Отидете към основна версия

68 117 160

Врътна ли България Украйна за транзита на газа

  • газопровод-
  • турски поток

Избра ли правителството на Бойко Борисов правилната политика?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българска поговорка казва: „Де го чукаш, де се пука“. Тя накратко обяснява ситуацията, че от 1 януари 2020 г. България се отказа да получава газ от трасето през Украйна и Румъния за сметка на газовата връзка с Турция – „Странджа 2“.

ЕС и САЩ трескаво следяха развоя на преговорите между Украйна и Русия за газовия транзит в края на 2019 г. Успешният им завършек предотвратяваше поредната енергийната криза за Стария континент.

Междувременно София реши да получава газ от „Турски поток“.

От 1 януари Русия започва да доставя газ за България, използвайки съоръженията на газопровода „Турски поток“, а не през Украйна, заяви пред медиите Владимир Малинов, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“.

Той призна, че преговорите между "Булгартрансгаз" и руската компания "Газпромекспорт" са приключили в новогодишната нощ, уточни ТАСС.

„От новия пункт за газоснабдяване, компресорната станция„ Странджа 2 “, България ще получава ежегодно 2,9 милиарда кубически метра. м газ. Инфраструктурата ни е готова да получи този обем газ “, каза Владимир Малинов.

Той уточни, че в резултат на промяна на входната точка за България от Румъния в Турция, София ще намали транзитните разходи със 70 милиона лева (около 35 милиона евро), а газът ще стане по-евтин с 5%.

„Турски поток“ е нов газопровод за износ от Русия до Турция през Черно море. Първата линия на газопровода е предназначена за доставки на газ за турските потребители, втората - за доставка на газ за страните от Южна и Югоизточна Европа.

Дължината на тръбопровода е повече от 930 км. Капацитетът на първата и втората тръба на „Турски поток“ е 15,75 милиарда кубически метра всяка. м всяка.

Турция ще пусне газопровода „Турски поток“ на 8 януари, разкри в. „Хюриет“. Влиятелният вестник се позовава на изявление на министъра на енергетиката и природните ресурси Фатих Донмез.

„Ще пуснем Турския поток на 8 януари. Ние ще бъдем незаменими на международните пазари за природен газ с тръбопроводи, както от изток, така и от север “, похвали се турският енергиен министър.

Пускането на "Турски поток" от Русия през Черно море ще бъде на 8 януари, церемонията ще бъде ръководена от мен и руския президент Владимир Путин, заяви миналия месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Съобщението беше направено след пускането на трансанадолския газопровод TANAP, по който газът ще потече от Азербайджан през Грузия и Турция до гръцката граница, където ще продължи Транс-Адриатическия газопровод.

България може да разгневи Тръмп

С получаването на газ от “Турски поток” правителството на Бойко Борисов рискува да разгневи Белия дом.

Само преди десетина дни американския конгрес прие санкции срещу „Северен поток 2“ и „Турски поток“. Така администрацията на президента Доналд Тръмп отправи ясен сигнал, че иска да се запази транзита на руско синьо гориво през Украйна.

Не трябва да се забравя и факта, че Турция и САЩ са в обтегнати отношения около сделката за продажбата на американските топ изтребители Ф-35 на Анкара. В същото време Ердоган и Путин показват затопляне на отношенията.

Прикачването на България към „Турски поток“ поставя страната ни в зависимост от енергийните стратегии на Кремъл. Само преди десетина години Путин врътна кранчето на транзита през Украйна в опит да получи по-добри условия.

В момента България няма гаранции, че няма да е пешка в енергийната политика на силния човек в Кремъл. Не трябва да забравяме, че през 2020 г. Тръмп влиза в предизборна кампания за втори президентски мандат. Той вече даде ясен сигнал, че е противник на опитите на Путин да заобиколи Украйна като транзитна страна за износа на руски газ. Историята е показала, че налагането на санкции на спорни енергийни проекти може да се използват успешно в предизборна ситуация в САЩ.

В навечерието на Новата година България предаде Украйна като реши да заложи на „Турски поток“.

Оправданието, че ще спестим 70 млн. лв. няма да стоплят никого, ако има ескалация на напрежението на газовата карта на Европа.

България трябва да помни „Южен поток“

Той е пример, че на българските политици липсва визия за защита на енергийните интереси на страната.

„Южен поток“ е нереализиран международен проект за газопровод, който се планираше да бъде положен по дъното на Черно море от района на руския град Анапа до българското пристанище Варна. Той трябваше да разнообрази доставките на гориво от Русия към Европа.

Газовото трасе беше с капацитет 63 милиарда кубически метра.

Но през 2014 г. Европейският парламент прие резолюция, в която препоръча да се откаже от изграждането на газопровода. След това възникнаха проблеми в отношенията със София.

Относно „Южен поток“ всички документи бяха подписани с България, включително междуправителствено споразумение

В началото на юли 2014 г. в България идва американска делегация, която е водена от покойния сенатор – републиканец Джон Маккейн.

След среща с тогавашния премиер Пламен Орешарски, самият Орешарски обявява, че спира „Южен поток“.

Разпоредил съм да спрат действията по старта на изграждането на тръбопровода "Южен поток", докато текат консултациите с Европейската комисия.

Това каза българският премиер на брифинг в Министерски съвет. По тази причина днес няма гаранции, че новата Европейска комисия, оглавяване от Урсусла фон дер Лайен, няма да упражни натиск за спирането на „Турски поток“.

С две думи България сама се постави в средата на газовата карта, на която се ритат атовете. За съжаление ние сме магарето.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 149 гласа.

Свързани новини