Отидете към основна версия

1 791 19

Българската демокрация отказва да порасне

  • демокрация-
  • избори-
  • кмет

В България държавата щедро раздава субсидии за да "поощри демокрацията"

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има студентки, които си смучат пръста по време на изпит. Има войници, които се напикават нощно време. Не е лесно да възмъжееш, да се оформиш и да се огледаш със самочувствието на пълнолетен гражданин. Пашкула на детинството, майчината люлка и благините на баба са пречки, които спъват растежа на самостоятелните двигателни сили.

Българската демокрация закъсня доста, като бебе което се ражда на десетия месец с косми по тялото. По всичко личи, че днес, на тридесет годишния си рожден ден, тя продължава да си смуче пръста.
Може би искате доказателство? Къде в Европа или по света има 70 кандидата за кмет?

В многомилионната столица на Франция борбата за кметския стол започна през миналата пролет, между четири кандидата и ще приключи с изборите на 15 март. До тогава не е сигурно, дали карето от кандидати ще се запази или стопи. Ако французите следваха българския пример, позовавайки се на факта, че Париж е 5 пъти по-голям от София, кандидатите за поста трябваше да бъдат 350! Къде е ключа на абсурда?! Такъв има и той може да извади окото на говорителят на ЦИК. Парите са в основата на избирателната система в София. В Париж кандидатите правят предизборна кампания със собствени средства в продължение на 12 месеца. Който спечели поне 5% парите му се връщат, ако не - пие една студена вода. Парите и времето са ситото. Ако ти стиска ставаш политик, ако не - четеш, мислиш и сравняваш преди да пуснеш бюлетина.

В България държавата щедро раздава субсидии за да "поощри демокрацията"! Вярно ли е това, или е заблуда? Изсипването на финансови средства по ред на номерата, не е ли начин да се раздроби и отслаби конкуренцията за власт? След последните избори се създава впечатлението, че всеки може да си опита късмета. В резултат на изиграната постановка, вероятно има столичани убедени в честната победа на г-жа Фандъкова?

За тези, които мислят, че бившата и настояща кметица спечели нормално, ще дам нагледен пример с боксов мач, защото политиката не е лотария, а бой! Това което се случи в София може да се илюстрира с въображаем сблъсък между Кубрат Пулев - тежка категория и 70 боксьорчета категория муха. Мач субсидиран с парите на данъкоплатците. Това беше реалния изборен процес за кмет на София. В ъгъла на ринга, на кандидатката за трети мандат, стоеше десетгодишната управляваща партия ГЕБР. В отсрещния ъгъл, Станишев скубеше Корнелия Нинова, без изобщо да гледа какво става на ринга.

Трудно нещо е възмъжаването. То започва с проглеждане, а не със субсидиране!

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.

Свързани новини