Отидете към основна версия

2 697 16

Мая Манолова не трябва да е Робин Худ*

  • мая манолова-
  • омбудсман

Омбудсманът не бива да заема предопределена страна

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нашата омбудсманска история е доста сбъркана. Омбудсманът трябва да е тиха, не шумна фигура. Той е юридически помощник, не протестиращ.

Това съветва в профила си във „Фейсбук“ Юлиян Попов.

Омбудсманът трябва да стои еднакво далече от гражданина и от компанията или администрацията, с които гражданинът се бори. Появата на омбудсмана на протести е дълбоко неправилно и е нарушение на основния принцип на неговата институция - независимостта.

Омбудсманът не бива да заема предопределена страна. Омбудсманът не е Робин Худ. И не бива да бъде или да се опитва да бъде. Омбудсманът трябва да осигурява равнопоставено юридическо представителство, когато едната страна е обективно по-слаба или не е в състояние да защити правата си.

Това е много различно от позата: ще застана до протестиращите, защото са протестиращи. Омбудсманът трябва да се намесва преди всичко, когато другите институции не са в състояние да разрешат справедливо даден конфликт.

И трябва да го прави тихо и професионално. Иначе заприличва на оня прокурор, който ще се произнася за улики и вина по време на разследване, но с протестиращо човешко, вместо грозно обвинително, лице. Разликата не е много голяма.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.

Свързани новини