Отидете към основна версия

2 939 25

Горд съм съсобственик на хронично губещо общинско дружество

  • топлофикация софия

Значим проблем, обаче, пред Топлофикация е сринатата ѝ репутация пред потребителите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Едва два месеца след предишната голяма профилактика, Топлофикация София започва нова. Няма да има топла вода до края на месеца. Колкото и кмета на София да гледа състоянието на топлофикация през розови очила, истината е проста: това дружество се разпада инфраструктурно, финансово и репутационно:

1. От около 100 млн. лв планирана инвестиционна програма за 2018, Топлофикация София е изпълнила едва половината за около 50 милиона лева. В същото време, амортизационните отчисления са 30 милиона лева. Имайки предвид, че инвестициите и ремонтите на дружеството не са от най-ефективните и в тях има много скрити загуби (надути цени на оборудване и ремонт), вероятно реалното съотношение е 1:1.

2. Разходите за въглеродни емисии започват да тежат и ще тежат все повече на топлофикация – само за една година са пораснали с 30 милиона лева. Сложете отгоре дълга наближаващ милиард лева, съмнителната стойност на вземанията над 3 месеца на дружеството за които са водят хиляди дела и съмнителни преоценки на имоти и нефинансови активи на стойност стотици милиони левове, и Топлофикация София си е пред фалит отвсякъде. Всъщност, нямам съмнение, че ако към вземанията и задълженията на Топлофикация София се приложи същата методология като към регулаторния преглед на активите (т.н. AQR) на банките, то компанията ще е с поне 100 милиона лева отрицателен капитал и никой одитор няма да ѝ завери отчета. И всичко това без да броим крайно противоречивите практики по определяне на цените за изкупуване на тока от Топлофикация София, за които Брюксел по всяко време може да се поинтересува… И фактът, че от известно време “сейшелски” "инвеститор" купува токът на дружеството по едни цена и го продава на борсата по други - да, по високи, познахте :-)

3. Много значим проблем, обаче, пред Топлофикация е сринатата ѝ репутация пред потребителите. Ако утре се направи местен референдум дали да ликвидираме дружеството, вероятно софиянци ще гласуват с „За“. Колкото по-лоша репутация, толкова повече хора започват да не си плащат и по ефекта на доминото в големите блокове общите разходи да се стоварват върху главите на все по-малко плащащи потребители, които от своя страна се чудят какво става. За допълнителна тръпка, всяка зима мрежата в някой квартал „гърми“ и хиляди семейства остават без топла вода и парно за седмица-две. И всяка зима тези „гърмежи“ са повече от миналата зима.

Няма рационална, видима, морална и законна причина Софийска Община да не започне още утре преговори за концесия или публично-частно партньорство с водещите европейски и световни инвеститори (разбира се не от Сейшелите и подобни офшорни дестинации). Докато много български граждани продължават да хранят кухи надежди, че фирми като БДЖ, пощите и ВиК дружествата могат да са държавни и печеливши, не мисля, че са много софиянците, които имат същите илюзии за Топлофикация София. А и приватизация вече е невъзможна, тъй като никой няма да си купи де факто фалирала топлофикация, чиито надути имотни активи и постоянно покривани от държавата дългове за газ я спасяват от фалит вече 4 пъти за последните 8 години – в най-добрия случай, при гаранции за регулаторната политика ще намерим стратегически инвеститор да поеме управлението и да инвестициите. В най-лошия, всички български граждани ще продължат да плащат за парното на софиянци до следващата енергийна или икономическа криза, когато дружеството ще фалира неспасяемо.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.

Свързани новини