Last news in Fakti

6 Февруари, 2020 14:46 3 147 17

Лозан Панов пита ВСС, Гешев и Цацаров за Андон Миталов

  • лозан панов-
  • андон миталов

Развитие на скандала

Лозан Панов пита ВСС, Гешев и Цацаров за Андон Миталов - 1
Снимка: БГНЕС

Председателят на ВКС Лозан Панов е изпратил писма до Инспектората към ВСС, главния прокурор и до КПКОНПИ с искане на информация по повод на изявлението на държавния секретар на САЩ, че съдия Андон Миталов е участвал в сериозна корупция. Това обяви Панов преди извънредното заседание на Съдийската колегия на ВСС, предаде Novini.bg. Той иска да бъде уведомен дали в Инспектората към ВСС е образувана проверка срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд и, в случай че има образувана такава, какъв е нейният предмет и резултат.

Главният прокурор Иван Гешев е помолен да даде информация дали е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер срещу съдия Миталов и ако има такова, то на какъв етап се намира, за какво престъпление е образувано и по какъв "конкретен законен повод и данни". В писмото си до КПКОНПИ Лозан Панов моли за информация дали са постъпвали в комисията сигнали и/или жалби срещу съдия Андон Миталов с данни за противоправна дейност и извършвани ли са проверки срещу него по посочения повод.

На този етап няма конкретни данни и информация, което е много важно с оглед преценка на бъдещите действия оттук нататък. До настоящия момент нямаше никакво изявление на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Важно е да се разбере какви са мотивите за отказа на Инспектората, важно е да се разбере дали става дума за отказ, защото се проверява по същество нещо, което не е от компетентността на Инспектората, важно е да се разбере дали става дума за проверка по хода на делото. На този етап никой не казва дали става дума за делото "Малинов" или за други дела, или друго дело. Затова трябва да разберем дали трябва да се изиска проверка на цялата дейност на магистрата от момента на постъпването му в Специализирания съд до настоящия момент, заяви Панов.

Името на този съдия научихме от публично оповестената информация. До настоящия момент не знаем дали са извършвани други проверки от Инспектората. Ако има такива проверки, би трябвало да бъдем уведомени за такива проверки и за констатациите. Ако такива проверки са извършвани и има данни за нарушения, това би трябвало да се отрази върху неговата атестация. Поне към настоящия момент аз нямам такава информация. Много е важно да се разбере тези данни и информация, с които очевидно разполагат чужди служби, дали са достигнали до българските служби, какви са тези данни, какви са тези важни обстоятелства, за да може оттук нататък да се преценят действията на следствените органи , посочи председателят на ВКС.

Когато се говори за сериозна корупция, корупцията е престъпление, инкриминирано от Наказателния кодекс, и трябва да се извърши разследване, повдигане на обвинение и внасяне на обвинителен акт в съд. Хипотетично, става дума за магистрат от Специализирания съд, а Специализираният съд е съдът, който разследва корупция и организирана престъпност. Това е наказателно-правната част, тя е и най-важната, защото когато говорим за корупция, несъмнено говорим за престъпление. Ако се стигне до такъв процес, той трябва да бъде публичен, коментира Панов.

Важно е да се разберат данните и информацията, с оглед на това да се информират българските правоохранителни органи, заяви Лозан Панов, като уточни, че дали Андон Миталов ще бъде изслушан от съдийската колегия, зависи от неговото искане.

Става дума за магистрат от Специализирания съд. Да припомним, че когато се създаваха специализраните съдилища, тяхната основна цел и функции бяха свързани с организираната престъпност. Първото посочено име е на магистрат от Специализирания съд. Може би е назрял моментът, в който трябва да дискутираме и самото създаване на тези специализирани съдилища, начините по които бяха създадени и начините, по които бяха попълнени съставите на съдилищата. Но мисля, че първите, по-важни стъпки са по наказателно-правната част. Ето защо би трябвало при постъпване на такива данни да се образува производство, ако има данни за престъпление. Не се съмнявам, че изявленията на Държавния департамент са подкрепени с такава информация. Тя трябва да достигне до българските компетентни органи и те да свършат своята работа, каза още председателят на ВКС.

Припомняме ви, че вчера стана ясно, че съдия Андон Миталов е със забрана за влизане в САЩ. Той е първият българин с черен печат от Америка.

Кой е Андон Миталов?

