Отидете към основна версия

16 355 107

Падение!

  • бпц-
  • светия синод-
  • епидемия

Лошото е, че ако докарат ново избухване на зараза и страдание на много хора, ще предизвикат вълна на омраза и към църквата, и към вярващите

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българите обикновено са недоволни от акъла на тези, които ги управляват.

И най-често - с право. Но такова падение досега май не е било - опряхме дотам, България да бъде управлявана на интелектуалното ниво на Гавриил Ловешки. Гърция, Полша, Испания - страни с несравнимо мощна християнска изповедна култура, с която не можем и да мислим да се сравняваме, затвориха храмовете си в условията на пандемията. Иран и Саудитска Арабия - символи на фанатизъм - си затвориха джамиите... Гавриил ще ни причастява от една лъжичка...

Човек се чуди дали повече да го е страх, или повече да го е срам...! Лошото е, че ако докарат ново избухване на зараза и страдание на много хора, ще предизвикат вълна на омраза и към църквата, и към вярващите.

Разбира се, отговорността за това няма да поеме Гавриил Ловешки - ще трябва да я поеме Бойко Борисов. Който досега се справя с епидемията наистина отлично. Защо му беше на баир лозе с този Великден...?

Очевидно е, че българската държава в лицето на премиера зае компромисна позиция. Тя може да се окаже частично успешна, но носи и прекалено голям риск от стимулиране на заразата в българското общество.

Да не забравяме, че във Франция и Южна Корея началото на масовата епидемия бе поставено от събиране на религиозни общности - една в Корея и една във Франция. У нас става дума не за събиране на една общност, а за събиране на стотици - хиляди общности пред и в църквите по места.

Всеки истински вярващ знае, че най-важният атрибут на вярата му е да носи Христос в сърцето си. За това не е необходимо да напускаш дома си, семейството си, уединението си. Напротив, уединението помага. Затварянето на религиозните храмове в целия свят е свидетелство не за това, че духовните лидери по света са по-компромисни Богоносци от българския Синод.

Напротив - затварянето на храмовете е свидетелство за обич към ближния, грижа за това всеки човек да бъде защитен, да получи своя добър шанс за оцеляване.

Ние - вярващите, ще трябва да свършим това, което няма да бъде извършено от БПЦ, няма да бъде гарантирано от държавата - да убедим съгражданите си да останат по домовете си, за да дадат шанс на близките си и на всички хора да се спасят от зараза.

Без да правят компромис с вярата си - защото всеки от нас е длъжен да посрещне Възкресение Христово в сърцето и душата си.

Огнян Минчев инициира от страницата си във фейсбук и изготвянето на гражданско обръщение към вярващите християни да се въздържат от посещение на църквите през предстоящите Великденски празници.

Коментарът е от фейсбук

Поставете оценка:
Оценка 3 от 76 гласа.

Свързани новини