Last news in Fakti

1 Август, 2012 14:45 2 533 14

Борисов: Да има референдум, но с условия

  • бойко борисов-
  • бсп-
  • референдум-
  • аец белене

Как да се намерят 30 - 40 милиона за народното допитване, чуди се премиерът

Борисов: Да има референдум, но с условия - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Премиерът Бойко Борисов, правителството и ГЕРБ подкрепят провеждането на референдум за строителството на АЕЦ „Белене“. Това стана ясно по време на днешното заседание на кабинета, съобщават от правителствената информационна служба. Борисов предлага народното допитване да съвпадне със следващите избори.

Преди дни БСП внесе в деловодството на Народното събрание подписка от над 770 000 души за провеждане на народно допитване за бъдещето на втората ядрена централа, което бе съпътствано с протест за искане за пряка демокрация.

„Станишев казва, че сега едва ли не щял да брани референдума от ГЕРБ. Точно обратното. И ви моля, всеки от вас където и да говори да каже, че аз и вие, и ние, и правителството сме „За” референдум. Категорично. Не е нужно да го брани, точно обратното“, заяви Борисов пред министрите.

Лиляна Павлова обяснява, че около 3 месеца ще са нужни, за да се провери дали подписите са истински.

Борисов изтъкна, че народното допитвано е равносилно на избори като цена: „Референдум обаче струва към 30-40 милиона, тоест избори все едно се правят. А ние избори имаме след няколко месеца, догодина юни или кога, сиреч аз не виждам откъде мога да извадя 30 милиона или 40 милиона от бюджета или той трябва да мине на актуализация, да похарчим още за този референдум“.

„Лично ще държа в този референдум българският парламент или както се възлага, като се напише „За” или „Против”, отдолу да се напишат условия. Ако си „За”, това означава, че всеки българин трябва да изплати все едно по един Мерцедес на централата. Ако я правим за 22 милиарда, който поиска, токът ще струва еди колко си и той в никакъв случай няма да е евтин, защото тези кредитни пари няма кой да ги плати. И Станишев прекрасно го знае. Просто той действа подло в момента към българите“, допълни министър-председателят. 

„Проектът „Белене” е висша степен на това как не трябва да се конструира един проект, за учебник ако искаш да напишеш. Той при определени условия ще се стигне и при едно сериозно разследване и до висша степен на корупция“, коментира Борисов. Той обвини лидерът на БСП във внушения и лъжи по отношение на ползите от проекта: „Щял да бъде евтин токът. Щели сме да сме фактор в ядрената енергетика. Мигар Германия като реши да затвори свои реактори, не е фактор в Европа? А нещо повече, ние не само че няма да си затваряме нашите реактори, ние ще си направим и седми, ще си направим и осми. Само че цената на този проект, на това удоволствие да имаш ядрена централа, е 22 милиарда лева, които българските граждани поколения наред ще трябва да плащат“.

„Аз преди три-четири месеца говорих за референдум след срещата с Плевнелиев, ако си спомняте, защото искам и хората да знаят и в края на краищата, ако решим да извадим 22 милиарда и си дължим пет поколения напред, да го правим. Народът е суверен, нека го каже, това е важна тема. Ние сме абсолютно за. От кого го брани? Брани го от себе си. Защото той можел с един подпис да го направи“, изтъква още Борисов пред министрите.

„Станишев, освен че си загробва партията, превръщайки я в някакъв инструмент на някакво негово корпоративно желание, иска да покаже на целия български народ, че всъщност те тотално са отсвирени от дневния ред на обществото. Белене не е дневният ред на обществото в момента“, допълна външният министър Николай Младенов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дупничанин

    1 2 Отговор
    Характерно за Станишев и партията му -подлеци.

    Коментиран от #4

  • 2 маршоттука!

    1 2 Отговор
    Като иска централа чему го държеше толкоз години и не я направи!
  • 3 иво

    1 2 Отговор
    Kакво Белене бе .... я да напускат скапаните руснаци!!Дано нашите правителствени дупедавци не се подадАТ НА НАТИСКА И НЕ СТРОят нищо
  • 4 гражданин на България

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "дупничанин":

    Защо толкова години никой не започна реален строеж, а дори напротив - няколко пъти правиха първа копка ?!?
    Проекта е морално остарял до голяма степен вече.
    ... и БСП да не си мисли, че всички подписали се, във формулярите им за референдум ще гласуват "за".
    По скоро се опитват косвено да си преброят привържениците, но ще им излезне много крива сметката ...

    Коментиран от #7

  • 5 УСЛОВИЯ ОТ МЪРТВЕЦ!

    1 0 Отговор
    До ид..та от Банкя?Кои ти поставиха условието да харчиш народни пари за пушечно месо на евроатлантическите фашисти в Афганистан?Какво спечели народът от това?Нищо!Може да включиш и условието да се осигирят пари за слънчеви килии в лагерите дето трябва да въдворят всички еничари осъщесвяващи планът "Ран-Ът" и унищожаващи Родината ни!Тикво-пари ще намерим и на края на света да избягате пак ще ви дадем заслуженото в Белене!
  • 6 Иванова

    2 0 Отговор
    Г-н Борисов , АЕЦ Белене не е само проект , не е само цена на ток ...
    Изграждането на централата е и поминък , работни места , съживяване на СевероЗападнал район. Изгубили сте реална представа за съществуването - оцеляването на средностатистическия Българин.
    Към момента в Р.България няма реално работещи предприятия , има банки ; мобилни оператори и........... нищо друго.
    АЗ НЕ ЧЛЕНУВАМ В ПАРТИЯ , но имам нещастието да живея в този район.
  • 7 Иванова

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "гражданин на България":

    Защо непрекъснато се занимаваме с партии. Да помислим поне веднъж са себе си като народ и..... за ближния.
  • 8 azaz

    2 0 Отговор
    немога да повярвам как този човек още управлява и пак поставя условия или ние сме тикви или той
  • 9 г57р

    1 0 Отговор
    толкова тъпи хора да има в България които изкат да подарят по един мерцедес на централата и после пак да си плаштат тока,по голама тъпотия не сам виждал
  • 10 Николай Николов

    0 0 Отговор
    Да бяха го направили този АЕЦ,незнам каво толкова немогат да разделят-някоя тлъста комесионна или тъпите Американци пак си слагат ш...ните миризливи задници,чудя се защо сме такава едноклетачна нация.
  • 11 pimpas

    0 0 Отговор
    Много точно обяснено за заблудените хора!
  • 12 нормални хора

    0 0 Отговор
    Ех Бойко,комисионни ти не стигнаха-вземи си и от АЕЦ-а ма "сиреч" го направи поне!!!
  • 13 чичо

    0 0 Отговор
    ЕЕЕеееееее! Нали до вчера се хвалеше , че хазната е пълна! Че дори и резервът се бил препълнил!!!! И не е ББ този, който ще реши дали да има референдум!!!! По въпроса има КОНСТИТУЦИЯ!!!!
  • 14 Pimpas

    0 0 Отговор
    Абе още ли има заблудени овци дето му се връзват на тая мутра бе ? До скоро бяхме с руснаците а сега сме срещу тях и сме с американците... супер няма що те най-много мислят за нас ... ама ше ви кажа на тях не им пука изобщо даже обратното в техен интере е ние да сме зависими и да сме слаби като даржава.. А вие му правете ОЛЕ на тоя ПРОСТАК !! дето дето цял свят му се СМЕЕ колко е зле ..