Last news in Fakti

13 Юли, 2019 13:04 3 915 45

Време ли е за обсада на парламента?

  • божидар чеков-
  • егн-
  • обсада

ЕГН е излишен и унизителен

Време ли е за обсада на парламента? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Настоящият българин е смачкан от безпътицата - да. Но има и десетки други причини, които го правят безправна буква. Да не кажа - залят е от административни унизителни абсурди. Преди да се стигне до обсада на парламента, поне да се осъзнаят факторите, които потъпкват гражданското му достойнство. И подкопават самочувствието му на свободен човек.

Давам от години примера с ЕГН. Защо в България навсякъде се изисква този каторжнически номер?! За най-малката покупка или постъпка трябва ЕГН? За избори са необходими 3000 номера, които никой не дава доброволно. Хората се страхуват да дадат е-ге-не-то си! Има фирми "продавачи" на ЕГН! Само "големите партии" разполагат с необходимите подписи, защото владеят кметства и разпределят държавни поръчки на близки до тях предприятия. Чрез личния състав подписи и номера се получават без проблем.

По този начин редовите български граждани са изключени от всякаква самостоятелна политическа инициатива. ЕГН-то е спирачка за каквато и да е постъпка. Връзката между него, подписите и номиниране на кандидатите, циментира новия български политически феодализъм. Резултата е - статуквото. Съществува дълбока психоза около този единен гр. номер. Има дори случаи на кражби на ЕГН!

Казвал съм го, този номер е излишен и унизителен. Във Франция и другаде в Западна Европа - няма ЕГН! Този номер завещан от тоталитарната система е в пълно противоречие с европейските закони за неприкосновеност на личните данни. Той мачка самочувствието на хората. От премахването на този тоталитарен остатък трябва да се започне, преди обсадата на парламента!

Автор: Божидар Чеков


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 отегчен

    80 7 Отговор
    "Номера", да ти е зора.
    То поначало т.нар. "демокрация" е капан за наивници. Тази система е създадена от хитрите и безскрупулните, та да могат посредством манипулация на простите, да управляват и умните.
    Не е нормално неграмотен циганин рецидивист, например, прекарал половината си живот в затвора, а другата половина на социални помощи и кражби, да има равен глас с някой човек на науката с международно признание, човек на изуството, изтъкнат спортист или дори някой просто редовен данъкоплатец.
    Гражданските права трябва
    да съответстват на приноса. Затова в Италия, например, се гласува с бележка за платени данъци.
    Това се има предвид под "меритокрация".

    А, не, както е в България, например, полуграмотни и полуумни цигани, турци, пенсии, дрогирани зомбита и т.н. да определят политиката на страната, включително В СВОЙ УЩЪРБ.

    Нужен е образователен ценз.

    Възрастов ценз.

    Социален ценз.

    Да гласуват хората с принос към обществото. Те са и тези, които са по-наясно с положението и процесите в обществото.

    Коментиран от #4, #25, #35

  • 2 оВчара

    58 4 Отговор
    Време е стадото да се събуди!

    Коментиран от #7, #17

  • 3 ИПМ......

    27 3 Отговор
    В други държави нецнам как е но в Хърватия има OIB-особен индетификационен номер/подобен на ЕГН/и нямаш ли го нищо неможеш да направиш защото ти го искат навсяъде/аптека,мобилни оператори,банка и др./.В САЩ имат номер на осигуровка.Може би самото формиране трябва да се промени на ЕГН.В Хърватия е на случаен принцип формирането на OIB.Преди да се пише нещо е хубаво да попрочетеш нещо по-въпроса.Дано това да е проблема на пишещия статията?
  • 4 До -1-

    15 30 Отговор

    До коментар #1 от "отегчен":

    Ти на колко си години капацитет?Едва ли ще я докараш до "пенсия"-след като ги слагаш наравно с цигани,малоумни и неграмотни..Я си препрочети опорните точки и си вземи хапчетата?

    Коментиран от #6, #14, #16, #30

  • 5 Тръмп

    21 3 Отговор
    Ако се премахне ЕГН-то и тоя ще цъфне,егати грижите,егати воплите за нищо!!!:):):)
  • 6 отегчен

    25 4 Отговор

    До коментар #4 от "До -1-":

    Еми, пенсиите ги лъжат циганите по телефона, да си хвърлят парите. Пък политиците са къде къде по-ловки измамници.
    "Слагам ги наравно", щото са не по-малко политически неадекватни, от циганите, неграмотните и малоумните.

    Коментиран от #8

  • 7 ветеринаря

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "оВчара":

    Докато се събуди, те ше го изколят, за превенция на епидемия.
  • 8 Отегчен или Закачен

    6 10 Отговор

    До коментар #6 от "отегчен":

    Недей да съдиш за другите по-себе си.Щото ти си политически правилно ориентиран с тия опорни точки...Кой знае колко си лъган и още те лъжат...Поне си пусни климатика и хапчетата...Със здраве

    Коментиран от #10

  • 9 Ядеитн

    9 5 Отговор
    Българино не разбира от демокрация а саде от сопа. Язе викам, кой е най-ербап да земе власта веднаж за винаги. Той да коли и беси. Кой му не изнася - да бега дорде е време, че после ша има гърч. Дебела, дебела сопа требе на тоя разхайтен народ, че да са постресне малко.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Bahti

    18 7 Отговор
    Глупости! Кротко ше измрем, плащайки за това, че изобщо сме се родили на територията. Яростта ни е Само в т. нар. Социални мрежи. По точно, процесията на нашата Смърт е вече Факт.
  • 12 ppp

    8 8 Отговор
    направи обсада и ще дойдат на власт тези с тоталитарната система

    Коментиран от #13

  • 13 Bahti

    18 6 Отговор

    До коментар #12 от "ppp":

    На къде по Тоталитарна схема, когато тиквата ти казва, че е Държавата?

    Коментиран от #33

  • 14 Гонзо

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "До -1-":

    Кое от това което е написал, не е така???.
  • 15 Госあ

    9 6 Отговор
    Много хубави мнения давате господине, но проблема е че България е на изток от Франция...не че има нещо в географското положение, дори напротив, хубава география има България,но проблема е в населението.

    Коментиран от #18

  • 16 Гостилничаря

    12 10 Отговор

    До коментар #4 от "До -1-":

    Май ти имаш повече нужда от хапчета, по-силни и то!!! Опорните точки на #1 са ясни, логични и смислени, за огромна разлика от твоите! Или си платено тролче, или хабер си нямаш как стоят нещата в живота! Не може пенсия с трето отделение, хвърлящ по няколко бона през терасата при всяко позвъняване на телефона или пък неграмотен тъмнозелен да ми определят бъдещето! Не съм съгласен изобщо на това! Изборът трябва да се определя от образовани, непосредствени хора, с трезво мислене и ясна перспектива за бъдещето! Всякакви други варианти са предпоставка към политически предизвестен резултат, какъв е смисъла въобще да се провеждат избори в такъв случай!???

    Коментиран от #20

  • 17 456

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "оВчара":

    Късно е. Мнооого е късно.
  • 18 евродебил

    0 4 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Не моем им стигна населението с техния разнообразен генофонд, насреща ни да бягат.

    Коментиран от #22

  • 19 Bahti

    5 3 Отговор
    Интересно е. Щом уж Народ, е способен да приеме Обида. Наречена Б9йко Методиев борисов. Очаква Промяна. Важи и за другите именца от т. нар. Преход. Костов? Хаххай
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 аааа

    10 1 Отговор
    Отклоняването на гражданското внимание върви с пълна сила!!!Сега пък, за золумите,кражбите и некадърноста на управляващите ни било виновно..ЕГН-то, и етнически конфликти, и Русията и Америка ......!??? Ти да видиш!!!А,за увеличението на тока?На хляба?За занижения стандарт на живот, кой е виновен!???Защо всичко се увеличава, а заплати и пенсии не!???Как голи е боси влизат в парламента, а милионери излизат,с по 5-6 апартамента,недекларирани тераси и частни асансьори, къщи за гости ,тец-ове и медийни магнати!??То верно виновни няма, ЕГН-то е проблема ,обсъждаме парламента премахваме го и ...връзваме ,даже налъмите цъфват!!!
  • 22 Госあ

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "евродебил":

    А кажи са за генофонда им, че моите познания може да са грешни 😂
  • 23 Пендо

    9 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Настоящият българин е смачкан от безпътицата - да,но е с промит мозък и му е хубаво Бойко Борисов да го гази и мачка.
  • 24 ЕГН-то е най малкия проблем

    10 3 Отговор
    Снимат ти личната карта навсякъде и от двете страни. Чувстваш се напълно гол като охлюв. Трябва да се измисли личен документ, който да не предоставя цялата информация за притежателя, защото има злоупотреби. Ама за това трябва акъл, който законотворците го нямат. Обаче агенции колкото искаш за защита на личните данни.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Morgoth

    12 0 Отговор
    Навсякъде има някакъв идентификатор - я номер на паспорт, я на социална осигуровка. Не виждам проблем в това този номер да се казва ЕГН. Проблемите на България са от съвсем друго естество и премахването на ЕГН-то няма да реши нито един от тях.
  • 27 Аааa

    9 3 Отговор
    Време е не за обсада -
    Време е за ТОЯГА !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Bahti

    2 2 Отговор
    Когато, извършваме Безумна уж работа. Ни се Плаща в Нищото! И Честутска Иконоюика!
  • 30 Главата не е за украса

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "До -1-":

    А ти си поредният имбецил. Какво не ти е ясно в поста на човека? Или си някой циганин или си неграмотен.
  • 31 Иван

    10 0 Отговор
    Какво ти пречи ЕГН. Забравйяш в кой век живееш! В каменния век не им е трябвало!!!!
  • 32 розово

    4 1 Отговор
    .Ако някой иска обсада на парламента то това са управляващите защото знаят че няма толкова енергия че да ги свали от власт.Идват месни избори .Трябва да се внуши на електората че алтернатива няма.
  • 33 Ппп

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Bahti":

    Върни се преди 89 и ще видиш. Ама ти май си малък и няма как да знаеш

    Коментиран от #34

  • 34 Бачо Киро

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "Ппп":

    Като ти гледам писането, ти със сигурност не знаеш.
  • 35 Димов

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "отегчен":

    По-ясно не може да се каже. Браво!Ама трябва да се въведе още на тези избори, че не ми се спи в матрицата още 4г.
  • 36 пълномощник

    5 1 Отговор
    В Швеция има ЕГН точно като нашето и без него нищо не можеш!
  • 37 XXXXXXX

    3 0 Отговор
    Във Франция ако не е ЕГН, е друг идентификатор. Проблема е че тук е не ЕГН, а ЕСН. Четете Алеко. Щото не сте го чели като хората. Чели сте го по задължение и на вентилатор. Ако не беше така нямаше да се възхищавате на изроди и да ги избирате по няколко пъти. Да търпите ОПГ-та в управлението и в бизнеса
  • 38 знаем ги тези

    4 0 Отговор
    Другарят Чеков е верен член на партията - майка.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 патриотъ

    1 0 Отговор
    ЕГН е най-малкия проблем,макар че,може и така да е!Проблема на България е материала,който наистина не става за нищо!Това ако беше това безобразие в някоя друга държава,управниците отдавна да висят по дърветата за назидание!Няма надежда,лека нощ,българи!
  • 41 Къв лъв ама хората имат да се учат...

    0 2 Отговор
    Не, обсада за какво!?
    Хората имат много да се учат от някой..., но решението е изцяло тяхно.
    РЕТРО мислещите хора не са модерни, но пък имат самочувствие, вероятно до отвъд космосът.

    Коментиран от #42

  • 42 Ха Ха Истината Е

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "Къв лъв ама хората имат да се учат...":

    Че, в България никога не е имало демокрация. България е окупирана от група "комунистически" утрепки и техните наследници и се разграбва тотално. Ограбват и свои и чужди. Знаете ли колко исстински комунисти умират от глад, те са и най-потърпевши, защото се заблуждават от голите приказки на " "социалните" милионери и масово гласуват за собственото си погребение. Къде са смешните субсидии от 4 - млиона и защо ще се изплащат години ? Похарчени за "работа" и изборите показаха кой е работил но парите ги няма. Джобни пари за всеки от тях. Вижте символа им на връх Бузлуджа. " Глупак с "модерно" мислене. Просто куха тиква или платена мурзилка. Докарайте ги на власт и вашите поколения ще плат с кървави сълзи, модерна тикво.
  • 43 Хайде бе

    1 0 Отговор
    Ще обграждаш баба си за да и свиеш пенсията. Подстрекаваш към бунт ли ... много изгладняхте, ловят ви спонсурите и трябва революция, защото ви мързи да бачкате. Тези които не ги мързи имат работа и бачкат а такива като теб седят по кръчмите и плачат, че няма кой да ги спосурира по формулата "Другари дайте да дадем". ЕГН-то ти виновно. До администратора: Не триите настоящето а уведомете прокуратурата, това е подстрекателство към бунт и всеки ще понесе отговорноста си и за укривателство !
  • 44 Ами да

    0 0 Отговор
    Да остане само баркода. И чиповете в ръката. По-лесно за управление на стадото.
  • 45 Свиленски

    2 0 Отговор
    Още ли има такива нещастници като теб бе Чеков то БСП-то фалира пари от тях ще видиш на пут…н ден вземи се обади на Босия и почнете да гладувате пред парламента!