Отидете към основна версия

6 568 106

Велизар Шаламанов за ФАКТИ: Няма нищо притеснително относно въоръжението на F-16

  • f-16-
  • въоръжение-
  • сделка-
  • поддръжници-
  • велизар шаламанов-
  • противници-
  • димитър стоянов

Най-малко е работа на главния секретар на президента да говори по този въпрос

Източник: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В последните дни сделката за F-16 отново е активно обсъждана в обществено-политическия живот на страната. Както и досега, сделката за американските самолети, продължава да има свои поддръжници и такива, които постоянно търсят различни доводи срещу нея. Полк. Димитър Стоянов, който е главен секретар на президента Румен Радев, вчера заяви, че договореният боен комплект не е пълен. Дни преди това Стоянов констатира, че България купува самолет, който е със способности от 1913г. От ФАКТИ не останахме безразлични към темата за модернизацията на Военновъздушните сили на България и поради това потърсихме за коментар бившия военен министър Велизар Шаламанов.

Относно критиките на полк. Димитър Стоянов, главен секретар на президента, бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов отговори така: ''Мисля, че в този етап на развитие на процеса, най-малко е работа на главния секретар на президента да говори по тези въпрос. Още повече, че в крайна сметка са дефинирани едни изисквания, които във видимата им част - срок за доставка, цена и начин на плащане, изглежда са били насочени към това да елиминират доставката на нов F-16''.

''Много добре, че правителството, а надявам се и парламентът, ще приеме промяна в тази параметри, за да може да придобием този самолет, който е изключително важен за трансформацията на Военновъздушните сили и на армията като цяло. Що се отнася до конкретиката, тя ще стане ясна постепенно, но аз не виждам нищо притеснително в комплекта въоръжение, защото наистина самолетът ще бъде усвояван стъпка по стъпка. Въоръжението, което сега е отложено, ще бъде доставено по-късно и то на много по-добра цена, защото вече ще имаме изградени много тесни отношения с Военновъздушните сили на САЩ'', довери за ФАКТИ майор Шаламанов.

''Освен това в рамките на НАТО има механизми, чрез Агенцията за придобиване и поддръжка да бъдат извършвани доставки на всякакъв вид резервни части и въоръжение за самолети F-16, които са масово в НАТО на изключително изгодни цени и се избягват всякакви други затруднения, които могат да възникнат на двустранна основа'', допълни Велизар Шаламанов.

''В началото са поставени параметрите за 1.8 млрд., за две години да се получат самолетите и плащането да е разсрочено. Хората, които са заложили тези изисквания, според мен ясно са съзнавали, че при тези изисквания нов F-16 не може да бъде придобит. Това прави нещата да изглеждат не добре. Сега, когато наистина политическата воля, и на правителството, и на парламента, е в състояние да преодолее този заложен капан, да се говори за такива подробности свързани с комплекта, не е най-доброто'', заяви още бившият военен министър.

Министерски съвет прие днес актуализация в държавния бюджет, а целта на това упражнение е да се осигури възможност за придобиване на новите ни самолети. Предстои Народното събрание да ратифицира на сделката. Оптимист ли е офицер Шаламанов за успешния завършек на процеса по придобиване на осемте изтребителя F-16 Block 70?

''Да, оптимист съм, защото след доста дълго забавяне, вече 15 години от членството ни в НАТО, виждам, че има разбиране за важността отбраната. Има разбиране за изключително ключовата роля на придобиването на нов изтребител, с който да започне процесът на подмяна на старата техника доста по-ускорено, с цел съвместимост, реални способности и намаляване на разходите за поддръжка на техника, която има много ниски способности. Именно поради това, веднага след ратификация и старт на изпълнението на този договор, трябва много по-сериозно да бъде поработено над цялостния пакет за Военновъздушните ни сили. Това означава още осем самолета, необходимото въоръжение, нови радари, нови зенитно-ракетни комплекси и усъвършенстване на системите за управление и логистика, тъй като те коренно се различават от системата, по която е поддържана съветската техника'', добави той.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 13 гласа.

Свързани новини

  • Преработиха държавния бюджет заради F-16

    Със свое решение правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година. З ...
    15.07.2019
    2 697
    49
  • АБВ: Мораториум на сделката за F-16!

    АБВ настоява за незабавен мораториум върху сделката за новите самолети. Председателят на партията Румен Петков заяви пред медиите, че правителството о ...
    14.07.2019
    5 464
    67
  • F-16 е най-подходящ за България

    Като пряк участник в разговорите за F-16, мога да кажа, че не е имало никакво колебание, че това е най-подходящият самолет за нашата държава. Това кое ...
    13.07.2019
    10 073
    207
  • Главният секретар на Радев: Ф-16 са като от 1913 г.

    За да се придобие такъв самолет като Ф-16, сделката е добра. Но ние ще придобием един изключително скъп самолет с ограничена функционалност. Това каза ...
    11.07.2019
    19 201
    148