25 Октомври, 2019 10:44 7 307 20

Статуквото превзема общините, яхнало партийни листи

  • статукво-
  • листи-
  • общински съвет

Как да изберем читави общински съветници, когато партиите са подредили листите си с микс от стари муцуни и анонимни статисти

Статуквото превзема общините, яхнало партийни листи - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изборите за местна власт по правило минават при неглижиране на вота за общински съветници за сметка на панаира на суетата - кой ще стане кмет. Народът ни упорито отказва да проумее и приеме, че Общинският съвет реално управлява общините и взема решенията на местно ниво. Този пъстър калабалък не му е интересен. Няма значение, че кметът изпълнява решенията на Общинския съвет и без одобрението на съветниците нито едно негово предложение не може да види бял свят. Ако пък предложението му се приеме, то може да бъде спряно от областния управител, особено, ако двамата са от враждуващи политически лагери. Така че кметът се явява не втора, а дори трета цигулка в региона, въпреки че играе ролята на солиста под прожекторите.

Неглижирането на изборите за общински съветници, колкото и жалко да говори за политическата култура на гражданите, е добре дошло за големите местни тарикати. Колкото по-малко шум се вдига, толкова по-добре. А местният сенат се формира от партийните листи на същите политически сили, които обитават Народното събрание и са втръснали до непоносимост на народа. И избраниците стигат до хората пак по същия начин - спуснати в листата. Много от кандидатите са видимо с екзотични диагнози, но пък са уважени от стара "традиционна" партия.

Точно с тези листи мафията завладява местната власт, осигурявайки си безмълвни ръчички за гласуване. Е, как няма статуквото от жълтите павета да не се пренесе и по общините. Неизбежно е. Интересът към работата на общинските съвети по правило е толкова малък, че откритите заседания се посещават единствено от скучаещи пенсионери и професионални скандалджии. Положение "екселент" за големите играчи на местно ниво.

И най-свестният кмет, влязъл с най-чисти намерения в голямата сграда в центъра, може да бъде съсипан, ако тръгне да си осигурява мнозинство с услуги на този или онзи местен фактор, които трябва да минат през общинския съвет. Ако стане послушко - губи авторитет. Ако се опъне - бламират го. И двата варианта, разигравани на национално и местно ниво, са превърнати в национален спорт.

Как да изберем читави общински съветници, когато партиите са си подредили листите с микс от стари муцуни и анонимни статисти? Няма как гласуването с преференции, ама в партийна листа, да бъде мажоритарният триумф на демокрацията.

Независим кандидат? Попитайте някой клетник, който се е опитал да се кандидатира като независим, дали би повторил пак упражнението със събиране на подписи, обърнато на просия. Внимавайте да не ви посегне.

Това е положението у нас днес - или се умилкваш около големите партии, или гледаш мача отстрани.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лекар БГ

    66 1 Отговор
    Много добра статия!Браво на автора.
    Да,става дума за парички от обществени поръчки,раздавани на правилните фирмички.И затова партийните игрички са тъй ожесточени по темата с общинските съветници.И понеже тънем в шуро-баджанащина,конфликт на интереси и корупция,сме на това прекрасно положение.
  • 2 WOW

    13 11 Отговор
    Важното е да знаем, че обществените по,ръчки са измислени от ГЕРБ, преди това или не ги е имало, или са били най-прозрачните!!!! Второ, да престанем да вярваме на самозванци и некадърници, дори да се пишат главни редактори! Злобата и завистта у нас взима повече жертви от всички бедствия, аварии и катастрофи!!!!
  • 3 гощо

    35 1 Отговор
    Щом Ценко Чоков извадиха от затвора и ще го правят кмет........ДПС обичат такива гаври с хората,но да видим до кога. Марешки па порно звезда им подаде за кметица! Тя поне има някакъв талант жената!

    Коментиран от #16

  • 4 Динко

    7 3 Отговор
    Скучаещи пенсионери по на 78 г. От ПП Атака Трявна,Рдка Кондова Георгиева,без образование,мошеник,кандидат от местния парламент,срамота!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Закъсняла

    17 3 Отговор
    много закъсняла, но верна реакция на факта че съзнателно не се проведе разяснителна кампания по този и по други важни въпроси на механизма на гласуване.Всичко се свежда до синьо или червено, а примерно не се обсъжда законовата възможност да гласуваш за червен кмет за син общински съвет и за патриот кмет на район и т.н. Тая игра се играе с десетилетия и рядко някой я критикува, както в случая авторът. Като цяло медиите си траят и ни натрапват глупава и еднообразна социология
  • 7 ТРОПЧО

    21 4 Отговор
    АМИИИИИ НЕ ХОДЕТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ НИЩО НЕ ЗАВИСИ ОТ ВАШИЯ ГЛАС ТОИ Е ГЛАС В ПУСТИНЯ ЗА ТОЛКОВА ГОДИНИ НЕ ГО ЛИ РАЗБРАХТЕ😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    Коментиран от #8, #10

  • 8 О.Ч.З

    17 0 Отговор

    До коментар #7 от "ТРОПЧО":

    Проблема е че като не гласуваш те го приемат като знак че си доволен от сегашното оправление и твоят глас отива за тях ако го направят по друг начин да кажем под 50% избирателна активност изборите на са валидни и трябва да се сменят всички кандидати със нови тогава ще е интересно какво ще обещават и ще праеят
  • 9 Ще напиша в бюлетина та си

    9 3 Отговор
    В знак на протест срещу всички вас гласувам за Полфриймън
  • 10 Другарят Сталин е казал

    12 3 Отговор

    До коментар #7 от "ТРОПЧО":

    Не е важно кой гласува а кой брой бюлетините

    Коментиран от #19, #20

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Анонимен

    3 0 Отговор
    Не ми се сърдете ,ама народът ни е ОВЧИ и не виждам промяна!

    Коментиран от #18

  • 15 Димитър Кънев

    1 1 Отговор
    Другарят Муравей Радев се страхува от БСП а трябва да се страхува от друго.Той е един от виновниците които съсипаха българската икономика.Съсипаха АЕЦ и какво ли още не Е рано или късно ще му се потърси отговорност.Е Бог забавя но не забравя

    Коментиран от #17

  • 16 Без коментар

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "гощо":

    Няма да се чудим, нали е сестра Галева я тъкмят за кмет.
  • 17 Без слов

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Димитър Кънев":

    Икономиката които я съсипаха, им запушиха устите. И сега няма как да говорят. По комунистически.
  • 18 Не разбрах

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Анонимен":

    За Р.Овч. ли стана дума ? Те нали са от ,,другарите" съд не ги лови. Нали Панов ?
  • 19 Закостенял си другарю

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Другарят Сталин е казал":

    Комисията е от всички партии. А едно време беше ,,кушия с един кон". От БКП и БЗНС, но на конгреса на БЗНС 2-3 пъти викаха и ръкопляскаха: БЗНС,БЗНС и после почваха да викат БКП,БКП,БКП.
  • 20 Изтрепал е много, без съд и присъда

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Другарят Сталин е казал":

    Има култ към личноста на твоят другар. Явно и ти си такъв по идеи.