Кариерата на Миталов започва през 1991 г., когато като старши лейтенант встъпва в редовете на прокуратурата на ВС. Назначен е за военен следовател в Софийската военна окръжна прокуратура. Само след 3 години и 3 месеца на тази длъжност Миталов вече е преназначен за военен прокурор. Достига до звание майор, когато изненадващо на 29 юли 1999 г. подава оставка. 11 години по-късно прави опит да се върне в структурата, но му е отказано. През 2013-а прави опит да поеме служба в Специализирания съд, но се проваля на изпита пред ВСС. Миталов обжалва и ВАС и печели делото пред и е назначен за съдия от Специализирания съд.

3,95 е оценката на съдия Андон Миталов на устния изпит пред ВСС през 2013 г., когато за втори път се опитва да се върне в съдебната система. Това показва дело по негова жалба във Върховния административен съд, който отменя отказа на Висшия съдебен съвет да го назначи за спецсъдия, съобщава „Правен свят“.

Андон Миталов е съдията, който пусна обвиненият в шпионаж Николай Малинов на среща с Путин.

През ноември миналата година тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров съобщи, че именно Андон Миталов е разрешил председателят на движение "Русофили" Николай Малинов да напуска страната, въпреки че е разследван за шпионаж в полза на Русия.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    30 3 Отговор
    И топката е в полето на противника. Цирк! Абсолютен цирк. Само дето вече не е смешно.
  • 2 русенец

    28 3 Отговор
    Хипотези:
    1. САЩ са имали доказателства, но не са ги споделили с съюзника си, сиреч Бг.
    2. САЩ импровизират и тепърва ще започнат да "създават " доказателствата.
    3. САЩ са предали доказателствата на българските специализирани органи, ама на органите им е било през органа понеже въпросното нещо е техен човек.
    4. Нито едно от горните.
    ...
    Да, определено пълен цирк.
  • 3 СссереМ

    2 24 Отговор
    Агнешката главичка чак сега се поинтересува какво върши подопечния му миталов,усети се че става дума за него и с пълна сила важи поговорката-карам ти се дъще,сещай се снахо.

    Коментиран от #10, #12

  • 4 123

    21 2 Отговор
    Само не разбрах те подкупа видяха лЕ го и доказаха лЕ го? Иначе потърпевшият може да води дело срещу един генерален секретар за клевета ;)
  • 5 Сандо

    12 3 Отговор
    Панов,не си губи времето.Отивай на Козяк,там ще ти обяснят всичко.
  • 6 Путин

    2 5 Отговор
    Каква корупция? Медала е позлатен.
  • 7 Анонимен

    18 1 Отговор
    Гербавите вкараха в мръсните си игрички САЩ и Помео.Краварите дано се усетят,че ги направиха за смях.
  • 8 Цирк

    13 1 Отговор
    Да не би съдията да е бил срещу пазаруването на летящи машини? Много зле скроени номера. Там зад океана, толкова много хора избиха със самоубийства, че за тях набеждаването е лесна задача.
  • 9 Съдията Дред

    15 0 Отговор
    Лозан Панов се изразява правилно, а да не го обявят после в адвокат на Андон Милтанов! Трябва да се извърши проверка, а докаде ще доведе тя не е ясно има обвинение сега ше разберем дали има иснование ако няма,, Външно министерство "трябва да вземе позиция по случая!
  • 10 Пурко

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Да ти се иСссереМ в л@йняната уста.
  • 11 СссереМ

    5 1 Отговор
    Проституирам за шекели!
  • 12 898

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Кратуно гербаджийска вие сте пътници!
  • 13 Ъглев

    5 4 Отговор
    Като знаем, че корупцията е проникнала навсякъде, какъв е проблема и Миталов да е бръкнал в кацата с мед и яко да се е облажил?
  • 14 ТОЧКАТА

    6 0 Отговор
    ммммдааа,върви сега доказвай!!!!че нямаш сестра!!!!Да не говорим за ПРЕЗУМПЦИЯТА/невинен до доказване на противното/.
  • 15 Тиквата

    8 0 Отговор
    Тъпите гербари да обяснят на софиянци за жертвите от американските бомбардировки
  • 16 Asterix

    1 4 Отговор
    Болшевишкото съсловие започна да изпълзява от дупките си в правната система!Трагедията е,че си вярват,че могат да държат сметка на Департамента на САЩ,за взетите решения!!! :))
  • 17 анани

    1 2 Отговор
    г н ПАНОВ ПИТАЙТЕ МИТАЛОВ ЗАЩО ГО ИЗРИТА г н ФИЛЧЕВ И ТОГАВА ЗАДАВАЙТЕ ВЪПРОСИ.............с голямо нетърпение чакаме отговор........
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове