Отидете към основна версия

3 917 45

Време ли е за обсада на парламента?

  • божидар чеков-
  • егн-
  • обсада

ЕГН е излишен и унизителен

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Настоящият българин е смачкан от безпътицата - да. Но има и десетки други причини, които го правят безправна буква. Да не кажа - залят е от административни унизителни абсурди. Преди да се стигне до обсада на парламента, поне да се осъзнаят факторите, които потъпкват гражданското му достойнство. И подкопават самочувствието му на свободен човек.

Давам от години примера с ЕГН. Защо в България навсякъде се изисква този каторжнически номер?! За най-малката покупка или постъпка трябва ЕГН? За избори са необходими 3000 номера, които никой не дава доброволно. Хората се страхуват да дадат е-ге-не-то си! Има фирми "продавачи" на ЕГН! Само "големите партии" разполагат с необходимите подписи, защото владеят кметства и разпределят държавни поръчки на близки до тях предприятия. Чрез личния състав подписи и номера се получават без проблем.

По този начин редовите български граждани са изключени от всякаква самостоятелна политическа инициатива. ЕГН-то е спирачка за каквато и да е постъпка. Връзката между него, подписите и номиниране на кандидатите, циментира новия български политически феодализъм. Резултата е - статуквото. Съществува дълбока психоза около този единен гр. номер. Има дори случаи на кражби на ЕГН!

Казвал съм го, този номер е излишен и унизителен. Във Франция и другаде в Западна Европа - няма ЕГН! Този номер завещан от тоталитарната система е в пълно противоречие с европейските закони за неприкосновеност на личните данни. Той мачка самочувствието на хората. От премахването на този тоталитарен остатък трябва да се започне, преди обсадата на парламента!

Автор: Божидар Чеков

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 21 гласа.

Свързани новини