Отидете към основна версия

6 576 6

БАН: Внимавайте с Ботаническата градина в Балчик

  • балчик-
  • ботаническа градина-
  • бан-
  • су-
  • вежди рашидов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН изрази загриженост и притеснение за случващото се Университетската ботаническа градина в Балчик с и „възбудения несъстоятелен “обществен дебат” кой е по-собственик и стопанин и кой повече има право да ползва градината. „Жалко е, че институциите, които би трябвало да бъдат стожери на културата и образованието в България, започват отново спорове за един национален обект с международна известност, поддържащ уникален растителен генофонд”, се казва в писмо до премиера, културния министър и образователния му колега, подписано от доц. д-р Вълко Бисерков, ръководител на института.

Ето пълния текст на становището:

„Каквито и спорни въпроси да има, те трябва да се решават по цивилизован начин, без да се подвежда обществеността и да се създават настроения, подобни на тези, на които сме свидетели в този момент. Учените и служителите в градината не просто “копаят”, “градинарстват” и “местят сандъци с кактуси”. Дори бегло запознатите с предназначението на една ботаническа градина знаят, че нейната роля е образователна и научна, изразяващо се в провеждането на екологични образователни програми за деца, ученици, студенти и любители на природата. Не случайно Ботаническата градина е носител на орден “Св.Св. Кирил и Методий” – II степен за принос в науката и образованието. УБГ-Балчик е член на Световния съвет на Ботаническите градини (BGCI) в Лондон. Приносът за поддържане нивото на високите постижения и развитието на българската ботаническа наука се изразява в изграждането и развитието на колекции и сбирки растения от българската и чуждоземна флора, семенна банка за съхраняване на уникалния растителен генофонд, хербариум на регионалната флора, интродукция на екзотични видове.

Приоритет и задължение е опазването на застрашени видове от българската и чуждоземната флора ex situ, както и опазването на генетичните ресурси и разнообразието на растителни видове извън естествената им среда. В тази връзка УБГ-Балчик е определена за единствен национален спасителен център за конфискувани на границите застрашени видове растения за Източна България по Вашингтонската конвенция за защита на видове от дивата флора и фауна чрез регламентиране на търговията с тях (CITES).

Да се поставя въпросът за свободен достъп до градината е най-малкото странен. Това не е обществен парк за разходка. По силата на това искане на жителите на Балчик, трябва ли да се очаква, че жителите на всички градове в България, в които има музеи, градини и др. подобни обекти, могат безплатно да влизат в тях. Не е коректно спрямо българското общество да се спекулира с настроенията на местните жители и да се поощряват искания, които не лежат на общоприети правила и нормативни документи.

Заставайки зад колегите от Университетската ботаническа градина в Балчик, отправяме апел към разумен и добронамерен подход при решаване на възникналите спорове”.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини