Last news in Fakti

2 Януари, 2020 09:01 68 094 160

Врътна ли България Украйна за транзита на газа

  • газопровод-
  • турски поток

Избра ли правителството на Бойко Борисов правилната политика?

Врътна ли България Украйна за транзита на газа - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българска поговорка казва: „Де го чукаш, де се пука“. Тя накратко обяснява ситуацията, че от 1 януари 2020 г. България се отказа да получава газ от трасето през Украйна и Румъния за сметка на газовата връзка с Турция – „Странджа 2“.

ЕС и САЩ трескаво следяха развоя на преговорите между Украйна и Русия за газовия транзит в края на 2019 г. Успешният им завършек предотвратяваше поредната енергийната криза за Стария континент.

Междувременно София реши да получава газ от „Турски поток“.

От 1 януари Русия започва да доставя газ за България, използвайки съоръженията на газопровода „Турски поток“, а не през Украйна, заяви пред медиите Владимир Малинов, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“.

Той призна, че преговорите между "Булгартрансгаз" и руската компания "Газпромекспорт" са приключили в новогодишната нощ, уточни ТАСС.

„От новия пункт за газоснабдяване, компресорната станция„ Странджа 2 “, България ще получава ежегодно 2,9 милиарда кубически метра. м газ. Инфраструктурата ни е готова да получи този обем газ “, каза Владимир Малинов.

Той уточни, че в резултат на промяна на входната точка за България от Румъния в Турция, София ще намали транзитните разходи със 70 милиона лева (около 35 милиона евро), а газът ще стане по-евтин с 5%.

„Турски поток“ е нов газопровод за износ от Русия до Турция през Черно море. Първата линия на газопровода е предназначена за доставки на газ за турските потребители, втората - за доставка на газ за страните от Южна и Югоизточна Европа.

Дължината на тръбопровода е повече от 930 км. Капацитетът на първата и втората тръба на „Турски поток“ е 15,75 милиарда кубически метра всяка. м всяка.

Турция ще пусне газопровода „Турски поток“ на 8 януари, разкри в. „Хюриет“. Влиятелният вестник се позовава на изявление на министъра на енергетиката и природните ресурси Фатих Донмез.

„Ще пуснем Турския поток на 8 януари. Ние ще бъдем незаменими на международните пазари за природен газ с тръбопроводи, както от изток, така и от север “, похвали се турският енергиен министър.

Пускането на "Турски поток" от Русия през Черно море ще бъде на 8 януари, церемонията ще бъде ръководена от мен и руския президент Владимир Путин, заяви миналия месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Съобщението беше направено след пускането на трансанадолския газопровод TANAP, по който газът ще потече от Азербайджан през Грузия и Турция до гръцката граница, където ще продължи Транс-Адриатическия газопровод.

България може да разгневи Тръмп

С получаването на газ от “Турски поток” правителството на Бойко Борисов рискува да разгневи Белия дом.

Само преди десетина дни американския конгрес прие санкции срещу „Северен поток 2“ и „Турски поток“. Така администрацията на президента Доналд Тръмп отправи ясен сигнал, че иска да се запази транзита на руско синьо гориво през Украйна.

Не трябва да се забравя и факта, че Турция и САЩ са в обтегнати отношения около сделката за продажбата на американските топ изтребители Ф-35 на Анкара. В същото време Ердоган и Путин показват затопляне на отношенията.

Прикачването на България към „Турски поток“ поставя страната ни в зависимост от енергийните стратегии на Кремъл. Само преди десетина години Путин врътна кранчето на транзита през Украйна в опит да получи по-добри условия.

В момента България няма гаранции, че няма да е пешка в енергийната политика на силния човек в Кремъл. Не трябва да забравяме, че през 2020 г. Тръмп влиза в предизборна кампания за втори президентски мандат. Той вече даде ясен сигнал, че е противник на опитите на Путин да заобиколи Украйна като транзитна страна за износа на руски газ. Историята е показала, че налагането на санкции на спорни енергийни проекти може да се използват успешно в предизборна ситуация в САЩ.

В навечерието на Новата година България предаде Украйна като реши да заложи на „Турски поток“.

Оправданието, че ще спестим 70 млн. лв. няма да стоплят никого, ако има ескалация на напрежението на газовата карта на Европа.

България трябва да помни „Южен поток“

Той е пример, че на българските политици липсва визия за защита на енергийните интереси на страната.

„Южен поток“ е нереализиран международен проект за газопровод, който се планираше да бъде положен по дъното на Черно море от района на руския град Анапа до българското пристанище Варна. Той трябваше да разнообрази доставките на гориво от Русия към Европа.

Газовото трасе беше с капацитет 63 милиарда кубически метра.

Но през 2014 г. Европейският парламент прие резолюция, в която препоръча да се откаже от изграждането на газопровода. След това възникнаха проблеми в отношенията със София.

Относно „Южен поток“ всички документи бяха подписани с България, включително междуправителствено споразумение

В началото на юли 2014 г. в България идва американска делегация, която е водена от покойния сенатор – републиканец Джон Маккейн.

След среща с тогавашния премиер Пламен Орешарски, самият Орешарски обявява, че спира „Южен поток“.

Разпоредил съм да спрат действията по старта на изграждането на тръбопровода "Южен поток", докато текат консултациите с Европейската комисия.

Това каза българският премиер на брифинг в Министерски съвет. По тази причина днес няма гаранции, че новата Европейска комисия, оглавяване от Урсусла фон дер Лайен, няма да упражни натиск за спирането на „Турски поток“.

С две думи България сама се постави в средата на газовата карта, на която се ритат атовете. За съжаление ние сме магарето.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 149 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    313 107 Отговор
    ПП ГЕРБ ни водикъм дъното

    Коментиран от #28, #65

  • 2 Byg

    133 366 Отговор
    В първите дни на 2020 вече сме с 70 милиона лева напред , разбират си от работата . Каквито и напъни да правят червените кхмери да омаскарят ГЕРБ , фактите са си факти , нали ФАКТИ.

    Коментиран от #11, #26, #45, #48, #81, #123, #142

  • 3 боко изгнилата тиква

    297 66 Отговор
    Абе, важното е да ви клатят, па дали сметката ще я надписват усраинските крадци и новите им американски господари, или ще я надписва султан ердоган, хич да не ви пука. Радвайте се че свалих гащи пред ЕС и ФАЩ и ся нямаме газопровод.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Byg

    105 215 Отговор

    До коментар #3 от "боко изгнилата тиква":

    Турците и комунистите спряха южен поток , задника на орешарски лъсна

    Коментиран от #9

  • 6 Киро

    249 71 Отговор
    Трябва да признаем, че и нашата истоия като народ и държава е към края си.
  • 7 до автора

    237 15 Отговор
    Г-не, не си наясно какво се случи преди 10 г. А това, което се случи, беше показано по руската телевизия при извънредно включване. Шефа на Газпром доложи на Путин в кабинета му, че Украйна е спряла Балканското направление. В отговор Путин нареди да се спре газта за всички направления, включително и тези за Западна Европа. Ющенко искаше чрез Балканите да изнудва, но не му се получи.

    Коментиран от #13

  • 8 Froid

    166 25 Отговор
    Ако се откажем от 70 милиона лева Винаги ще си останем Магаретата на Европа !
  • 9 ужас

    302 31 Отговор

    До коментар #5 от "Byg":

    Орешарски никакви документи за спирането не е издавал и подписвал. На сенаторите обеща спиране на работата до изясняването на обвиненията в корупция. Документите ги подписа Делян Добрев по указание на Борисов. И години след това Бойко публично се хвалеше, че е спрял 3-те руски проекта.
  • 10 onq s konq

    116 78 Отговор
    Още едно доказателство, че батко е велик държавник. Тръмпи удари Германия със Северен поток 2 но не смее да каже и гък за Турски поток. Ще си купуваме евтин газ през Турция.

    Коментиран от #96

  • 11 Альоша Гърневски

    254 49 Отговор

    До коментар #2 от "Byg":

    Фактите са, че вместо да получаваме по 1 млр от ЮП, сега заради Герб ще намалим разходите с 70 млн. Ей с това сте напред. Ако сме нормална държава само заради това Тиквата трябва да лежи в затвора.
  • 12 Киро

    142 65 Отговор
    Единственното добро нещо което датата 9 Септември 1944 и коалицията на ОФ(предателска пасмина от политически партии) донесе на България е народния съд.Купища народни предатели бяха уземлени в общите ями,а друга голяма група такива заминаха по лагерите.Престъпното им поколение бе клеймосано.За жалост фалшивия цирк от 10 Ноември 1989 не донесе втори народен съд, а метаморфоза на народните врагове и поколението им.Е няма спасение вече.

    Коментиран от #16, #22, #67

  • 13 Миризлив пор

    196 16 Отговор

    До коментар #7 от "до автора":

    На много хора им е къса паметта, гледат само телевизия. Иначе си прав, на времето Украйна наистина врътна крана за да изнудва Русия за цена сега като гледам май сериозно са се заели да ги заобикалят. От друга страна Америка има интерес да има кризи и да си продава нейния сгъстен и скъп газ.
  • 14 розово

    82 8 Отговор
    Кръстопът. Геополитика. Шамари ако си малак.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Румпелщилцен

    152 13 Отговор
    Най-важната разлика между транзита през Украйна и транзита през Турция е че през Турция може да се купува и азерска газ. Напротив, точно пез Украйна сме зависими изцяло от Русия.

    Коментиран от #127

  • 18 Бесен

    172 28 Отговор
    Пълни глупости! Кранчето го врътна Украйна щото крадеше. А руснаците даже и във война са надежден газов партньор щото им трябват пари. Ние ако сме мекотели да се водим по евреогейския или краварския акъл а не си гледаме интереса това е друг въпрос! Ако бяхме реализирали Южен поток намалението в цената нямаше да е с 5 а 55%
    И са пълни глупости, че Орешарски спира проекта - беше спрян за 2-3 месеца докато тееше една проверка на ЕС за избора на изпълнител, след като тя мина работата беше възстановена и половината от 2рия мандат на Борисов се обясняваше че проекта не е спиран официално

    Коментиран от #116

  • 19 Май

    151 28 Отговор
    Изводът -България пак прекарана, но не си признаваме !???
    Путин си разигра правилно картите и в последния момент има 3 тръби към Европа, САЩ с техния газ увиснаха ... а ние както пише автора на статията си останахме магарето на моравата пред Белия дом.

    Коментиран от #158

  • 20 Xxxl

    31 5 Отговор
    "Браво " за жаргона ! "Браво" за заглавието !
  • 21 Кратун

    117 19 Отговор
    Докога някой ще ни казва какво да правим още повече ние сме спонсори на ФАЩ за нероден Петко. Да не би сащисаните златни да ги серат. Една стотинка за 4 бази в Б-я не плащат па и акъл ще дават. Така е много хубаво неплащат ама казват какво да правиш и да е в техен интерес, ай сиктир. За тия пари дето наште тупани дадоха да ни обгрижва я Мелания я Херо пък ние ще направим списък с ред на обгрижването. Ма ние не сме прости и ние знаем кое е по добро за нас. Сега тия дето от 1980 една Атомна не са построили и купува ядрено гориво от Русия се натискат за Белене.
  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 12 Отговор

    До коментар #12 от "Киро":

    господин КИРО ТОВА НЕ Е МОЙ ПОСТ НЕ СЪМ ВЕ НАРЕКЪЛ ПРОСТ копира меБОРИСЛАВ БОРИСОВ
  • 23 Behemoth

    82 10 Отговор
    Абе Ко стана с хан Аспарух ...нали БАЦЕ щеше да ни самозадоволява!

    Коментиран от #85

  • 24 Eксперт

    65 4 Отговор
    Одобрявам тази ситуация. Наличието на две тръби, а и на третата от Гърция, ни дава възможност да се договаряме. Никоя тръба не е запечатана или отрязана. Така че, мислете! А за Русия, САЩ, Германия Франция, ГБ - припомнети си близкото минало..
  • 25 Койчо Маймуната

    67 7 Отговор
    Каква политика, нали всичко е пазар? Пазарът това, пазарът онова, другото петото, двайсет и десетото...Нали тъй. А къде е един експерт, който обясни, как под Черно море не може да има тръбопровод? Щото той тъй е казал или щото наистина не може, това не каза, в интерес на истината.

    Коментиран от #27

  • 26 винету

    113 18 Отговор

    До коментар #2 от "Byg":

    ако тръбата идваше направо в България, колко милионна щяхме да сме напред тикви незряли

    Коментиран от #156

  • 27 точно

    101 5 Отговор

    До коментар #25 от "Койчо Маймуната":

    Това го обясняваше един професор от Химическия институт. Той твърдеше, че на дъното на ЧМ има много сероводород и там не можело да се заваря. Горкият не знаеше, че заварките се правят над водата и после тръбите се полагат по дъното.
  • 28 Е ние сме отдавна потънали на дъното

    34 8 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Нема накъде

    Коментиран от #30

  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    47 10 Отговор
    стригането почна БЪЛГАРИ гарантирано от олигарсите
  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 4 Отговор

    До коментар #28 от "Е ние сме отдавна потънали на дъното":

    не е справедливо
  • 31 Ддсс

    44 10 Отговор
    "оправданието, че ще спестим 70 милиона, няма да стопли никого"

    Ами автора да ни компенсира със споменатата сума, пък ние да взимаме от Украйна.
  • 32 стоян георгиев

    15 115 Отговор
    поредното българско предателство към нас самите.ще внасяме газ от турски поток ,като така подкрепяме руската инвазия в украина и трюмфа на диктаторите!за съжаление не сме сами в предателството!!!!меркел първа го почна със северен поток две!

    Коментиран от #59, #130

  • 33 Блабла

    40 6 Отговор
    Магарето си ти дето пишеш евтини статийки
  • 34 Японеца

    32 5 Отговор
    Автора пак е объркал картата! Това не е турски поток!
  • 35 Джеронимо

    83 4 Отговор
    Ако хан Аспарух се е притеснявал да не разгневи Константин IV Погонат и византийците-България още нямаше да съществува!!!

    Коментиран от #37

  • 36 Димов

    45 17 Отговор
    Накрая винаги България остава врътнатата.
  • 37 Така е ама

    51 8 Отговор

    До коментар #35 от "Джеронимо":

    Тиквата да го сравняваме с кан Аспарух егати честа.
  • 38 висок

    15 14 Отговор
    Що лъжете? Днес сме 2.01.2020 г. Газа продължава да постъпва през Исакча и Мерна вода.... Проверете бе журналя!
  • 39 Олигархът

    39 6 Отговор
    Не е луд който яде зелника, луд е този, който му го дава(народна мъдрост)...за съжаление и идиотите си намериха държава, ооппсс-територия. А овцете все така дружно блеят ли блеят... който ме разбрал-разбрал, другите да чакат намалението на газа....

    Коментиран от #86

  • 40 ???

    56 12 Отговор
    Навремето България се опита да врътне Франция с едни автомобили, които искаше да продава в Африка на по-ниски цени от френските. Румънците започнаха да правят Дачия и все още я правят. А ние от голямото връткане вече сме пълни от заводи за 🚗🚘🚖. Така, че по леко с връткането.

    Коментиран от #52, #71

  • 41 хгх

    53 7 Отговор
    Тръмп може да се гневи колкото си ще. Да достави по-евтин газ с лодките и да подпише дългосрочен договор и ще преметнем турци и руснаци. Да спрем снабдяването с газ за да му се харесаме не виждам как ще стане без Тръмп да опротивее и на най-върлите евроатлантици в Б-я.

    Коментиран от #43

  • 42 Крокодил

    66 4 Отговор
    Дали е през Украйна или Турция, кранчето се държи от чичко Путин!!! Затова откъдето е по-еФтино!!!
  • 43 козяшка амеба

    58 5 Отговор

    До коментар #41 от "хгх":

    Ако отида сам с лодка до Щатите и си купя бутилка с газ ще ми излезе ли по-евтино? То ей къде са САЩ, минаваш Атлантика и си там.
  • 44 Като останете на студено

    32 8 Отговор
    Ше разберете кои сте преметнали😂😂😂😂
  • 45 БКП

    74 19 Отговор

    До коментар #2 от "Byg":

    Деби, какво са 70 млн. на фона на милиардите загуби за България при управлението на престъпната шайка бандити от партия герб.
  • 46 Брадвата

    23 5 Отговор
    Това изглежда като да имаме полза за хората в държавата, а то.. точно обратното, плащаме на някого масрафа. Айде полека с тия "статии"
  • 47 jorj

    35 29 Отговор
    Диверсификация по български - взимаме от много точки газ, но само руски и възможно най-скъпия в света !!!

    Коментиран от #49, #87

  • 48 куку руку ку

    44 7 Отговор

    До коментар #2 от "Byg":

    А какво ли щеше да бъде, ако газопроводът не се казваше "Турски поток", а "Южен поток"?
  • 49 куку руку ку

    50 6 Отговор

    До коментар #47 от "jorj":

    Ако щеш и американският втечнен газ да вземеш... той пак е руски от Ямал, но минал и през американски търговци.

    Коментиран от #118, #159

  • 50 Нашенец

    33 56 Отговор
    Трябва да си пълен идиот ,за да вярваш ,че Путин е загрижен за интересите на България ! Нашето спасение е в диверсификацията и намирането на собствени източници на газ ,каквито несъмнено има ! Българите се надишаха на руска пръдня !
  • 51 боцмана

    34 4 Отговор
    Ако някой си мисли , че София определя откъде ще минава газта за ползване в България , малко се заблуждава. Какво казват управляващите и какво са им казали от Москва едва ли някой ще узнае някога , от където идва газта , от там се определя и тръбата , иначе получаваш тръбата с двете цистерни.
  • 52 Провинциалист

    39 34 Отговор

    До коментар #40 от "???":

    На времето не Франция,а големия "брат" от Мацква нарежда да не се произвеждат коли в България за да купуваме руските бракми.Има статии по въпроса,четете и не се излагайте да лъжете.В днешния свят на Интернет е много трудно да се лъже.

    Коментиран от #78

  • 53 4567890

    35 8 Отговор
    тръмп няма са разсърди на пъпеша ами 3 месеца метани ше му прай щот му нарина толкоз милярди у фалиралия обор.те от туй живеят-от сяка държава по няколко милярда и годината минала.следващата пак тъй.ама докога?
  • 54 Фактите

    68 7 Отговор
    Първо,кранчето беше спряно,заради крадливите хохли.Второ,Маккейн и още двама сенатори лично дойдоха в България и заповядаха на Орешарски да спре Южен поток.Трето Голяма част от газопреносната мрежа на Украйна е собственост на синът на Джо Байдън и затова американците имат толкова голям интерес да преминава руска газ през Украйна.Големите печеливши са Русия и Турция.Колкото и да му набиват канчето на Бойко той знае,че без газ ще падне от власт.Северен поток също ще се пусне въпреки рева на янките.
  • 55 Георгиев

    21 32 Отговор
    Що преди да ревете за ЮП не прочете 3ят енерг.пакет на ЕС.
    4-5 точки са. Всичките в интерес на БГ и ЕС, но озаптва монопола на РФ.
    РУСНАЦИТЕ се отказаха от ЮП.
    ТП го съобразиха с ЕС и всичко е точно......

    Коментиран от #57, #160

  • 56 Бойко Великолепни

    42 17 Отговор
    Крайно време е българите да се обединят с източноевропейските сили като Турция и Русия и да си гледат интереса щото толкова бедни и дрипави не сме били и през турско.
  • 57 ТОЧКАТА

    31 8 Отговор

    До коментар #55 от "Георгиев":

    бе главанак...ТОЗИ ИДИОТСКИ ПАКЕТ!!!!бе приет СЛЕД!!!подписване на ВСИЧКИ ДОКУМЕНТИ И ЗАПОЧНАЛО!!!!СТРОИТЕЛСТВО!по амерички яростен натиск!!!ТОЙ промени със ЗАДНА ДАТА УСЛОВИЯТА!

    Коментиран от #64

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Хахото

    58 7 Отговор

    До коментар #32 от "стоян георгиев":

    Ей, краварско ла@но, какво ни интересува нас Украйна, я ми кажи какво е направила тя за нас, та ние да сме длъжни да правим нещо за нея, или за американския газопровод, който минава през Украйна.

    Коментиран от #112, #143

  • 60 ТОЧКАТА

    15 1 Отговор
    МАГАРЕ А!!!!???благодарим за характеристиката...и да не забравяме какъв хуй има то....Май по-голям от на атовете и 94 футболна година го показахме.
  • 61 Важното е че бегето нема пленено знаме😂

    18 5 Отговор

    До коментар #58 от "Бойко Великолепни":

    А че и зеха територията и друг и решава съдбата и 500 годин робство не е важно😂😂😂😂иначе лъвове тигри на байряка😂😂😂😂

    Коментиран от #80

  • 62 Разбойко на въжето

    39 7 Отговор
    Пре*ба идващия направо в Б-я Южен поток (губим милиарди от транзитни такси за десетилетия напред), а сега ни се хвали, че ще плащаме за транзитни такси от Турски поток.

    Коментиран от #152

  • 63 Патриот,но не от обединените патриоти

    55 4 Отговор
    Вярното решение за България беше Южен поток,което проиграхме,за да угодим на западните си съюзници.Балкански поток,продължение на Турски поток,е капка в морето,в сравнение с нереализирани в Южен поток.За жалост всички български правителства гледат как да се подмазват на новите си господари,и изобщо не ги вълнуват националните интереси,и икономическите изгоди за страната.Докато не се обърнат приоритетите на властимащите,независимо от коя политическа сила са,България ще бъде вечно в дъното на каквито и да са класаций.От къде да вземаме газ?От този,който ни предлага най-ниски цени,и гарантира доставките за дългосрочен период.Печалбите от транзит на газ,са безвъзвратно изгубени,с провала на Южен поток,и за да не сме капо,ще трябва да се задоволим с трохите от Турски поток.

    Коментиран от #157

  • 64 Георгиев

    4 17 Отговор

    До коментар #57 от "ТОЧКАТА":

    Да го беше прочел поне....3ят ЕП
    Явно руските интереси са ти важни, щом аз съм главанакът.
  • 65 Знайко

    13 8 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ти е четеш ли кой на орактика спря Южен поток ?! Орешарски по искане на Макейн. Орешарски беше премиер на БСП!!!

    Коментиран от #73

  • 66 ГЛАВАНАК

    11 6 Отговор
    СТАТИЯТА Е ПЪЛНА С ЛЪЖИ, ТУРСКИ ПОТОК ЩЕ СПИРА В БАНКЯ, ТАМ ЩЕ ИМА ХЪБ САМО ЗА БУДА, ПОНЕЖЕ МНОГО ЛЪЖЕ, КАТО ТАЯ ИЗМИСЛИЦА, КОЯТО ЧЕТЕТЕ СЕГА
  • 67 факт

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Киро":

    някой ден пак!
  • 68 Хрониките на Евразия

    7 9 Отговор
    Пука и на Украйна откъде България ще получава газ ..
    Договора с РФ така го подписаха , че и да има транзит и да няма , Газпром ще си плаща за транзита през нея .
  • 69 Гъзибаров

    7 3 Отговор
    Добър опит да оплюете една добра новина...
  • 70 винету

    6 23 Отговор
    В БГ ЩЕ ИМА САМО АМЕРИКАНСКИ И ЕВРЕЙСКИ ГАЗ, И МАЛКО КАТАРСКИ, А КОЙТО ИСКАДА НОСИ КУФАРИТЕ НА УШАНКИТЕ ДА НЕ ЧАКА, ВАТЕНКИТЕ ЩЕ ГЛЕДАТ БОСФОРА НА КАРТИНКА НА ПАМЕТ
  • 71 стоян

    20 8 Отговор

    До коментар #40 от "???":

    До 40 ком -Другарю -а за моторите Балкан 250 куб и Балкан 50 куб -пак от Франция ли ни забраниха, или руските гладни кумунисти от завис че нашите мотоциклети бяха в пъти по добри от тяхните боклуци -Верховина 50 куб - Минск 125 и ---
  • 72 Люк Бесон

    20 10 Отговор
    Простите ни управници от БСП и ГРОБ
    слушайки САЩ, и ЕС ни загробиха.
    Пожарникар начело на държава.
    Какво искате.РУснаци и Турци заедно
    ще ни клатат.

    Коментиран от #90

  • 73 Георгиев

    13 11 Отговор

    До коментар #65 от "Знайко":

    Много пишеш aма хич не четеш.
    ЮП беше предназначен за сърбия,у нгария, австрия, с.италия.
    И никоя от тия държави не протестира като се провали ЮП.
    Щото са ГЛАВАНАЦИ, нали?
  • 74 Гринго

    27 9 Отговор
    Тъпия Винету от Банкя ни прекара с простия си акъл
    С Южен поток можеше да печелим от транзитни такси.Винету е родоизмемник.
  • 75 Спасов

    4 5 Отговор
    Аз го намирам за правилно!
  • 76 русская сволочь

    7 21 Отговор
    Това е руското животно, мръсно противно и подло!
  • 77 Иво

    19 3 Отговор
    Урсусла фон дер Лайен, нееднозначно показа, че е крайно против санкциите ва САЩ и намесата им в чужди интереси.
  • 78 жената на Желю

    23 6 Отговор

    До коментар #52 от "Провинциалист":

    И що големият брат , не забрани на чехите Шкодата , не забрани на поляците Полонеза, и полският Фиат , не забрани на румънците Дачията , не забрани на сърбите Заставата , не забрани на Източно германците техните автомобили , и мотоциклети , а само на нас , най-верният брат взе ,че "забрани" . И сега истината. Желанието на французите , да им се заплащат частите, доставките и оборудването в твърда валута , което би оголило скромните валутни постъпления на държавата по това време. И хитрия ни андрешковски опит на, нерегламентиран търговски дъмпинг , за същата тази твърда валута , насочен този път срещу самите французи , на международните пазари. На автомобилостроенето в бившият соц. лагер , не се е налагало перманеннтно , като средство за печалби , а като средство за задоволяване някакви нужди на населението . И този горещ картоф се разпределяше на колкото може повече соц. страни, въпреки тясната специализация по сектори в бившите страни от СИВ.

    Коментиран от #83, #84

  • 79 gost

    15 18 Отговор
    Много руски каскети искат да наложат мнението си,че България би спечелила от ЮП.Да,ама ,не.България,евентуално щеше да печели след изплащането на тръбопровода .Тези 1 милиард са бълнувания на комунистите.Никога не е имало заложена такава печалба.Другото интересно нещо е ,че тръбата щяла да излиза на Варна??? Защо,защото Варна вече е руски град и ТИМ управляват както си искат.Та значи ,тази евентуална печалба от транзит щеше да се прибира от ТИМ,а не от България.Същото какво ЛУКОЙЛ прави в момента,за България нищо не остава.
  • 80 висок

    13 6 Отговор

    До коментар #61 от "Важното е че бегето нема пленено знаме😂":

    Тъпчо, на 9.09.1944 г всички български знамена са пленени и страната ни е окупирана!!! Нямаме загубено знаме в битка!!!
  • 81 Николай

    16 5 Отговор

    До коментар #2 от "Byg":

    Фактите са че следкато ГЕРБ преди години се надупи на резания,отказа Южен поток за да го командват чалмите то е редно сега да им плащаме вместо ние да им го продаваме.На това ако му викаш правилен ход то за мен е подигравка с българския народ.
  • 82 Николай

    9 3 Отговор
    Фактите са че следкато ГЕРБ преди години се надупи на резания,отказа Южен поток за да го командват чалмите то е редно сега да им плащаме вместо ние да им го продаваме.На това ако му викаш правилен ход то за мен е подигравка с българския народ.
  • 83 ???

    20 1 Отговор

    До коментар #78 от "жената на Желю":

    Сега се прибрах и нямах време да им отговоря. Нямам какво повече да добавя. Остави ги да вярват на всичко от Интернет. Те след време ще знаят, че Орфей е негър, защото такъв го играе в холивудски филм.
  • 84 Георгиев

    6 8 Отговор

    До коментар #78 от "жената на Желю":

    Хабер си нямаш от света.
    БМВ,ДАЙМЛЕР и куп други имат заводи в русия,словакия и цяла рвропа.....
    Тесла строи огромен завод край берлин....
    Ю.корея, япония са из цяла рвропа....
    Китай построи в ловеч....

    Светът отдавна е едно голямо село.
    Ама трябват очи и пипе за да го видиш.

    Коментиран от #107

  • 85 тиква зелена

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Behemoth":

    аз отдавна съм се самозадоволил
  • 86 така е

    8 4 Отговор

    До коментар #39 от "Олигархът":

    прост народ, слаба държава. все друг някой от някъде ни е виновен
  • 87 Николай

    25 4 Отговор

    До коментар #47 от "jorj":

    Русата газ е с най голямо КПД от всички останали и с най голяма чистота.Затова големите западни фирми я искат защото плащат по малко след като КПД е поглямо разхода е по малък.Така че тяхната газ винаги ще е за предпочитане.Само глупаците купуват без да съпоставят предимствата на даден продукт спрямо същия но от друг производител.

    Коментиран от #89

  • 88 tapanar40

    13 2 Отговор
    Значи,тези 70 000 000лв. ще отидат в джобовете на газовиците,обикновения народ няма да почувства никаква разлика от тази "икономия".
  • 89 Георгиев

    5 6 Отговор

    До коментар #87 от "Николай":

    Умников, слез от амбразурата...
    газта се мери в квтч.

    Коментиран от #99

  • 90 анонимин

    14 5 Отговор

    До коментар #72 от "Люк Бесон":

    Не е никакъв пожарникар,той си е сикаджия,както и министърът на вътрешното ведомство.Свършиха ли се читавите хора в държавата,че оставихте мутри да я управляват.И променете надписите на полицейските коли-всместо полицияпишете сик,не се срамувайте
  • 91 Desti

    7 4 Отговор
    Моля , от коя посока може да се диверсефицират доставките на газ ? От изток , запад , от юг , север ? Според мен само от юг , в тази посока са находища и доставчици , различни от руските .
  • 92 П.п

    4 3 Отговор
    На теб още кубометри са ти под каскета.
    Дори не си прочел статията....
  • 93 ВБА

    12 1 Отговор
    Колкото повече толкова по добре така де...тръби. Газ, ще може да се получава и от азерите, а в много близко бъдеще и от Иран. От гръцкия конектор, ще може да се получава и втечнен газ, а защо не и от Кипър, Катар, Израел, САЩ и.... Когато имаме избор е по лесно и разбира се по евтино. През България газ, ще получават Сърбия, СМакедония, Унгария може би и Австрия... Така, че този тръбопровод, ще обслужва и други страни и затова трябва да се построи, както и конекторите, а не да се оплюва стига да схващате, че е +, а не - ...на всички, ще е гот, а само на.....кофти а познайте, защо.....
  • 94 българинБГ

    25 4 Отговор
    Нашите у София куклички на конци Р.Плювнелиев
    и Ко не опазили национални интереси и не отнесли съдебно наказание за щети нанесени на РБ!!!
    А хохльi 2 пъти отклонявайки газ едвам не съборили нашата държава! За какъв чеп ще се грижим за украински интереси пренебрегвайки нашите? Стига! Стига предатели! разстрел на такива!!
    САЩ иска Русия да храни Украйна и тя да плаща за оръжие и "хамериканска" помощ! Путин против! САЩ даде 5 млрд.щ.долара за евромайнадан! Ами, продължавайте да издържайте сами укр.националисти и бандити! А нашите парички не гледайте!
    Стига толкоз.
  • 95 ЧИТАТЕЛ

    10 3 Отговор
    Докато има глупаци да вярват на такива статии ще има глупаци , които да ги пишат.
  • 96 Каубоя

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Ша ти умре коня от тази математика на Винету....
  • 97 АЙваз

    15 4 Отговор
    Какво пак ни промивате мозъците ще ли да спестим 70 милиона.А с южен поток щеше да печелим 450 _500 милиона.На голяма далавера сме няма що.
  • 98 Някой

    3 5 Отговор
    Ей козлудуй яж на Бойко дебелия х....й

    Коментиран от #108

  • 99 Готин

    6 1 Отговор

    До коментар #89 от "Георгиев":

    Прав си! КЕВР наистина определя цената на газа в МВтч, обаче на крайният потребител се продава ИНАЧЕ!!! ГОТИНА ВРЪТКА, НАЛИ!!!
    Абсурдистанска история!

    Коментиран от #102

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #99 от "Готин":

    ми, тя като влезе в чирен или хъба, и се омеша, няма раша,наша......
    Вероятно за търговия на дребно е по-лесно да се мери в обем/маса с някакъв усреднен коефициент за енергийност.
    Не знам, не съм спец.

    Коментиран от #125

  • 103 1878

    10 1 Отговор
    Яд ме е за Украйна, но тази държава е пред разпад. Колкото и да не харесвам Русия по-добре с тях да имаме договори и стокообмен, отколкото с други на този етап. Германците са си направили равносметка и затова искат и изграждат 2ро трасе.
    България трябва да има избор на доставки поне от 2 места, за да няма монопол. Но нашите тъпи управници не умеят да сключват изгодни за страната и затова страда народа ни.
  • 104 Георги петров

    7 2 Отговор
    ТОГАВНА ЩЕЛИ ДА РАСЪРДЯТ ТРЪМПА, СЕГА ПАК ГО ЩЕ ГО РАЪРДЯТ, НО ЗАТОВА ПЪК КАТО УМНИ ГЛУПАЦИ,- ЗАГУБИХМЕ (ЮЖЕН ПОТОК). ТОВА ПРЕДСТАВЛЯВА (МИЛИАРДОВИ) - загуби за България, но виновни няма. Е, Славейков, пак се оказа ПРАВ.
  • 105 Каунь

    6 2 Отговор
    А можеше и с 10 да поевтинее ма заради продажни недалновидни политици не стана
  • 106 дека е

    8 2 Отговор
    онуй въртоглават дето обясняваше, чи нема да стани ?
    дека са гробарите на Южен поток?
    що не са в пандизя при бай Ставри??
  • 107 Прочети пак

    4 1 Отговор

    До коментар #84 от "Георгиев":

    Ти май не разбра изобщо , за какво става на въпрос. Коментираме събития случвали се между 1960 и 1970 г.

    Коментиран от #110, #113

  • 108 Андропов

    6 2 Отговор

    До коментар #98 от "Някой":

    ссср и през 1983 г. не ни даде газ през сургут. Аз работих в Сибир това време. Сега пак не ни дават----Вие си правете сметката .
  • 109 Не е Георгиев

    8 1 Отговор
    Много праволинеен сте г-н Георгиев!
    Тъкмо успяхме да се отделим от една зависимост и с устрема на предателя се отдадохме на други ,още по-крастави.магарета .
    Турция щеше ли да взима газ от ЮП ?
    След 10 години ще се чудим откъде да внасяме ток.
    Украйна да си я носят на гръб ,тези на които им трябва.
    Политика

    Коментиран от #111

  • 110 Гроргиев

    1 3 Отговор

    До коментар #107 от "Прочети пак":

    Така де. Теб те гони носталгията и даваш примери за смесени предприятия.
    Сега са стотици пъти повече.
  • 111 Георгиев

    4 4 Отговор

    До коментар #109 от "Не е Георгиев":

    ЕС не е зависимост. Възможност е.
    Ако ти е важна истината, прочети го тоз енергиен пакет, бе човек......
    Па тогава пиши за ЮП.
    Украйна не е наша грижа. Транзитът си продължава още 5г. Таксите си ги прибираме....но ще купуваме от другата тръба. Няма лошо......
    Тока е друга тема.

    Коментиран от #114

  • 112 Иван

    5 3 Отговор

    До коментар #59 от "Хахото":

    Трансбалканският газопровод е празен, защото Русия намалява доставките, от това губят Украйна Румъния и България.Нашите загуби са 110 милиона, а този газопровод е наш и остава празен, няма кой да купува газ от Гърция. С две думи ние губим, както ще губим и от новостроящият са газопровод за Сърбия.

    Коментиран от #128, #148

  • 113 ???

    0 2 Отговор

    До коментар #107 от "Прочети пак":

    Явно наистина няма да те разбере.

    Коментиран от #120

  • 114 ???

    5 1 Отговор

    До коментар #111 от "Георгиев":

    И от кой ще прибираш такси когато газа идва от Турция, а не отива натам?

    Коментиран от #117

  • 115 лошо посрещане

    3 1 Отговор
    Лошо се отнесоха с българската делегация,лошо.....
    сега ще търпят....
  • 116 Наивник

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Бесен":

    55%! Дрън дрън!
  • 117 Георгиев

    3 3 Отговор

    До коментар #114 от "???":

    ТАП и ТАНАП турция си ги строи, държи ги празни и взима газ от БГ, щото са главанаци...
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 ИХААААААААА

    3 3 Отговор
    БГ ВРЪТНА ЕДНА СВИРКА НА УКРАЙНА, ОТ МНОГО АКЪЛ
  • 120 Георгиев

    3 3 Отговор

    До коментар #113 от "???":

    Да, не е имало извиване на ръце,
    Щото всичко е било в едни ръце....
    Никак ме ми липсват. Ръцете ;)
  • 121 Що да сме предатели

    4 1 Отговор
    Г-н Михайлов, какво предлагата - да не вземем през устата 70 млн., а да вземем отздад нещо друго. Стига сме били национални предатели, като даваме на другите собствения си интерес. Нека да започнем да си обичаме родината и да печелим.
  • 122 Ето ви..

    2 1 Отговор
    ..тук кой и как спря печелившия за Бг Южен Поток.
    https://youtu.be/wyxTHJHh_k8
  • 123 Непознат

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Byg":

    А ако бяха реализирали Южен поток щяхме да сме с милиарди
  • 124 dido

    1 2 Отговор
    V tozi variant za nas e po dobre da se zahranvame ot Tyrski gazoprovod.Pri voenen konflikt megdy Rysiq i Ykraina.A konflikt 6e ima za6oto amerika iska tova no trilionite dalgove na amerikanskata ikonomika trqbva da se popalnqt ,a tova stava s konflikti po sveta , no nikoga na teritoriqta na Amerika.
  • 125 Готин

    2 1 Отговор

    До коментар #102 от "Георгиев":

    Не бе, този номер е стар! Само си помисли, какъв обем става газа, когато е компресиран на наша територия с по ниско налягане!?
    Сещингс!?

    Коментиран от #126

  • 126 Готин

    1 1 Отговор

    До коментар #125 от "Готин":

    Имах предвид, по ниски стойности на сгъстяване.
  • 127 Гошо

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Румпелщилцен":

    Да , може ,ама само може То и щатски газ можем да купуваме и от НАБУКО може и наш да добиваме може ,ама пак само може Но виж Турция да купува чрез нас можеше и то наистина ,но можеше Вече не може
  • 128 Готин

    1 4 Отговор

    До коментар #112 от "Иван":

    Ще купуваме газ от Гърция, само след две години. Днес в Израел се подписа договор за нова тръба към комшиите, освен това американските доставки ще са през тяхно пристанище. Не мога да отрека, че Бойко има информация и търговски нюх.

    Коментиран от #132, #137

  • 129 Готин

    5 3 Отговор
    Най големият проблем на българина се нарича КЕВР. ТАМ СА ЛУДИ ДАЛАВЕРИ! Знаете ли, че ако се замери месечното общо потребление на ЕРПтата и се сравни с продаденото количество ел. Енергия ще се установи по голямо количество на продадената от получената. Същата работа е с водата и газа!!!
  • 130 Гошо

    1 5 Отговор

    До коментар #32 от "стоян георгиев":

    Да ти кажа много ме кефи тая работа с отвоковците от Киев Е още по щеше да е гот ако ,първо газта минаваше през нас, ама а де Друго интересно има и при балтииските тигрета ,казва се Усть-Луга Иначе вчера имаше марш в Украйна по случай рождения ден на Бандера ,може и някой паметник на Ленин да са бутнали

    Коментиран от #133, #144

  • 131 асдрт

    3 5 Отговор
    България загуби над 1 милиард долара, за да спечели 60 милиона. Руски подлоги
  • 132 Георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #128 от "Готин":

    Всичко тече и всичко се променя...
    В това и путин се убеди и стана гъвкав.
    Само наще тролове са замръзнали някъде в 80те.
    Знаеш ли, че ако измериш горивата на входа и на изхода на бензиностанцията, ще има разлика.
    Не можеш да заобиколиш физиката...просто я приеми.

    Коментиран от #134

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Готин

    3 1 Отговор

    До коментар #132 от "Георгиев":

    Прав си! Става дума за физика и за обикновенни далавери. Става дума за манипулиране на физичните условия при получаването , променени УМИШЛЕНО при предаването. ПРОСТИ ФИЗИЧНИ УМИШЛЕНИ МАНИПУЛАЦИИ!!!

    Коментиран от #140

  • 135 Dedal

    1 2 Отговор
    Трябва да признаем, че Боко си изигра картите и извади аса. Перчемо че сложи санкции на Ердоган, щото взима от Русия, я ние ни лук яли, би лук мирисали. Копуваме от страна съюзник.
    И с Белене ако си изиграем картите ще е същото. Вз хме си реактори от Путин, ще ги дадем на Китай, да ни построят централата, а перчемот ще гони Михаля.
  • 136 Абееее ...

    2 2 Отговор
    Тоя господин нещо бърка фактите и откровено лъже ... Но това е нормално за злонамерени комунистически мекерета!
  • 137 Dedal

    1 4 Отговор

    До коментар #128 от "Готин":

    Не само информация има Бойко. Не го харесвам, ама не се съмнявам, че е стиснал ръце с Гърците. Ако ние я закъсаме с Турция и Украйна ще дръпнем от Гърците и гърците от нас ако стане някоя цветна пролет. Балканите напралтика затвориха кръгът
    Па ако ще да целуват бузи из отзат и на две педи от кръста.
  • 138 Ха ха

    1 2 Отговор
    Шъ спести тя РъБъ на 31 февруари...той "приятелят" Тайпи транзитира за без пари....смехуркови лизачи
  • 139 Dedal

    1 1 Отговор
    Е да им имам на android интелекта.
    Немоем да пишем правилно.
    Я пиша: НА_МАКЯМУ_У_ГЪЗО
    Общо превежда: На Малдивите перчем се вее
  • 140 Георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #134 от "Готин":

    Не издребнявай толкова...
    Животът не е атомен часовник.
    Дори в математиката над 5 закръгляш нагоре, под 5, надолу.
    Приеми го.....
  • 141 П.п.

    2 2 Отговор
    Едно време мн се впрягах на разликата м/у общия водомер и сумарно индивидуалните.
    Осъзнах причината, каьах майната му и отдавна не я следя таЯ разлика...
    Чувствам се по-добре :)

    Човек сам избира какво иска.
    Да е прав или щастлив.
  • 142 Пловдив

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Byg":

    Истината е друга-печелим 70мил.лв от по-евтин газ през Турция,но губим 120мил.лв от такси от Турция!?
  • 143 стоян георгиев

    3 6 Отговор

    До коментар #59 от "Хахото":

    еи такива като теб ги ловят комунягите на гола кука.после ривете пенсиикакта...заплатката ....!няма да стигат другар като подкрепяте тоя дето ви граби и се чудите кво някои ще ви даде!украина другар е буфера на путин към европа .като бъде премазана идва на ред българия .дано си го разбрал ама едва ли.ти си мечтаеш за заплатката от два долара ама с платено парно и салам кучешка радост и чакаш някои да доиде да ти даде протегнал просешка ръка!смях!никои няма да ти даде даром другарю ,а ще ти вземе ,особено ония от масква!

    Коментиран от #147

  • 144 стоян георгиев

    1 7 Отговор

    До коментар #130 от "Гошо":

    и кво те кефи?отворковците в киев извадиха топки срещу сатрапа ,а ти си готов да му лапаш всяка пръд.я докато те ограбва и малтретира.българия изнася за русия за около половин милиард и внася основно скъпи суровини за 3,5-4 млрд евро.тва ли те кефи?само за последните 30 години ни изнесоха благодарение на патриоти като теб поне 100млрд.евро .след 2014 година като станаха събитията в украина европа и сащ натиснаха и руския износ падна наполовина, въпреки че внасяхме същото количество суровини,падането бе само от намалянето на цените.сега с тия потоци и подлизуркане сами си вдигнахме отново даваните пари.та радваите се ,но не ревете после че сте бедни и че другарите от масква с вашите парици си живуркат.българия остана последния руски беззъб лакеи именно заради такива радващи се екземпляри у нас!

    Коментиран от #145

  • 145 Аааа

    4 2 Отговор

    До коментар #144 от "стоян георгиев":

    Майко мила колко си неграмотен, а си тръгнал фермани да пишеш. Жалка работа.
  • 146 333

    2 1 Отговор
    Врътнали сме дръжки. Украйна е подписала договор за транзит за 7 милиарда ДОЛАРА за 5 години, ние по 70 милиона лева годишно. Отделно ние получавахме пари за транзит за газта, която идваше от Украйна към съседните държави, които вече няма да получаваме. За нас ситуацията е танто за кукуриго, само дето платихме за изграждане на тръбопровод. Дето със 70 милиона лева ще ги изплатим на кукуво лято.
  • 147 Хахото

    2 1 Отговор

    До коментар #143 от "стоян георгиев":

    Щото на тебе сър, ти дават ония оттатък океана, така ли? Внимавай сър,накрая само да не получиш един гол отзад.

    Коментиран от #153

  • 148 Хахото

    0 2 Отговор

    До коментар #112 от "Иван":

    Загубите ни идват от транзита за Турция, който ние така или иначе губим, и какво сега трябва да се откажем от по близкия доставчик и от по ниска цена за да угодим на някой? А евентуално ако тръгне Балкански поток до Сърбия горе долу ще изравним транзита.
  • 149 ТРОШАЧА

    1 1 Отговор
    Едва ли обикновения българин ще усети разликата!? Цените са за тези горе за гражданите е все същия х.й !!! Имало 5%разлика Хахахах та това ли е борбата за 5%по ниска цена... Верно ли?
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Коко

    1 1 Отговор
    Когато ножа опре до кокала всички викаме ох. Щом като е по евтино и всичко свърши добре значи е ДОБРЕ!
  • 152 Д-р Бръкнипутев

    1 1 Отговор

    До коментар #62 от "Разбойко на въжето":

    Ти прочете ли че южен поток е спрян от правителството на Орешарски? Или просто така си пишеш да минава времето.
  • 153 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #147 от "Хахото":

    кво да внимавам?да внимавам децата ти да не идат преди мен за американска виза?или ти си тръгнал за милата ти русия?много сте жалки такива дето сте готови за другаря путин да жертвате чуждата къща,без да се усещате че ще изгори и вашата!и само да поясня ако не си путинофил не е задължително да харесваш сащ.може просто да си българин и да си харесваш и гониш интереса като такъв.и за да не съм голословен аз с името си с което пиша тук твърдя че тръмп е един голям боклук,я сега си напиши името и напиши същото за путин!
  • 154 ГРОБ

    0 0 Отговор
    А колко губим от транзита през България на руски газ за Турция?Огромна тайна!
  • 155 Patriot

    0 0 Отговор
    Украйна сама си го сложи, кой и пречиши да оапа от таксите и да се разбере с Донбас за федерация?! Ама лакум, та лакум. А лакум дупе три х... чупи, са казали старите хора! В Молдова хората се оплаквпт, че газта, която идва от Украйна, гори, ама хич не топли.Май,с нещо я разреждат «демократичните» украинци. Само украинките стават и то, само за една работа!
  • 156 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "винету":

    А колко проблема щяхме да сме назад, вестници пияни
  • 157 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "Патриот,но не от обединените патриоти":

    Обаче, рф-то, няма да е фактора. Сега ако има проблем, турците ще се оправят с ватниците, а заради Баце, ние все ще сме - "Не съм я"
  • 158 дон чичо

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Май":

    На шавлив задник и два чепа са малко
  • 159 дон чичо

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "куку руку ку":

    Да,ама не! От 01.01.2020 на товарителницата Ямал е забранено тотално да зареждат американски систерни за втечнен газ
  • 160 дон чичо

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Георгиев":

    Смехоранке,що не покажеш документа за СП2 и да го сравниш с този на ЮП, и да решим уравнението -СП2 може, ЮП не може