Отидете към основна версия

43 651 131

Владо Береану пред ФАКТИ: На Бойко Борисов винаги някой друг му е виновен

  • бойко борисов-
  • румъния-
  • обвинения-
  • чума-
  • свине-
  • румънски туристи

Румънците си го знаят Борисов и като цяло не им се реагира особено

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди дни на среща с кметовете на протестиращите срещу чумата села в Пазарджишко, министър-председателят на България Бойко Борисов посочи румънските туристи като преносители и респективно като виновници за бума на чумата по свинете в България. Това му изказване доведе и до остра реакция от страна на Министерство на външните работи на Румъния. В свое изявления от министерството изразиха огорчението си от думите на Борисов. По този повод от ФАКТИ потърсихме мнението на българския журналист с румънски корени Владимир Береану, който е изключително добре запознат с всичко, което се случва в северната ни съседка и с оглед на това няма по-добър събеседник от него по тази гореща, но и неприятна тема.

- Българският министър-председател Бойко Борисов реши да оправдае неспособността на собственото си правителство, което не успя да овладее чумата по свинете в България, с румънските туристи. Защо според Вас той постъпи така?

- Отговорът е изключително прост. Господин Борисов винаги обяснява, каквото и да се случи, че някой друг е виновен. Или негови предшественици, които вече започват да става исторически в смисъла на това, че той управлява вече 10 години, или нещо друго, но то трябва да е отвън, трябва да няма връзка с него, да е неконтролируемо от него. Автоматично при сериозността на положението с чумата по свинете, ''естествено, че някой друг е виновен''. То е автоматично. Даже се забелязва колко е безсмислен този коментар. Ако случайно е верен, което със сигурност не е така, то вече се е случило. Няма нужда да обвиняваш някакви туристи за нещо, което отдавна се е случило. Не може непрекъснато да продължават да носят тези туристи заразата. Дори случайно да се е случило. Основното е, че има проблем. Има протести и не е много лесно да се справиш със ситуацията, с хората, на които вече им е писнало от подобни мерки и автоматично се появява сега, че румънските туристи били виновни за цялата ситуация. Няма нещо, исторически, ако погледнете, което да се е случило лошо в България и да не е виновен някой друг, по обясненията на господин Борисов. Негова лична вина или като цяло на правителството му - никога я няма.

- Министерството на външните работи на Румъния вече реагира остро на думите на нашия премиер. Каква обаче е реакцията в румънското общество и медии по този неприятен казус?

- Любопитното е, че реакцията е много слаба. Аз имам чувството, че в Румъния горе-долу го познават, господин Борисов. Някак си не им се реагира много. Основните новинарски сайтове, както и на Pro TV, която е най-голямата телевизия, други сайтове също, реагираха, че изказванията на Борисов може да влошат отношенията между Румъния и България. Заглавията са от типа, че чумата по свинете може да ''зарази'' българо-румънските отношения. Само отбелязват какво е казал Борисов и какво е отговорило Министерство на външните работи на Румъния. Отговорът на външното им министерство е много кратък, не поставя условия, не изисква. Осъжда думите на Борисов, като в отговора се намеква, че няма никакви научни основания за това нещо, което той казва. Любопитното е, че в момента в Румъния има изключително малко чума по свинете. Там големият проблем беше миналата година, а не тази.


- Как в Румъния се борят с тази толкова неприятна болест?

- Адски се учудвам и не мога да разбера българските медии, които нито един път не се поинтересуваха, каква е ситуацията в Румъния с чумата по свинете. Аз доста се поинтересувах и отговорът е, че в момента в Румъния чума по свинете - няма. Има отделни избухвания на някакви малки гнезда на зараза, но всъщност големият проблем с чумата по свинете в Румъния беше миналата година. Румънското правителство взе много силни мерки и всъщност успя донякъде да реши проблема. Премахна чумата по свинете.

Има една малка забележка и тя е, че в Румъния избиваха свине, както на свинекомплекси, така и на лични стопанства, задни дворове, както в България по засегнатите региони. Но там се плаща! Избитата свиня, независимо дали е на частен стопанин или на голямото стопанство, по 10 леи на живо тегло се плаща.Това е пазарна цена, а 10 леи са почти 5 лева. На всички се плаща и просто в Румъния хората не се противопоставиха, защото реално ти плащат прасето. Тук в България не знам какво плащат на свинекомплексите. Нямам представа, защото никога не излезе. На частните лица казаха, че нищо няма да плащат. Сега пък Борисов излезе с някакви 300 лева, но аз трябва да ви кажа, че от неговите думи не се разбра тези 300 лева на прасе ли са, на заден двор ли са, защото той каза за заден двор.

Тоест, ако си гледал пет прасета, пак получаваш 300 лева. Освен това, досега никой не е обяснил откъде идват тези пари? Кога ги получаваш, как ги получаваш? Това са само едни думи - ''Аз давам 300 лева''. Освен, че всички са му виновни, дава и 300 лева, все едно ги дава от джоба си. Хората вече не се залъгват, не са толкова наивни. Те му казаха да се спре с тези 300 лева. Ако ги дава от джоба си - хубаво. Ако обаче ги дава от нашите данъци е все тая. Връщайки се на Румъния, искам отново да подчертая, че като цяло в момента в Румъния - чума няма.

- За този случай с чумата по свинете, но и като цяло, хората в България демонстрират, че нямат никакво доверие в институциите. Каква е ситуацията в Румъния в това отношение?

- Разликата е огромна по отношение на доверието в институциите, когато сравняваме Румъния и България. В Румъния хората все още имат голямо доверие към институциите, въпреки че настоящото социалдемократическо правителство, то се опита да се бори срещу борбата с корупцията в страната, тоест да я омаловажи. Това правителство създаде доста голямо недоверие към себе си и може би от всички правителства, населението е най-недоверчиво сега, когато управляват социалдемократите. В Румъния държавността е на доста по-високо равнище, отколкото при нас, хората там имат уважение към институциите и вярват.

Гражданите на северната ни съседка имат голямо доверие в правосъдието, особено що се касае до борбата с корупцията. Там спадът в доверието към изпълнителната власт се засили с убийството на едни момичета от един сериен убиец, като проблемът идва от това, че убитото момиче е успяло да се обади три пъти на 112, а реакцията е била неадекватна. Това естествено създава проблеми с полицията, тоест с вътрешното министерство. Въпреки това, някак си се запази държавността в Румъния и това е голямо разлика между нас и тях.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 86 гласа.

Свързани новини