Отидете към основна версия

7 106 38

Посланието на Помпео: Няма да пипаме върхушката в България*

  • помпео-
  • майк помпео-
  • андон миталов

Наказателната мярка от Вашингтон не може да замести, нито да предпостави действията на вашето правосъдие и на вашите власти

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво ни каза днес Държавният департамент на САЩ - с обявеното от държавния секретар Майк Помпео наказание срещу съдията от Специализирания съд Андон Миталов?

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Драгомир Иванов.

Няма да пипаме сегашната ви върхушка. Това си е ваша работа, на българските граждани. Евентуалното ѝ санкциониране е ваша задача. Наказателната мярка от Вашингтон не може да замести, нито да предпостави действията на вашето правосъдие и на вашите власти.

Разбира се, прави впечатление сравнението с други случаи от сходни държави. Санкциите срещу Ливиу Драгня (бивш председател на Социалдемократическата партия на Румъния), Адриатик Лала (бивш главен прокурор на Албания) и Владимир Плахотнюк (един от най-богатите хора в Молдова, бивш лидер на Демократическата партия) не говорят особено бляскаво за отношението на Съединените щати към ситуацията в днешна България: един съдия, пък бил той и от Специализирания наказателен съд, уличен в тесни контакти с Москва, не тежи колкото високопоставен политик и лидер на бивша управляваща партия, нито пък колкото главен обвинител или влиятелен богаташ с политическа кариера.

Но и тримата - Драгня, Лала и Плахотнюк - бяха санкционирани от американците впоследствие, след като напуснаха постовете си и изпаднаха в немилост. Особено показателен е румънският пример: Драгня попучи забрана за влизане в САЩ едва след като беше осъден в родината си заради корупция (първото осъждане дойде през юни 2018 г., през 2019 г. Върховният съд в Букурещ потвърди присъдата от 3 години и половина).

Сиреч, Борисов, Пеевски, Доган & Co. на първо време могат да си отдъхнат. Тази вечер може да гърмят коркови тапи - и в Банкя, и в Сараите, или в приглушени сепарета със специален достъп. Празнуващите ще си плюят в пазвите.

Докато останалите все се назлъндисват.

* Заглавието е на ФАКТИ

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 42 гласа.

Свързани новини