24 Ноември, 2019 13:02 1 767 19

Българската демокрация отказва да порасне

  • демокрация-
  • избори-
  • кмет

В България държавата щедро раздава субсидии за да "поощри демокрацията"

Българската демокрация отказва да порасне - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има студентки, които си смучат пръста по време на изпит. Има войници, които се напикават нощно време. Не е лесно да възмъжееш, да се оформиш и да се огледаш със самочувствието на пълнолетен гражданин. Пашкула на детинството, майчината люлка и благините на баба са пречки, които спъват растежа на самостоятелните двигателни сили.

Българската демокрация закъсня доста, като бебе което се ражда на десетия месец с косми по тялото. По всичко личи, че днес, на тридесет годишния си рожден ден, тя продължава да си смуче пръста.
Може би искате доказателство? Къде в Европа или по света има 70 кандидата за кмет?

В многомилионната столица на Франция борбата за кметския стол започна през миналата пролет, между четири кандидата и ще приключи с изборите на 15 март. До тогава не е сигурно, дали карето от кандидати ще се запази или стопи. Ако французите следваха българския пример, позовавайки се на факта, че Париж е 5 пъти по-голям от София, кандидатите за поста трябваше да бъдат 350! Къде е ключа на абсурда?! Такъв има и той може да извади окото на говорителят на ЦИК. Парите са в основата на избирателната система в София. В Париж кандидатите правят предизборна кампания със собствени средства в продължение на 12 месеца. Който спечели поне 5% парите му се връщат, ако не - пие една студена вода. Парите и времето са ситото. Ако ти стиска ставаш политик, ако не - четеш, мислиш и сравняваш преди да пуснеш бюлетина.

В България държавата щедро раздава субсидии за да "поощри демокрацията"! Вярно ли е това, или е заблуда? Изсипването на финансови средства по ред на номерата, не е ли начин да се раздроби и отслаби конкуренцията за власт? След последните избори се създава впечатлението, че всеки може да си опита късмета. В резултат на изиграната постановка, вероятно има столичани убедени в честната победа на г-жа Фандъкова?

За тези, които мислят, че бившата и настояща кметица спечели нормално, ще дам нагледен пример с боксов мач, защото политиката не е лотария, а бой! Това което се случи в София може да се илюстрира с въображаем сблъсък между Кубрат Пулев - тежка категория и 70 боксьорчета категория муха. Мач субсидиран с парите на данъкоплатците. Това беше реалния изборен процес за кмет на София. В ъгъла на ринга, на кандидатката за трети мандат, стоеше десетгодишната управляваща партия ГЕБР. В отсрещния ъгъл, Станишев скубеше Корнелия Нинова, без изобщо да гледа какво става на ринга.

Трудно нещо е възмъжаването. То започва с проглеждане, а не със субсидиране!


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Има и журналя които

    13 0 Отговор
    Проституват за пари даже те са най много.
  • 2 Йосарян

    18 1 Отговор
    Никога не е имало т.нар. демокрация. Еле па на тариторията.
  • 3 Зайко Байко многознайко

    14 3 Отговор
    Да са ни " честити" другарЕ тези нагли и крадливи герберсти, те ще ни закопаят! Помислете само кой ни управлява: Тиквоций Едно доказан бандит ( на Козяк знаят как да го държат за топките ), Цецо КаунЬя , доказан нагъл айдук, Барни Ръбъла, който не може да каже две думи на кръст, Владко Горанов нагъл, нагъл,нагъл до безкарайност. Деса тъпото , по умните там са безгръбначни мекотели, които са използвани и от страх да не загубят синекурните си длъжности винаги са наведени. Гледат ни в очите и в прав текст ни казват, че сме тъпи оФце и само тояга и данъци ни оправят. Имат обаче и две много важни овчарски кучета Гешев и и Цацата , който гледа като прасе из тикви. Жална ни майка! Такса пътища, такса вода, бонус-малус , местни измислени данъци и такси с които уж да подобряват благосъстоянието на народа а всущност крадат, като за световно, всякакви врътки да ни тормозят, нема да се очудя ако ни ощастливят и с данък за въздуха който дишаме!?!🙈
  • 4 Дам

