Last news in Fakti

17 Май, 2012 21:22 6 570 6

БАН: Внимавайте с Ботаническата градина в Балчик

  • балчик-
  • ботаническа градина-
  • бан-
  • су-
  • вежди рашидов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН изрази загриженост и притеснение за случващото се Университетската ботаническа градина в Балчик с и „възбудения несъстоятелен “обществен дебат” кой е по-собственик и стопанин и кой повече има право да ползва градината. „Жалко е, че институциите, които би трябвало да бъдат стожери на културата и образованието в България, започват отново спорове за един национален обект с международна известност, поддържащ уникален растителен генофонд”, се казва в писмо до премиера, културния министър и образователния му колега, подписано от доц. д-р Вълко Бисерков, ръководител на института.

Ето пълния текст на становището:

„Каквито и спорни въпроси да има, те трябва да се решават по цивилизован начин, без да се подвежда обществеността и да се създават настроения, подобни на тези, на които сме свидетели в този момент. Учените и служителите в градината не просто “копаят”, “градинарстват” и “местят сандъци с кактуси”. Дори бегло запознатите с предназначението на една ботаническа градина знаят, че нейната роля е образователна и научна, изразяващо се в провеждането на екологични образователни програми за деца, ученици, студенти и любители на природата. Не случайно Ботаническата градина е носител на орден “Св.Св. Кирил и Методий” – II степен за принос в науката и образованието. УБГ-Балчик е член на Световния съвет на Ботаническите градини (BGCI) в Лондон. Приносът за поддържане нивото на високите постижения и развитието на българската ботаническа наука се изразява в изграждането и развитието на колекции и сбирки растения от българската и чуждоземна флора, семенна банка за съхраняване на уникалния растителен генофонд, хербариум на регионалната флора, интродукция на екзотични видове.

Приоритет и задължение е опазването на застрашени видове от българската и чуждоземната флора ex situ, както и опазването на генетичните ресурси и разнообразието на растителни видове извън естествената им среда. В тази връзка УБГ-Балчик е определена за единствен национален спасителен център за конфискувани на границите застрашени видове растения за Източна България по Вашингтонската конвенция за защита на видове от дивата флора и фауна чрез регламентиране на търговията с тях (CITES).

Да се поставя въпросът за свободен достъп до градината е най-малкото странен. Това не е обществен парк за разходка. По силата на това искане на жителите на Балчик, трябва ли да се очаква, че жителите на всички градове в България, в които има музеи, градини и др. подобни обекти, могат безплатно да влизат в тях. Не е коректно спрямо българското общество да се спекулира с настроенията на местните жители и да се поощряват искания, които не лежат на общоприети правила и нормативни документи.

Заставайки зад колегите от Университетската ботаническа градина в Балчик, отправяме апел към разумен и добронамерен подход при решаване на възникналите спорове”.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Hristiqn

    0 0 Отговор
    Аз съм жител на град Балчик и мога да кажа само едно. Не може да ни бъде отказан входът поради една основна причина той е предоставен от нас на софианци. А до колкото за таксата въпросът е принципен ,къде сте чували символична сума от 10 лева след като за всеки един от посетителите трябва да заплати тази сума? Сама по себе си кое и е символичното че не разбрах? Не мисля че някои от тях има дори и малкото право да събира и една стотинка !!!!
  • 2 Балчик

    0 0 Отговор
    никои не пречи на СУ да поддържат градината, но не само тя е на тази територия, забравили сте случаино да споменете че там се намира и Двореца :) хората искат стопанисването да се предосрави на общината както е навсякъде с всички паметници на културата, не може един човек, които е работил там да плаща 10 лв. вход за да си вземе УП2 :)) или за да пие кафе на воденицата, която пък няма нищо общо с ботаническата градина не мисля, че БАН са наясно какво точно се случва тук. повече от 1/3 от туристите са румънци и повярваите те са тук заради Двореца, обиждате ни и да - за нас това е парк и история, и да мило ни е и си го обичаме, пазили сме го и сме го съхранили, кои сте вие да препятствате достъпа ни до там. разбираме в някаква степен загриженоста ви, но може би не поверихте в ръцете на подходящите хора, нямам предвид институцията СУ :)
  • 3 Бистра

    0 0 Отговор
    Как до сега са се запазили всички растения? До преди месец се разхождахме без вход и изведнъж растителните видове са застрашени от балчиклии,смехотворно е .
  • 4 грег

    0 0 Отговор
    Градината си е била държавна собственост и трябва да си остане така национална собственост. Стига сте ламтели за приватизации и частни вили в градината!!!
  • 5 Тереза

    1 0 Отговор
    Прекрасно място с 80 % ужасен персонал - груби и неучтиви служители.
  • 6 *****,

    0 0 Отговор
    Току-що излизам от там.
    Занемарено, работното време започва който когато поиска.... Параклисът не успяхме да разгледаме, беше затворен. В 10.30 часа поливаха, мрънкаха, че им пречим, груби и сърдити. Боклуци и фасове... Ужас!