Last news in Fakti

29 Август, 2012 08:40 3 129 21

Първанов се завръща в политиката наесен

  • георги първанов-
  • президент-
  • политика-
  • аец белене-
  • референдум-
  • бсп
Първанов се завръща в политиката наесен - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Георги Първанов, президент от 2002 до 2012 година, ще се включи активно в политиката през есенния сезон. „Имам претенцията да налагам лидерска позиция по определени теми, да я налагам в обществото и ще го правя за в бъдеще“, каза Първанов. Намерението си той обяви в ефира на bTV, както и че може да прави политика и да отстоява идеи, независимо от поста, на който се намира.

През последните месеци Първанов си е почивал и се е посветил на семейството и приятелите си, но ето че сега е готов отново да се завърне на политическата сцена. "Да се кандидатирам за депутат е нелепо", каза Първанов.

Първанов още веднъж припомни, че е един от инициаторите на темата за референдум за изграждането на атомната централа в Белене.

Предишният президент отбеляза, че провеждането на допитването е законово регламентирано и упрекна премиера Бойко Борисов, че го обвързва с предстоящите избори. Първанов още веднъж критикува решението на кабинета да прекрати проекта, защото, по думите му, българският потребител иска да имаме ядрена енергетика.

Инвеститори ще има, стига да ги намерим. Правителството на Бойко Борисов не си мръдна пръста. Кой е водил преговори за цената на АЕЦ Белене, аз нямам впечатление, че такива преговори са водени, каза Първанов.

Първанов коментира и БСП, която се нуждаела от консолидация. Според него, ръководството има нагласа да налага силови кадрови решения в региони, които са несъгласни с централното ръководство.

„Ако искаме да привлечем повече от тези 18%, които отчитат социологическите агенции, трябва да налагаме дневния ред на парламента. Ние не трябва да говорим като ГЕРБ, грешат онези, които искат да говорят като Бойко Борисов. Ние имаме друга реторика, тя може да е по-скучновата, по-делова, но за сметка на това прецизна", каза Първанов.

Предишният президент застана на страната на контролната комисия на БСП в скандала с изказването на Антон Кутев, който сравни социалистическата партия със СПИН. Вчера от там поискаха Кутев да се извини, ден след като лидерът Сергей Станишев застана на страната на депутата.

"Аз не виждам виц, не съм само аз, който съм загубил чувството си за хумор, мисля, че само Кутев и председателят, и може би Бойко Борисов, са се смели на тази реплика", каза Първанов и нарече изказването на Кутев като вредно и най-обидно в цялата история на столетницата.


За атентата

 

"В момента ние очевидно сме мишена. И се надявам да се вземат мерки“, каза Първанов по повод атентата на летището в Бургас. Според него след атаката е станало ясно, че имаме пробойни в сигурността и че външната ни политика „издиша”.

Службите за последните години бяха обездвижени, обезкървени в много отношения. Не виня службите, вероятно и по наше време би могло да се намери място за пробив. Големият проблем е коренната промяна във външната политика, каза Първанов.

 

Вземаме страна в битката между лагерите на една или друга арабска държава, това е недопустимо, каза Първанов.

Той припомни, че през 2007 г. в България са се събрали и президентът на Израел, и държавният глава на Палестинската автономна власт, което е дало силен знак към целия регион и на България се гледало с респект и уважение. Според Първанов обаче, качествени и кадърни хора са били изхвърлени от службите и дипломацията.
 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 едно мнение

    2 2 Отговор
    Колко НАГЪЛ,колко ОТВРАТИТЕЛЕН любим на
    червените бабички е тоя тип........
    Политически ТРУП е,а му е трудно да го осъзнае....

    Коментиран от #10

  • 2 Маркс

    2 2 Отговор
    Пьрванов е гнусар . Нагъл , по-нагьл , Гоце
  • 3 Джорето

    1 1 Отговор
    Не го търсят вече Гоце,сам си предлага ръцете...Но те какво?!?Празнииии...Няма какво да дадеш на силните на деня Гошееее...няма...
  • 4 VBT

    0 2 Отговор
    No thanks!
  • 5 инж. Атанасов

    1 2 Отговор
    Гоце,вън!
  • 6 БСП

    1 2 Отговор
    Аферим Гоце...Доган откога те чака да му носиш ибрика
  • 7 martin

    0 2 Отговор
    НЕ ТИ ЛИ СТИГНА 10 ГОДИНИ ДА КРАДЕШ НАРОДЕЦА...
    АМИ ИСКАШ ОШТЕ..
    И ТОИ ДА ДОУПРАВИ БГ...
    АМА ДА НЕ СИ МИСЛИТЕ ЧЕ НЕМА ДА СПЕЧЕЛИ..
    ДОГАН ШЕ МУ ПОМОГНЕ.
    ДА ИЗДУХА БАД БОИКООООО..
    Е ТАКА МУ СЕ ПАДА ,,,НА ПОЖАРНИКАРА..........
  • 8 ивашкин

    0 1 Отговор
    политиката е долна работа-само за Гоце Пръдлето
  • 9 ПАШО

    0 0 Отговор
    абсолютен нещастник
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 киller

    0 0 Отговор
    тоя предател го мразя повече иот доган
  • 12 луфтвафе

    0 0 Отговор
    точно копие на поп кръстьо
  • 13 HHHHH

    0 0 Отговор
    Нагло к..ле е този... и само към аеца дърпа... как ли са го подлпатили пратушките с тояга и морков...
  • 14 Пламен

    0 4 Отговор
    В последните 23 години,по еродиран,по кадърен,по балансиран,по човечен държавник и политик сме нямали.Затова българино не изпускай шанса си да го подкрепиш за да преуспее България и да сбори мафията и да върне държавата на народа.Твърде съм нявам,че това ще направите,защото сте с робска психика и е страх от тиквата и цървуланчо.

    Коментиран от #17, #21

  • 15 Гоцето

    2 0 Отговор
    Пламене , сутринта май си забравил хапчетата ... Първанов да сбори мафията ? Виц . Щеше да е смешен , ако не беше тъжен.
  • 16 тапака

    1 2 Отговор
    БРАВО ДРУГАРЮ ПЪРВАНОВ,ВРЕМЕ Е ГЕНЕРАЛА КОГОТО ВЪЗПРОИЗВЕДОХТЕ КАТО ТАКЪВ ДА СИ ХОДИ ,МНОГО Е ТЪП ЗАВАЛИЯТА
  • 17 ВИП АМГ

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Пламен ":

    PICH OT TAKIVA KATO TEB SME NA TOZI HAL.
  • 18 Христо Ковачев

    0 0 Отговор
    ПИЧ АКО ЗАВИСЕШЕ ОТ ТАКИВА КАТО МЕН,ТАКИВА КАТО ВАС НЯМАШЕ ДА ГИ ИМА ,ВСИЧКИ ЩЯХА ДА СА ДОБРЕ ОБРАЗОВАНИ И НЕТЪРПЯЩИ ,НЕЩАСТНИЦИ КАТО ГЕНЕРАЛА ДА ВИ ЛЪЖАТ КАТО ТУРИСТИ НА ПЛАЖА
  • 19 Христо Ковачев

    0 0 Отговор
    ПИЧ ТАПАКА Е МОЙ ПСЕВДОНИМ
  • 20 Муйко

    2 0 Отговор
    Не му пука на Гоцето за БСП . Властта го влече . Той с кинти се ояде , но като вижда как олигарсите са около Бойко и му целуват задника му , сьрцето му ще се прьсне
  • 21 Иван Белев

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Пламен ":

    пламка, много са ти промили мозъка тези комунисти.... този бивш президент е за затвора.....помилвал престъпници, мутри са му били съветници, продадоха българия с другия измекяр станишев за жълти стотинки....