    8 1 Отговор
    Нямам нерви да чета статията за "демокрацията в България". Тука е някакъв кошмар, без прецедент в европейската история.
  • 5 Кирчо

    8 1 Отговор
    Ако следваме френския модел,тогава кой у нас ще се кандидатира за кмет,хората с големите пари естествено,милите ни родни олигарси ще поемат властта директно,не че и сега не го правят задкулисно,но поне още се чува гласа на народа.Може ли у нас ситото към властта да бъдат парите?По същия начин като във Франция ли се печелят тук тия пусти пари?Защо винаги гледаме първо в чуждата паница и си мислим,че в нея гозбата е по-хубава.Знаете приказката за жабата,която видяла как подковават коня и вдигнала крака и тя.Няма какво да обяснявам повече,който разбрал,разбрал а който още не е да е жив и здрав поне

    Коментиран от #8

  • 6 Прав е авторът

    8 0 Отговор
    Демокрацията ни се купува... от "слепи" политици и ... бих го допълнил - и избиратели.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Чеков

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Кирчо":

    Кирчо, тъжно е подозрението и вечната неприязън към чуждото мнение. Не желая да обиждам никого, но си вадите заключения от "задния джоб". Излъгани сте, ограбени сте и сте настъхнали като добичета пред кланница. Разбирам ви и се опитвам да прокарвам светлина, не да ви пъхам главите под водата. Българите не са измислили нито топлата вода, нито парната машина. Не са откривали острови или звезди. Нямат нобелови награди. Имат обаче самуиловата армия сс ослепените войници, на хиляда един останал с едно око. Втълпих си, че имам дълг, както тези еднооки бойци, да показвам пътя към нещо по-добро. Бъркате Кирчо, ако мислите, че аз Божидар Чеков, беглец от "комунизма" ще ви препоръчвам система, която да улеснява олигасите. Както ви казах, в чужбина, или чуждия опит, не е чак толкова лош, че кметът на Париж Анне Хидалго, родена в Мадрид, дъщеря на испански емигранти, да се кандидатира за трети мандат. "С питане до Рим се стига!" - Кирчо. Но с мрънкане и преднамереност само се потъва!

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 чеков

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Кирчо":

    Разбирам те Кирчо. Като нямаш аргументи търсиш да хапеш. Освен опашката си братче, друго няма да достигнеш!
  • 11 Кирчо

    3 0 Отговор
    Срещу подобна наглост и лицемерие,всякакви аргументи са безсилни.Явно и ти си от недосегаемите,които обслужват властта щом говориш по такъв начин,на знай едно нещо,истината застига накрая всички,а от нейната захапка никакви аргументи няма да те спасят.
  • 12 Бай Шиле

    2 0 Отговор
    Де факто ,авторът на статията казва,че само който има пари може да се занимава с политика.Браво бе умник.

    Коментиран от #19

  • 13 жжж

    2 0 Отговор
    как се сравнява париж и софия? -никак.
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор
    Пак ли ти бе Божидарчо ръсиш мозък...
  • 15 бомбата

    2 1 Отговор
    ква демокрация кви 6 лева, на местото на тато е ви баце и светлото бъдеще през крив макарон.....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Баба Вуна

    1 1 Отговор
    Дружно братя българе, с нас масква е в мир и в бой! Че ви клатим до последно, на на на победен строй :) :) :)
  • 18 Нафарфори

    0 0 Отговор
    Поредния лаладжия .
  • 19 чеков

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Шиле":

    Бай шиле, никъде не казвам, че само "който има пари", а със СОБСТВЕНИ ПАРИ и усилия! Пари събирани от джоба на привържениците на въпросния политик, убедени в неговата искреност и идеи. Истинският политик трябва да рискува, да се ангажира изцяло, не да се субсидира от държавата. За да не бъде зависим от "олигасите", сумата необходима за кампанията е ОГРАНИЧЕНА. Който похарчи повече пари от определеното от закона, не само ги връща обратно, но и се глобява със солена допълнителна сума. Надявам се след това подробно обяснение да ти стане ясно, как дъщеря на испански емигрант управлява Париж!