Last news in Fakti

26 Април, 2012 18:22 1 076 0

СУ не пуска гратис в Ботаническата в Балчик

  • кмет балчик-
  • николай ангелов-
  • ботаническата градина-
  • билет-
  • проф. иван илчев-
  • балчик

Кметът на Балчик Николай Ангелов поиска от СУ „Св. Св. Климент Охридски” гражданите на общината да бъдат допускани без заплащане на входни билети на територията на Университетската ботаническа градина.
Във връзка с това ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев му отговори с писмо, че това е невъзможно, тъй като правото на университета да получава приходи от имота публична държавна собственост е законово регламентирано и не е налице правно основание за освобождаване на определена категория лица от заплащане на входни билети. „Фактът, че Университетската ботаническа градина се намира на територията на Община Балчик не е достатъчно основание гражданите на града да посещават безплатно Градината, тъй като това би означавало гражданите на София да имат претенции за безплатно посещение на Зоопарка, на всички музеи и театри, намиращи се в столицата”, заявява проф. Илчев в писмото.
  Освен това, ако това се случи, то останалите граждани биха били поставени в неравностойно положение във връзка с достъпа до имот държавна собственост и по същество би представлявало дискриминационно отношение по смисъла на Закона за защита от дискриминацията , за което Университетът би могъл да бъде атакуван и по съдебен ред.
Проф. Илчев изразява готовността Университетската ботаническа градина – Балчик да
бъде отваряна за свободни посещения при организиране на масови мероприятия от страна на Община Балчик с участието на Софийския университет.

Жителите на Балчик пък заплашват с протести, ако не им бъде осигурен безплатен достъп до ботаническата градина в града. От общинския съвет в града изпратиха декларация до президента, премиера, министъра на културата и ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" с искане таксата от 10 лева за вход в архитектурно-парковия комплекс да отпадне за местните. Те дават срок до 10 май на Софийския университет да уважи желанието им, в противен случай те плашат с блокиране на изходите на града.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА