15 Декември, 2021 06:30 2 742 33

Владислав Панев за ФАКТИ: ГЕРБ все още държи юздите в КЕВР

  • владислав панев-
  • кевр-
  • демократична българия-
  • герб-
  • цени на тока-
  • топлофикация софия

"Тази комисия определено е подвластна на бившите управляващи, час по-скоро трябва да има избор на нови членове", посочи народният представител от "Демократична България"

Владислав Панев за ФАКТИ: ГЕРБ все още държи юздите в КЕВР - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Увеличение в цените на електроенергията, газта и водата от 1 януари 2022 година предвижда Комисията за енергийно и водно регулиране. Предвижда се средно увеличение на цената на тока с 11, 51% в страната, увеличение от средно 12,8% в цената на парното, като в София увеличението в цената парното и топлата вода може да стигне до 30%.

Днес предстои да се проведе обществено обсъждане на предложеното от КЕВР.

Сходството между времето, в което Кирил Петков обяви намеренията на правителството да работи за това цените на тока за бита да не се увеличат от 1 януари и публикуването на докладите с ценовите предложения на КЕВР породи въпроси.

По темата от ФАКТИ разговаряхме с Владислав Панев, народен представител от “Демократична България” и съпредседател на “Зелено движение” в оставка.

Разговора четете в следващите редове:

- Г-н Панев, намирате ли нещо конспиративно, целенасочено в публикуването на предложенията на КЕВР паралелно с гласуването на правителството в понеделник и със заявените намерения от министър-председателя Петков да се работи за това цените на тока за бита да не се увеличават от 1 януари?

- Намирам, да. По едно и също време Кирил Петков казва в речта си, че приоритет номер 1 е да се запазят цените на тока за домакинствата и КЕВР излиза с друго решение по казуса, което всъщност не решава никакви проблеми в енергийната сфера. Напротив - създава нови в частта и с ВЕИ-тата, като намалява рязко преференциалната им цена, което означава, че тези, които са сключили дългосрочен договор, ще претърпят много сериозни финансови загуби.

Отделно, това решение на КЕВР до голяма степен e антипазарно. “Топлофикация София" - най-корупционното дружество, символът на корупцията в българската енергетика, се предлага да продава електроенергията си за 635 лева на мегаватчас, което е почти двойно над пазарните цени. Очевидно става въпрос за крос-субсидия - тоест всички българи, потребители на електроенергия, да плащат за парното на софиянци. В случая не софиянци са виновни - виновно е дългогодишното лошо управление на “Топлофикация”, и то не само от това ръководство, а и от предишните.

Помните, че "Топлофикация" загуби 100 млн. лева в КТБ, задълженията ѝ нарастват до над 1 млрд. лева. Изключително лошо управлявано дружество, а решенията на КЕВР стимулират лошото управление в енергетиката.

- Трябва ли да се погледне към търсене на отговорност на Фандъкова, която отговаря за “Топлофикация София”?

- На Фандъкова отдавна трябва да се търси отговорност по тази тема. И не само на нея, а всъщност и на ГЕРБ, и на патриотите, доколкото принципал на общинските компании е Столичният общински съвет. Тоест сегашното и предишните мнозинства в Общинския съвет са отговорни за пълната разсипия в “Топлофикация” - над 1 млрд. задължения и очаквани огромни загуби в размер на деветцифрени числа за тази и следващата година. Ясно е, че има и обективни причини за това, но голяма част от тях са и субективни и се дължат на лошото управление.

Помним, че до миналата година, допреди ние да влезем в Общинския съвет, на изхода на “Топлофикация” стоеше “Гранд енерджи” на Ковачки, която изкупуваше електроенергията, произведена от дружество, и след това я продаваше на енергийната борса на пазарна цена. За такива зулуми ставаше въпрос и добре, че се намесихме. Прекратихме някои от вредните практики, но тежестите на дружеството продължават да висят, а в същото време то губи клиенти, услугата му става все по-скъпа, а бих казал и некачествена.

- Държат ли все още ГЕРБ юздите в КЕВР според Вас?

- Според мен, да. Очевидно ги държат, тъй всички членове на комисията, някои от които с изтекъл мандат, са избрани точно от мнозинства на ГЕРБ в Народното събрание. Тази комисия определено е подвластна на бившите управляващи, както и много други регулатори. Време е това да се промени, регулаторите трябва да бъдат наистина независими. По закон и сега се водят такива, но те очевидно не са.

- В този смисъл, редно ли е ли да има избор на нови членове на КЕВР?

- Час по-скоро трябва да има избор на нови членове. Общо взето ситуацията в енергетиката и с предлагането на тези цени е като поговорката: "Вода гази, жаден ходи", защото акумулираните средства са милиарди. Във Фонд "Сигурност на енергийната система", където влизат пари както от въглеродните емисии и от 5-те процента такса, която се плаща от производителите на електроенергия, така и от самите производители, които тази година правят извънредни печалби заради високите цени на тока. Тоест има милиарди, които могат да се използват за облекчаване и на домакинствата, и на бизнеса, така че той да не е принуден да затваря, при положение, че българската енергетика наистина прави изключителни печалби - най-вероятно милиарди тази година.

- Трябва ли да има такова подпомагане в настоящата обстановка?

Трябва да се направи сериозен анализ, но да - според мен трябва да има подпомагане. Има потенциал цените за домакинствата да не нараснат тази зима. За бизнеса може да се мисли за допълнително подпомагане, доколкото акумулираните резерви наистина са доста сериозни.

- Има ли как да се противодейства на предлаганото от КЕВР?

- Предложеното не е окончателно, днес има обществено обсъждане. Противодействието може да е по няколко начина. Единият е отмяна на чл. 31б от Закона за енергетиката, който позволява промени в цените от 1 януари, вместо цените да се фиксират за период от 1 юли до 30 юни всяка година.

Вторият начин е чрез налагане на мораториум върху решения на КЕВР, свързани с промени на цени. Такъв мораториум може да гласува парламентът.

Третият вариант е промяна в състава на КЕВР.

Най-бързият вариант е мораториумът, но след това вече трябва да се мисли за по-дългосрочните и пазарни решения. Не можем да си заравяме главата в пясъка, виждаме какви са тенденциите и трябва хем да се съобразяваме с тях, хем да се възползваме от тях.

- В момента инфлацията е оправданието за всички нарастващи цени, но има ли друг повод да се покачат цените на тока, водата и парното, макар и не със стойностите, посочени от КЕВР?

- Да, цените на електроенергията растат в цяла Европа, а бих казал и в целия свят. Особено при дружествата, които използват за суровина въглища и природен газ, там себестойността се качва рязко заради повишаването на цените на въглеродните емисии и природния газ.

“Топлофикация” наистина губи пари. От една страна, трябва да се мисли за компенсация на самото дружество и пари за това има. От друга страна обаче, това не може да стане през крос-субсидиране - тоест с рязко повишаване цената на тока, на която “Топлофикация” продава, до нива доста над пазарните, за да можем да не повишим чак толкова цената на парното, защото тя е по-чувствителна. Според мен тези непазарни механизми не са удачни и по-скоро ще доведат до последващи проблеми, а също и до липса на инициатива за запушване на разходи и за подобряване на ефективността на самата “Топлофикация”.

- Най-бързата мярка, която посочихте за спиране на това предложение, е мораториум. Дали е възможно това да се случи до края на седмицата?

- Не съм в течение на разговорите, които предполагам, че се водят в Министерски съвет, но ако има политическа воля такъв мораториум може да бъде гласуван още днес.

- Вие бихте ли гласували "за"?

- Бих гласувал "за" с условието, че все пак става въпрос за временна мярка. Такъв мораториум може да действа само временно, преди да се предприемат следващите стъпки - промени в състава на КЕВР и евентуална отмяна на чл. 31б от Закона за енергетиката, който позволява промени на цените на регулирания пазар от 1 януари.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ожелание

    32 4 Отговор
    Тази комисия трябва да се закрие ,защото Иван Иванов ще е шеф там ,докато свят светува !!!
  • 2 Фен

    20 16 Отговор
    Странно! Радев пък лани каза, че цените в цяла Европа се вдигат, за това и у нас! А сега разбрахме, че у нас заради ГЕРБ било!?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 5577

    15 12 Отговор
    Спрете се с това мутренско говорене. Статията е лишена от съдържание заряди мутрите от другата кръчма.
  • 5 Пич

    20 19 Отговор
    Значи , признавате , че сте страшни некадърници... Щом половин година , не можахте да си вземете юздите от КЕВР... Нали се хвалехте , как сте изпоуволнили всички назначени от ГЕРБ...!!! Къде дремахте с КЕВР... Или - там не смеете да пипате , да няма бам - бам...!!!??? А сега - циркови номера...

    Коментиран от #8

  • 6 КЕВР

    20 6 Отговор
    Е комисия от нищоправещи.
    Закривай!
  • 7 Румениге

    13 6 Отговор
    Каскетурата прави последни опити да защити екосистемата на калинките, но ще му се наложи скоро да отговаря за беззаконието, което твори. Интересно ми е КПКОНПИ какво общо има със случая, дори да е вярно това, което се твърди. Корупция, или конфликт на интереси? И какви материали е предала на прокурора.
    Ще ми е интересно, когато прокуратурата възложи разследването, на кой ще го възложи и какво ще е заключението. Да не забравяме, че КаскетЯ е с милиционерско правно образование, което общо взето е достатъчно за споразумения, но не и за присъди.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ганди

    14 5 Отговор
    Да се сменят веднага. Каква наглост мин. Предс. Казва че не трябва да се вдига тока за бита, те обаче казват да. Смяна и толкова. Сега е лесно.
  • 10 Ицо

    19 8 Отговор
    Мафията ГЕРБ-ДПС ще саботира Държавата до последно. Затвориха им кранчетата.
  • 11 Томи

    15 7 Отговор
    Тоз палячо къв е да му взимате мнението?

    Коментиран от #15

  • 12 Мендоса

    20 4 Отговор
    Защо пенсионерът Иван Иванов с диалектния говор е още там И той какво разбира от енергетика!
  • 13 рахат-локум

    17 6 Отговор
    Този е "голям политик", снима се с Пеевски- най-голямото му постижение в "богатата" му политическа кариера. Браво, Владо, браво, Панев! "Велик стратег", "мислител", "интелектуалец", "демократ"! Браво! Получава един рахат- локум от ДПС! "Истински борец срещу мафията"
  • 14 Пано Владов

    15 4 Отговор
    За такива като този незврачен човечец, народът е казал: Кога стана калайджия кога му почерня зад...кът.....
  • 15 Лапанчев

    16 2 Отговор

    До коментар #11 от "Томи":

    Палячо , но и безроден представител, лапа бадева народни пари- 7 бона на месец.
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 8 Отговор
    герб БМБ ИВАН ГЕШЕВ сте мутри престъпниици
    но дори КРЪСТНИКЪТ си намира КРЪСТНИК
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 кевр ли

    9 4 Отговор
    Да се разпусне мигновенно, тези престъпници които работят за тази пристъпна организация опг в зандана
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Киров

    4 5 Отговор
    Ще променят и доста Закони, които ОПГ-ГЕРБ и Сие създаде за да може да краде безнаказано.(съпортите, псевдо санирането, къщите за тъщи и други още неизвестни"чалъми"уж закони).Че за тези кражби и Европрокуратурата има думата,защото са с пари от еврофондовете.Не ми се ще да си помислям какво ги чака законотворците на ОПГ-ГЕРБ и ортаците им ДПС, патр(е)оти и патериците им.Мента Стоянова, Данчо Ментов, Владо Бездомника и още много знайни и незнайни "герои" във власта по времето на Управлението на ОПГ-ГЕРБ.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Некой си

    5 2 Отговор
    Влади, за една година предизборна кампания не чухме от вас конкретно НИТО ДУМА по отношение на енергетиката.
    Борисов 12 години се оправдаваше с комунистите. Вие колко години ще се оправдавате с борисов?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Петров

    4 4 Отговор
    Не може ли да махнете тези хора от ГЕРБ,които са в тези структури за регулиране на цените.Трябва да се избират само експерти без политическо и мафиотско влияние.Същомтака да им се предложи охрана на тези хора,защото съм сигурен,че живеят в страх.
  • 27 Бай Гошо

    5 1 Отговор
    Кой си ти, бе, шушляк? Уж сте градска десница, а говорите като селска левица. Поскъпването е неизбежно, защото у нас, както и навсякъде правителството взима заеми и налива пари в системата. Това стимулира инфлацията. Ако сега се замразят цени, след шест месеца те ще скочат с много повече.
  • 28 Мдааа

    1 2 Отговор
    То беше асно и за малките деца …
    При задълбочен нализ ще се види че нарочно се вдигат цените и се источват дружествата !!!
  • 29 КЕВР. ОПГ нали им беше изтекъл мандата?

    4 0 Отговор
    За какво чакате, още, какво да се случи, за да бъдат Изритани, Мафиоти те от КЕВР!! Тези са една от Главите на Мафията ГЕРБ!! Защо през Изминалите 6 - 7 месеца не махнахте, част от Това ОПГ!! Тези и на много други места ще Съботират работата на Кабинета!! Защо не сменяхте калинки и Търтей какво чакахте!! Петата колона трябваше дае влязла отдавна в във всички подобни структори!! А не сега да сте "Изненадани"!! Петата Колона! , има Грамотни в Тази област Атанасов, Рашков!! Това не се Учи в Университети!! Имате си Работа с мафия Драги нови Управляващи, ще трябва да противодействате Нестандартно, реципрошно на техните действия, и не да върви те след събитията, а преди тях!! Консултирайте се, с Когото Трябва, Петата колона е Има на всякъде по Света без Изключение!!
  • 30 Пенев

    1 1 Отговор
    Не ГЕРБ, а ДСБ.
  • 31 НИЕ ВСЪЩНОСТ ИМАМЕ ЛИ ПРАВИТЕЛСТВО

    2 1 Отговор
    САМО НА ЗАПЛАТА ЛИ СЕ ВОДЯТ ТИЯ НОВИТЕ ПАРАЗИТИ ?
  • 32 НЯМА ЛИ КОЙ ДА ГИ ИЗРИТА ТИЯ КЕВЪРИ

    3 1 Отговор
    КИРО АКО НЕ МОЖЕ ДА УПРАВЛЯВА НЕКА ДАВА ОСТАВКА
  • 33 на кривото хвърчило

    1 1 Отговор
    небето му пречи 😁