Отидете към основна версия

21 371 75

Сваленият МН-17 е резултат на руска спецоперация

  • mh17-
  • самолет-
  • свален-
  • русия-
  • украйна
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Както стана известно от съобщение на пресцентъра на президента на Украйна – Володимир Зеленски, той е провел среща с министъра на външните работи на Холандия Стеф Блок. Една от главните теми на срещата е било приключването на разследването и провеждането на съдебния процес по сваления самолет Malaysia Airlines, полет МН-17, съобщава Беллингкат.

Да припомним, че холандските депутати се съгласиха на допълнително разследва на причините, поради които Украйна не е затворила въздушното си пространство над Донбас по време на военните действия през 2014 г. По думите на министър Блок подобно разследване няма да е лесно, тъй като ще е нужно съдействието на Русия. „Става дума за тяхното (бел. ред. на руснаците) въздушно пространство”, уточнява дипломатът. Съдебният процес срещу заподозрените ще започне през март 2020 г. Предварителните резултати по разследването на катастрофата бяха оповестени през месец май 2018 г. Основният извод е, че пътническият самолет е бил свален над Донбас с ракета „Бук” от руски отряд от Курск.

На базата на анализ на материалите редица изследвания, включително и тези на групата Bellingcat и някои украински специалисти, водят до изводи, които еднозначно свидетелстват за това, че сепаратистите, бивайки под контрола на редовните войски и военно разузнаване на Руската федерация на територията на Донбас, са използвали тероризма като форма за асиметрично водене на бой над превъзхождащия по сила противник. Успеваемостта на подобна тактика беше доказана по време на кървавите атаки на терористи в САЩ, Япония и Русия.

Така например, на 12 октомври 2000 г. на пристанището Адена в Йемен беше организиран терористичен атентат срещу американския разрушител „Коул”. В резултат на взрива загинаха 17 моряци, а 42 бяха ранени. През октомври 2002 г. на френският танкер „Либург” беше извършен аналогичен атентат. Тактиката на терористите беше подробно изучена и приложена от Владимир Путин в антитерористични операции в Чечения. Именно тогава сегашният президент на Русия разбра, че това е отличен инструмент за политическо затягане на „гайките” вътре в страната.

Обстрелването на МН-17 с „Бук” трябва да се разглежда предимно като акт на агресия, а виновните трябва да носят международна отговорност. Международните престъпления – това са най-тежките незаконни действия, които разклащат основата на държавата и нацията и подриват най-важния принцип на международното право, застрашават международния мир и сигурност.

Следва да се отбележи, че Комисията по правата на човека към ООН, коментирайки частта относно отговорността посочва, че „международното противозаконно деяние, което възниква в резултат на нарушение от страна на държавите на международните ангажименти, се явява толкова важно за осигуряване на жизнено важните интереси на международната общност, че нарушаването му се квалифицира като престъпление пред международната общност като цяло и представлява международно престъпление“.

Доводите на руския президент Владимир Путин по повод „гражданския конфликт“ в Украйна и някакви въоръжени лица в Донбас въобще не издържат каквато и да е било критика. Възниква цяла плеяда „Защо?“ Защо тогава тези формирования започнаха да се образуват след анексирането и окупацията на Крим? Съвпадение? Защо сепаратизмът, който досега не беше известен в Украйна, започна да се разгръща в огромни мащаби именно след активизирането на руските спецслужби в Донбас, подборът на наемници и инструктори, предоставяне на оръжие на сепаратистите и използването на най-новите разработки на руската отбранителна промишленост? Но нещо, което е по-интересно – защо руските гранични полицаи не са уведомили украинската страна за това, че Руската федерация е затворила въздушното пространство (съгласно публикувана информация, на 16 юни в 00.00 ч. и след 17.20 ч. сваля пътническия самолет на полет МН-17 и Украйна затваря своето въздушно пространство напълно), а също така не са уведомили за опасност от придвижване на въоръжени групи покрай границата, които използват тежко оборудване, „намерено в мини“?

Важно е да се обърне внимание и на споразумението между правителствата на Украйна и Русия относно сътрудничеството за пограничните области подписано на 27 януари 1995 г. А сега познайте за кои области става дума? Донецк, Луганск, Сумск, Харков, Черниговск, Белгород, Брянск, Курск, Ростов, Краснодарски край.

Идеята е, че именно Руската федерация е организирала тези премествания и именно Руската федерация е реализирала доставката на военна техника и личен състав на територията на Донбас и именно Руската федерация е изстреляла ракетата срещу МН-17 и носи отговорност и за този акт на агресия и всички други действия извършени срещу териториалната цялост и независимост на Украйна.

Решението на проблема с МН-17 Кремъл вижда в съдебен трасфер, което може да се пробва да се реализира, като делото се върне за ново разследване, като например на база „нови доказателства“. Именно в тази връзка Москва се опитва да възроди една от първите версии на фейк новина за това, че Украйна не е затворила въздушното си пространство. Но трябва да се вземе под внимание и съдебния състав в момента в Хага. Там Русия бяга от обвинението за подпомагане на международния тероризъм. И ако се докаже, че Русия е изстреляла „Бук“ за съзнателното унищожаване на гражданския самолет – това ще е пагубно. Следователно, за да избегне обвиненията, Русия може да каже: „Поставихме „Бук“-а, за да отбиваме военните самолети“. Това няма да доведе до нищо. Разбира се, с достойнство Русия трябва да приеме фактите по сваления пътнически самолет, довел до смъртта на стотици цивилни. Но достойнството не е за нея.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 70 гласа.

Свързани новини