Отидете към основна версия

7 332 20

Статуквото превзема общините, яхнало партийни листи

  • статукво-
  • листи-
  • общински съвет

Как да изберем читави общински съветници, когато партиите са подредили листите си с микс от стари муцуни и анонимни статисти

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изборите за местна власт по правило минават при неглижиране на вота за общински съветници за сметка на панаира на суетата - кой ще стане кмет. Народът ни упорито отказва да проумее и приеме, че Общинският съвет реално управлява общините и взема решенията на местно ниво. Този пъстър калабалък не му е интересен. Няма значение, че кметът изпълнява решенията на Общинския съвет и без одобрението на съветниците нито едно негово предложение не може да види бял свят. Ако пък предложението му се приеме, то може да бъде спряно от областния управител, особено, ако двамата са от враждуващи политически лагери. Така че кметът се явява не втора, а дори трета цигулка в региона, въпреки че играе ролята на солиста под прожекторите.

Неглижирането на изборите за общински съветници, колкото и жалко да говори за политическата култура на гражданите, е добре дошло за големите местни тарикати. Колкото по-малко шум се вдига, толкова по-добре. А местният сенат се формира от партийните листи на същите политически сили, които обитават Народното събрание и са втръснали до непоносимост на народа. И избраниците стигат до хората пак по същия начин - спуснати в листата. Много от кандидатите са видимо с екзотични диагнози, но пък са уважени от стара "традиционна" партия.

Точно с тези листи мафията завладява местната власт, осигурявайки си безмълвни ръчички за гласуване. Е, как няма статуквото от жълтите павета да не се пренесе и по общините. Неизбежно е. Интересът към работата на общинските съвети по правило е толкова малък, че откритите заседания се посещават единствено от скучаещи пенсионери и професионални скандалджии. Положение "екселент" за големите играчи на местно ниво.

И най-свестният кмет, влязъл с най-чисти намерения в голямата сграда в центъра, може да бъде съсипан, ако тръгне да си осигурява мнозинство с услуги на този или онзи местен фактор, които трябва да минат през общинския съвет. Ако стане послушко - губи авторитет. Ако се опъне - бламират го. И двата варианта, разигравани на национално и местно ниво, са превърнати в национален спорт.

Как да изберем читави общински съветници, когато партиите са си подредили листите с микс от стари муцуни и анонимни статисти? Няма как гласуването с преференции, ама в партийна листа, да бъде мажоритарният триумф на демокрацията.

Независим кандидат? Попитайте някой клетник, който се е опитал да се кандидатира като независим, дали би повторил пак упражнението със събиране на подписи, обърнато на просия. Внимавайте да не ви посегне.

Това е положението у нас днес - или се умилкваш около големите партии, или гледаш мача отстрани.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 18 гласа.

Свързани новини