Отидете към основна версия

2 872 13

Първанов: Борисов да си прочете Конституцията

  • георги първанов-
  • стенограма-
  • министерски съвет-
  • аец белене-
  • бойко борисов
Снимка БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът на България за периода 2002 – 2012 година Георги Първанов заяви, че от стенограмата на Министерски съвет за референдума за АЕЦ „Белене” личи един правен хаос. Според него не може вечно да се спестява демокрацията.
„Трябва да се препоръча настойчиво на министър-председателя да спре публикуването на стенограмите от заседанията на Министерски съвет, защото не представят него и екипа на Министерски съвет в добра светлина. Това, което прочетох вчера, за мен е първо един правен хаос”, заяви Първанов.
Той подчерта, че няколко пъти е апелирал към министър-председателя и към ГЕРБ да седнат да си прочетат отново Конституцията и законите на страната. „Не можеш да правиш такива безразборни коментари, нямащи нищо общо със законите относно насрочването на самия референдум. Референдумът трябва да се проведе в определени срокове и те не могат да бъдат отлагани във времето до изборите, както предлага министър-председателят”, каза Георги Първанов.
Той припомни, че самият той е предложил, преди повече от година, да се проведат двата избора през 2011 г. за президент и местна власт и тогава да бъде проведен референдумът, за да може да се спести ресурс.
„Но не може вечно да спестяваме от демокрацията. По тази логика, министър-председателят може утре да поиска да няма избори, защото за изборите също се разходват едни или други средства. Това е от правна гледна точка”, каза Първанов.
„Моята роля е да обединявам” , така определи той ролята си в БСП.

Първанов присъства на тържествата по повод 121-ата годишнина от основаването на българската социалдемокрация.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини