Отидете към основна версия

10 754 9

Шеф от ''Господари на ефира'' с коментар пред ФАКТИ за цензурата в БНР

  • бнр-
  • цензура-
  • протест-
  • генерален директор-
  • красимир луканов-
  • журналист-
  • мнение

Искат да овладеят Българското национално радио, за да се спре възможността да се говори свободно

Кадър: ТВ Евроком/Честно казано
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кризата и напрежението в и около Българското национално радио продължава с пълна сила. Те бяха породени от това, че журналистката Силвия Великова беше свалена от ефира на Програма ''Хоризонт'', а по нейни думи зад нейното цензуриране стои силен външен натиск срещу генералния директор на БНР Светослав Костов, за който натиск той сам ѝ е споделил. След свалянето на Великова от ефир, дойде и другото крайно скандално нещо, а именно спирането на сигнала на ''Хоризонт'' за 5 часа. По този повод днес граждани и журналисти се събраха пред БНР, а след това изградиха жива верига започваща именно от Българското национално радио и завършваща в близост до Телевизионната кула.

Именно на мястото на събитието организирано от Асоциацията на европейските журналисти - България, ние от ФАКТИ разговаряхме с журналиста и бивш главен редактор на Програма ''Хоризонт'', а също и на отдел ''Репортажи'' в сваленото от ефир предаване ''Господари на ефира'' Красимир Луканов, който сподели своето мнение за случващото се в Българското национално радио пред нашата медия.

Попитахме журналиста Красимир Луканов как си обяснява и на какво отдава случващото се в БНР през последните няколко седмици, а той отговори така на поставения въпрос: ''Отдавам го на опит да се овладее Българското национално радио, да се спре възможността да се говори свободно и в тази медия, както стана в много други. Да се покаже, че има един таен кръг, макар че той не е таен и е известен на всички, който владее положението. Целта е основно да се заглуши Програма ''Хоризонт'', за да не бъде тази трибуна, която все още е и която е била винаги''.

''Поставен е един човек, който очевидно няма капацитет да ръководи тази медия и явно искат да покажат, че този човек ще продължава да управлява БНР, а аз не виждам как, той няма кредит на доверие сред тези хора. Дори и не виждам как би могъл да изпълни поръчките, които е поел. Той непрекъснато ще е в една антикризисна ситуация, ще потушава ''пожари'', а те ще избухват постоянно, докато един ден си отиде. Настоящият генерален директор на БНР ще си отиде предсрочно, дали ще е сега, дали ще е малко по-нататък, само мога да гадая. Не може такъв човек да управлява такава авторитетна медия, каквато е Българското национално радио'', заяви Красимир Луканов.

Относно вероятността Светослав Костов да подаде оставка или пък СЕМ да го освободи, Красимир Луканов заяви следното: ''Допреди няколко дни очаквах това да се случи, но вече съм песимист, защото виждам, че той е добил кураж отново, заплашва със съд, като това означава, че отново е получил уверения, че много силен кръг стои зад него. Това ми дава основания да мисля, че в този момент ще спаси кожата. СЕМ тупка топката, очаква се напрежението лека-полека да спадне и да се забрави този случай. Но не вярвам да се забрави, колегите са твърдо решени да отстояват тази битка и да я водят докрай''.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.

Свързани новини