, че е и предупреждение", каза армейски полковник Марти О'Донъл, говорител на силите на американската армия в Европа. "Макар че със сигурност сега не се води световна война, положително трябва да се замислим върху историята, докато се занимаваме с настоящите събития", добави той.

превод: Светослав Танчев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ми Нет

    18 2 Отговор
    айде бе, годината мина, вие още тази контраофанзива дъвчете. Станахте по-банални от Сладко Отмъщение

    Коментиран от #18

  • 2 краин4ев

    18 2 Отговор
    Крайнаа приключи още миналата година на 24 Февруари 2022г деня на Антифашизма
  • 3 честен ционист

    13 2 Отговор
    Ди-деят за Украйна ще дойде, когато Зеленски вземе свръхдоза. (или поне така го изкарат западните сценаристи)
  • 4 Антифашист

    16 2 Отговор
    От следващата година 24 Февруари ще се отбелязва като ден на победата над западния фашизъм!!!

    Коментиран от #9

  • 5 разбира се

    15 2 Отговор
    Англо-американските войски така я закършват при немската контраатака на Ардените след десанта в Нормандия (на който сега внушават под път и над път, че се дължала победата във Втората световна война), че ако маршал Сталин не откликва на горещата молба на Чърчил да започне незабавно настъпление на Запад при изключително лошо и неподходящо време, е било възможно германците да предизвикат обрат във войната с непредвидими последици.
  • 6 Абе

    12 0 Отговор
    Айде вземе че се разберете.Едни казват че вече е настъпила, други че тепърва предстои.
  • 7 Реалист

    15 3 Отговор
    Десанта в Нормандия е най големия провал през ВСВ хахаха отбелязват деня на некадърника
  • 8 КОТарАК

    5 12 Отговор
    на Украина ще бъде много трудно. нямат превъзходство във въздуха и артилерия. азиатските пълчища са се окопали здраво , минирали са всичко. чеченците ги ползват като заград-отряди.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Рашист

    3 16 Отговор
    Да са живи и здрави американските братушки, асвабадили ни от нацистката чума. Благодарение на тях, патом, ние заразихме половин Европа с комунистическата чума.
  • 11 Ханс

    14 1 Отговор
    Украина вече е икономически и политически не съществуваща само териториа за която воюват САЩ и Русиа.
  • 12 Бачо Кольо

    15 2 Отговор
    Каква предстояща битка бе факти. От 4 дена на укрите им пръснаха контраофанзивата. Кого лъжете? Цяла запорожка област е пълна с разбита натовска техника. Всеки може да види в ютуб и телеграм какво се случва.
  • 13 Пи Шок

    13 2 Отговор
    Има един филм за десанта - Бридж тоо фар, показва резила на западняците
  • 14 Умирам от смях

    12 0 Отговор
    Контранастъплението май приключи, така че спокойно.
  • 15 Вай,анасънъ, драги зрители !

    1 1 Отговор
    На този свят хептен му избиха чивиите. Като гледаме Великата отечествена война на Украйна, са чуди чиляк, кто фашист, кто рашист. Ама при всички случаи, победителят ще бъде прав, макар че, мурабето върви към “Пирова победа “.
  • 16 историята помни

    10 1 Отговор
    Явно пълна склероза ги е хванала, щом са забравили оценките в личното послание на Чърчил до маршал Сталин от 23 февруари 1945 г., когато Червената армия празнува двадесет и седмата си годишнина: "Бъдещите поколения ще признаят своя дълг към Червената армия така безспорно, както правим ние, които доживяхме да бъдем свидетели на тези великолепни победи. Моля Вас (Сталин - б.а.), великия ръководител на великата армия, да я приветствате от мое име" И думи на Рузвелт цитираме за "поробването" на Балканите от Червената армия. И написаното от маршал Рокосовски как и при какви крайни условия Червената армия е тръгнала напред, за да помогне на закъсалите съюзници при Ардените. Милиони американци и англичани са спасени от гибел, но загиват милиони руснаци.
  • 17 мемоарите на Чърчил

    8 1 Отговор
    Чърчил до маршал Сталин :
    6 януари 1945 г.

    Битката на Западния фронт е много тежка и всеки миг се очакват важни решения от страна на съюзническото главно командване... Ще ви бъда много благодарен, ако ме осведомите дали ще можем да разчитаме на голяма руска офанзива на фронта по река Висла или където и да било другаде през януари. Няма да предам тази свръхсекретна информация на друг, освен фелдмаршал Брук и генерал Айзенхауер, и то под пълна тайна. Смятам, че въпросът е спешен.
  • 18 МНОГО ХУБАВА.....

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ми Нет":

    ПРОФЕСИЯ ИМА ВАША МИЛОСТ👅
  • 19 истината

    8 0 Отговор
    Сталин до министър-председателя г. У.Чърчил

    Посланието Ви от 6 януари 1945 г. получих на 7 януари вечерта. За съжаление главният маршал на авиацията г. Тедър още не е пристигнал в Москва.

    Много важно е да използваме нашето превъзходство в артилерията и авиацията против германците. При тях се изисква ясно време за авиацията и да няма ниски мъгли, които пречат на артилерията да водят нацелен огън. Ние се готвим за настъпление, обаче сега времето не е благоприятно за нашето настъпление. Но като имаме предвид положението на нашите съюзници на Западния фронт, щабът на Върховното главно командване реши да завърши с усилени темпове подготовката и, без да се съобразява с времето, да открие широки настъпателни действия против германците по целия централен фронт не по-късно от втората половина на януари. Можете да не се съмнявате, че ще направим всичко, което може да се направи, за да окажем съдействие на нашите славни съюзнически войски.

    7 януари 1945 г.
  • 20 Естествен Интелект

    6 0 Отговор
    Дръжте автоматите напред, за да не ви капят по краката....
  • 21 Сандо

    7 0 Отговор
    А ще празнуват ли големия срам от битката при Ардените?
  • 22 Ако не беше интернет

    5 0 Отговор
    никога нямаше да разбера колко просто население обитава тази територия!
  • 23 Ха ха ха

    5 0 Отговор
    160000 души десант?
    Чак 1944 г.когато Червената армия пречупи гръбнака на Хитлер.
    Немците ги хванаха в чувал на Средните и ревливите писма на Чърчил и Рузвелт карат Стслин да атакува за да отвлече немските сили на изток.
    Берлин го превзема СССР .После Сталин дава Зап. Берлин на Щатите
    но те не му дават Източен Рим.
    Сталин връща войските които са преминали Рейн обратно.
    Грешка.
    Доверие на англосаксонски каторжници не трябва да имаш