Last news in Fakti

10 Април, 2020 19:00 16 274 107

Падение!

  • бпц-
  • светия синод-
  • епидемия

Лошото е, че ако докарат ново избухване на зараза и страдание на много хора, ще предизвикат вълна на омраза и към църквата, и към вярващите

Падение! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българите обикновено са недоволни от акъла на тези, които ги управляват.

И най-често - с право. Но такова падение досега май не е било - опряхме дотам, България да бъде управлявана на интелектуалното ниво на Гавриил Ловешки. Гърция, Полша, Испания - страни с несравнимо мощна християнска изповедна култура, с която не можем и да мислим да се сравняваме, затвориха храмовете си в условията на пандемията. Иран и Саудитска Арабия - символи на фанатизъм - си затвориха джамиите... Гавриил ще ни причастява от една лъжичка...

Човек се чуди дали повече да го е страх, или повече да го е срам...! Лошото е, че ако докарат ново избухване на зараза и страдание на много хора, ще предизвикат вълна на омраза и към църквата, и към вярващите.

Разбира се, отговорността за това няма да поеме Гавриил Ловешки - ще трябва да я поеме Бойко Борисов. Който досега се справя с епидемията наистина отлично. Защо му беше на баир лозе с този Великден...?

Очевидно е, че българската държава в лицето на премиера зае компромисна позиция. Тя може да се окаже частично успешна, но носи и прекалено голям риск от стимулиране на заразата в българското общество.

Да не забравяме, че във Франция и Южна Корея началото на масовата епидемия бе поставено от събиране на религиозни общности - една в Корея и една във Франция. У нас става дума не за събиране на една общност, а за събиране на стотици - хиляди общности пред и в църквите по места.

Всеки истински вярващ знае, че най-важният атрибут на вярата му е да носи Христос в сърцето си. За това не е необходимо да напускаш дома си, семейството си, уединението си. Напротив, уединението помага. Затварянето на религиозните храмове в целия свят е свидетелство не за това, че духовните лидери по света са по-компромисни Богоносци от българския Синод.

Напротив - затварянето на храмовете е свидетелство за обич към ближния, грижа за това всеки човек да бъде защитен, да получи своя добър шанс за оцеляване.

Ние - вярващите, ще трябва да свършим това, което няма да бъде извършено от БПЦ, няма да бъде гарантирано от държавата - да убедим съгражданите си да останат по домовете си, за да дадат шанс на близките си и на всички хора да се спасят от зараза.

Без да правят компромис с вярата си - защото всеки от нас е длъжен да посрещне Възкресение Христово в сърцето и душата си.

Огнян Минчев инициира от страницата си във фейсбук и изготвянето на гражданско обръщение към вярващите християни да се въздържат от посещение на църквите през предстоящите Великденски празници.

Коментарът е от фейсбук


Поставете оценка:
Оценка 3 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    135 23 Отговор
    Нашите попове от ДС са по католици от папата.
  • 2 Винету

    122 17 Отговор
    Искам клипа с обяснението на боки,що е то великден 😀 И как владиката обеднява,че да се върти тълпата от една лъжичка не е мръсна тази лъжичка понеже е божия. Сакън попове и прочие да не инкасират някой лев за най-масовия празник на христяните !

    Коментиран от #58, #87

  • 3 ехааа

    113 10 Отговор
    И разбира се ква мощна шпакла на Божеството от Банкя
  • 4 Македонче

    9 95 Отговор
    Слобода за Пиринска Македонија.

    Коментиран от #7, #31, #54, #65, #93, #99

  • 5 Дельо хайдутин

    74 25 Отговор
    Нали трябва да си продадат свещите.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Вземи си

    62 2 Отговор

    До коментар #4 от "Македонче":

    Едно слабително и си готов

    Коментиран от #103

  • 8 Поназнайващ

    98 47 Отговор
    Абе хора, хайде да помислим малко трезво а? Да не би в големите търговски вериги в момента да има по-малко хора? Защо за там не говорите и търсите под вола теле?
    Все вината дирите в църквата и във вярващите - ами точно вярата ни е запазила толкова векове! Оставете поне един истински ход на вярващите, то и без това друго освен да си запалим свещ и да се помолим май не е разрешено!
    На всички вярващи пожелавам духовен мир и здраве.

    Коментиран от #15, #20

  • 9 Мирянин

    70 19 Отговор
    Аз от два дена кихам, кашлям, изгубих си обонянието нещо, на Велик ден ще отида на църква да се помоля да не ме хване корона вирус.
  • 10 АХ ти проста Овцъ

    42 28 Отговор
    Гавриил Ловешки овцъ продажна !
  • 11 Пир по време

    49 12 Отговор
    ДС гейчета са това е ясно,а пък Барба Ганчо си платил по време на чума на социолози дали му 173% одобрение,Пеевски,Домуз и Годжи тоже!мбухаха
  • 12 mediator37

    55 15 Отговор
    Огнен минджев- едно комунистически, нереализирано атеистично шкембе, реши да блесне в кризата, като свински мъди в рядка кал. Е, успя!

    Коментиран от #59

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ръмпези

    81 10 Отговор
    БОРИСОВ И ТОЙ ЛИ Е ВЯРВАЩ...ВЯРВАЩИЯ ЧОВЕК ВИНАГИ ПРАВИ ТОВА, КОЕТО ТРЯБВА...БОРИСОВ ПРАВИ ТОВА, КОЕТО МУ ЗАПОВЯДАТ ОТ САРАИТЕ...СТРАХЛИВ И ЛИЦЕМЕРЕН...
  • 15 Гяньовци

    26 20 Отговор

    До коментар #8 от "Поназнайващ":

    Като се наредат да целуват иконите и ръките на светите служители ще стане яко и лъжичката да сърбат

    Коментиран от #100

  • 16 Македонче

    2 51 Отговор
    Шо е бугар се е татар.

    Коментиран от #19, #39, #84, #104

  • 17 5239

    22 8 Отговор
    Те тия 1.6 милиона болни не са вярващи, затова са болни. Да идат да целуват иконите в редичка и ще им мине.
  • 18 Я ПА ТИЯ

    28 7 Отговор
    ПРЕЗ 1990 г. ВСИЧКИ ПОПЧЕТА, БЯХА ОТ 6 то, 1во и 2 ро НА ДС, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ, КАК СЕ НАПРАВИ ТОГАВА ОРТОДОКСАЛНА БАНКА, КОЛКО ПАРЕТА ДАДОХА, ОНИ СИ ЗНАЯТ, ОМЕРТА, ВСЕКИ САМ ДА ИЗРАБОТВА СПАСЕНИЕТО СИ

    Коментиран от #55

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ананонимен

    28 8 Отговор

    До коментар #8 от "Поназнайващ":

    Защото без храна не може, а я кажи в нормално време Колко пъти ходиш на църква.
  • 21 Behemoth

    44 4 Отговор
    Ама Баце как са кръсти като улав га ходи оня ден при Патриарха че и чупки в кръста прай ,че едни набожни сурати ....голям артист....на попа му стана едно такова пастирско и възвишено....туй да минеш през БКП,НДСВ и после и през попщината туй е направо за казана без да са замисляш...
  • 22 Гаргамел

    19 3 Отговор
    И аз се тресях,кашлях,пръцках па се оправих.После хвана и жената ама тя излезе по-корава.В черкви не ходя щото там е пълно с богохулници и човекомразци
  • 23 Юлиан

    2 10 Отговор
    Евреи, завладяли Гърция, установили влияние на най-горно ниво в България, България установи "християнството" в Русия. Всички гореизброени, покръстени с екзекуция при отказ, точно както исляма. Потърсете определението на думата "Тероризъм" в който речник по света изберете, и се върнете тук за обсъждания. Европа не е християнска или ислямска.
  • 24 Бесен Язовец

    16 4 Отговор
    Оги - търбуха с високото кръвно го е страх от едно вирусче!
  • 25 Spectator

    18 9 Отговор
    Оги - самоходната опорна точка на дедо Сорос. Църквата е отделена от държавата в Република България. Всяко решение за затваряне на църквите би било нищожно, независимо дали е извънредно или военно положение. Друг е въпросът колко им е акълът на Св. Синод да не затворят сами църквите при наличието на Пандемия.
  • 26 Аномалия

    31 13 Отговор
    Парковете затворени, а църквите ( единствено в България) - отворени. И това не е ли двоен стандарт от страна на Тиквата?
  • 27 ЛИлиев

    13 23 Отговор
    Да се въведе забрана за излизане от домовете за всички между 18:00 и 06:00 за периода 11-23 април. Не е демократично, но е необходимо, щом има висши духовници, които са абсолютни фанатици!
  • 28 Моята гледна точка

    25 8 Отговор
    Едно време нямаше пандемия, но на комунистите църквата пак ви пречеше. Има падение, но то е в мисленето като в горната статия!!!

    пп Сегашната "власт" хич не я харесвам ама и подобни жалки изказвания направо ме отвращават!!!
  • 29 До Spektator

    17 12 Отговор
    Църквата по конституция е отделена от държавата, но в същото време получава огромни субсидии от държавата.

    Коментиран от #32

  • 30 Gia

    12 2 Отговор
    И видях, и ето блед кон и името на яздещия на него беше смърт, и адът вървеше подире му; и даде им се власт над четвъртата част от земята да умъртвят с меч, с глад, с мор и със земните зверове.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Поп

    11 3 Отговор

    До коментар #29 от "До Spektator":

    Ей така да може човек да я нареди хем да нямаш началници хем да смучеш от държавата..

    Коментиран от #102

  • 33 Петров

    31 7 Отговор
    Спомнете си притчата за изгонването на търговците от храма.Днешните храмове са повече търговски дружества,отколкото предназначението им.Вярата е нужна,но тя се носи в сърцето,не в сграда посветена на комерсиализъм. Храмовете отдавна не са това за което за предназначени.Знам,че ще ме оплюят,но религията е средство за печалба,Вярата е нужното ни.Не вярвайте на попове,а на това,което ви показва сърцето!. Който разбрал,разбрал.Фанатици има в цял свят,но това не е Вяра.Може би това в което трябва да вярваме е:-"Помогни си сам за да ти помогне и Господ!

    Коментиран от #40, #51

  • 34 копи пейст

    21 3 Отговор
    „Господи Иисусе Христе, Боже наш, истински Лекарю на душите и телата, Който прояви толкова добротворство и направи здрави страдащи телесно и душевно люде, приеми благосклонно нашето моление. Боже, Чудотворче, със Своята мощна сила прогони убийствения вирус, който предизвиква страх, страдание и смърт. В тези дни на изпитание на вярата ни успокой тревогите и изцели заболелите. Господи, прекрати силата на болестта, младежите запази и вразуми. Заболелите и старите хора подкрепи и ги дари със здраве, спокойствие и бодрост по застъпничеството на нашата Владичица Пресвета Богородица, на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец, на светите Безсребреници и Лечители Христови, и на всички светии“. Амин.
    Божията благодатна помощ да бъде с всички нас!
    Бог да пази България!
    † НЕОФИТ
    ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
  • 35 Кой68

    22 8 Отговор
    Италия и Хърватия също ще са със затворени катедрали.Папата се обърна към католическия свят от Ватикан -по време на празника хората да се молят във вкъщи като гледат по ТВ неговата молитва...Хората приеха със разбиране и респект препоръката на папата.В България попчетата нестига че ги няма никакви,а искат да съберат хората накуп?Безхаберие и цинизъм.Бойко сбърка че ги послуша и това е най-страшното.....
  • 36 Петров

    30 7 Отговор
    Всеки има право да посещава храмове според Вярата си,както всеки владика има право на "Линкълн" и "Ролекс".
  • 37 И ТАКЪВ ТРЯБВА

    25 4 Отговор
    ЮДА ОТ БАНКЯ
  • 38 12233467890

    11 13 Отговор
    ББ постъпи правилно. Живота продължава и след вируса.

    Коментиран от #41

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ- фърлям на боб

    25 1 Отговор

    До коментар #33 от "Петров":

    А какво ще кажеш за лекарите,и тяхните търговски дружества...???

    Коментиран от #42

  • 41 Gia

    5 4 Отговор

    До коментар #38 от "12233467890":

    За тези, които оцелеят. Ти сигурен ли си, че ти и семейството ти ще сте между тях?
  • 42 Петров

    6 3 Отговор

    До коментар #40 от "КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ- фърлям на боб":

    Абсолютно същото,но за собствениците им,но не и за медиците.Направете разлика м/у търговец и лекуващ!
  • 43 Дебелака

    9 1 Отговор
    е сред рисковите.
  • 44 Фактъ

    4 1 Отговор
    Колко трябва да си прост за да изречеш подобно нещо ?
  • 45 Станимир ЧАКЪРОВ

    11 4 Отговор
    Уважаеми съграждани спомнете си че милиони хора умряха от " "ЧУМА"
    И църквата никога не е спирала службите си и своите миряни.

    ПОЗОР Е ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА В- Българската православна църква.
  • 46 чичо

    4 1 Отговор
    Огняне,просто споменавам-най-хубаво вино става от грозде расло на южен баир.
  • 47 Останете си вкъщи

    19 4 Отговор
    Владиката призова вярващите да си останат и помолят от вкъщи.Църквите ще обслужат празничните литоргии,приканват се вярващите от вкъщи да се помолят.Сега колко им е акъла на вярващите които ще отидат е отделен въпрос.Аз съм вярваща,но избягвам да ходя когато има струпвания.Всеки един друг ден можеда се отиде.Голяма част се сещат за вярата си и църквата само на Великден и на Голяма Богородица за да ги видят познати,че са там и те.Вярата всеки вярващ си я няма си,тя не е само в църквата.Останете си вкъщи за да опазим и църквата,църковните служители и нас!
  • 48 От друга страна

    9 8 Отговор
    Огняне, не се притеснявай тебе и подобните на тебе никой няма да ви причастява, защото сте бесновати и не влизате в църква. Вие не сте първите измислили богохулството, преди вас го е измислил вашия баща дявола и вие просто се показвате, като негови достойни деца. Вървете впрочем след баща си за да получите неговото наследие.
  • 49 Другия с коня

    22 1 Отговор
    Моя род са.преселници от Дедеагач...Векове в одаята е иконата със запалено кандило.....Огъня на Вярата е горял в одаята векове,за да сме днес Българи в България....Пазете себе си...Пазете и тези до вас....Огъня на Вярата е в Човека....
  • 50 Хайл

    14 5 Отговор
    Ама като не искате и вие е страх не е задължително ходенето в църква!Ако отворят моловете точно тея дето сега реват ше се юрнат първи...
    Който го е страх от мечки да не ходи в гората
  • 51 Петров може би

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Петров":

    Със съжаление мога да ти кажа само, че ти си един дълбоко объркан човек.
  • 52 Васил

    9 8 Отговор
    Нашите алчни попове хич не им дреме за народа ако мислеха за него щяха да кажат на хората да си седят във вкъщи. Колко низко трябва да си паднал да празнуваш по време на пандемия това си е извратено
  • 53 Светла

    15 4 Отговор
    не харесвам борисов, но ламтенето за литургия от страна на църквата си е отговорност, която самозабравилите се попове ламтящи за власт трябва да понесат. Папата отслужи литургия пред затворени врати, турция затвори джамиите още в началото. Богослужението ще се предава по телевизията и по екрани на площада, ако толкова държите да отиде СПАЗВАЙТЕ ДИСТАНЦИЯ, НЕ ЦЕЛУВАЙТЕ ИКОНИТЕ И НЕ Я БЛИЖЕТЕ ТАЯ ЛЪЖИЦА!
  • 54 Той

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Македонче":

    Мълчи бе,украинец!!!
  • 55 Пожелавам

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Я ПА ТИЯ":

    Успех в единичното ти спасение!
  • 56 Бате

    7 7 Отговор
    Браво на коментар №12
    Огнянче, антихриста ли да чакаме като затворим храмовете?
    Неразумни юроде, страхливец с памперс, както и останалият неосведомен добитък...
    Разглезени критикари и мухи, до там ли го докарахте ???
    Сигурно е по-добре да се събирате пред блока на по чаша мисли по съседски, а иначе лаете ...
    Засрамете се и мислете!!!
  • 57 Кво кво

    17 4 Отговор
    Борисов се справя отлично??? Справя се отлично само сутрин в клозета, като снощи се е наплюскал със суджуци.
  • 58 Поразяващата ръка

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Винету":

    Винету, тъй като си индианец е трудно да ти се обясни за живота на белите. По-добре не се напрягай.

    Коментиран от #96

  • 59 От друга страна

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "mediator37":

    Това е един много точен анализ!🐷😂😂
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Legionarivs

    10 9 Отговор
    Ето сега ще се видят истинските православни Христяни колко са! Истинския вярващ не го плаши този измислен грип и не слуша шайка ЛЪЖЦИ, а само Господ! Нашите свещенници начело с патриарха трябва да имат много по твърда позиция спрямо тази колосална лъжа и манипулация! И да изгонят НАГЛИТЕ псевдополитици от светия синод, прегответе се за един от най светлите Христянски празници! Бог да пази България!
  • 62 Чувайте и мислете

    9 3 Отговор
    ,,Комуто църквата не е майка, на него Бог не му е баща!" казва Св. Йоан Златоуст. Чуйте хулители на Църквата и духовенството, кратък е човешкия живот, а след това има Съд. Присмивайте се и хулете още малко, защото е писано ,,..праведния нека върши още правда, нечестивия нека се още осквернява, защото ида скоро и отплатата ми е с мен!" Откровение на Св. Йоан Богослов
  • 63 безпартиен

    12 6 Отговор
    Защо ако искате да общувате с Бог трябва да търсите посредници???Който е вярващ вярва в Бог,а не в църквата!Същото е и за другите религии.Най големите собственици на земи и имоти са религиите в България.Само получават приходи тях и магазин до магазина пълен с икони и сувенири внесени от Китай!Как са внесени и платено ли е мито,данъци и дали има изобщо някакви документи за тях е тайна!Така,че каквото и да Ви говорят,знайте,че става въпрос за пари!!!
  • 64 Мартин Лутер

    11 4 Отговор
    Минчев! Кога от възпитаник на АОНСУ стана вярващ? Разсъждаваш типично по протестантски!!!!!
  • 65 Област Македония

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Македонче":

    Свобода за Северна България.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Бачо

    13 4 Отговор
    Пълен популист е Бойко. Срам. В Св.Петър в Рим - церемония в празна църква...тук............. Абе който няма акъл да ходи. Сигурен съм , че много малко ще са лудите.
  • 68 Огняне

    5 1 Отговор
    Ти вярваш ли?
  • 69 Ок, закривай

    1 1 Отговор
    веднага, иначе...
  • 70 потребител

    7 3 Отговор
    90% лицемерие и 10% вярващи!
  • 71 Дистопичен наратив

    13 9 Отговор
    Нима по магазините, банките и гишетата се събират по-малко хора? Какво сте се огледали в църквата? Хората продължават да се тъпчат в метрото, но нее в църквата баш ще се разболеят. Соросоидите се напъват, но тук ще ударят греда! Българи, мислете с главите си! Докога ще търпим произволия?
  • 72 оцелял от турското робство

    7 3 Отговор
    "ТОЗИ" празник Великден е християнски празник, а ти си големият лизач с голамата шпакла и големия задник.
  • 73 Казуар

    7 1 Отговор
    Някой да е чел разказа на Елин Пелин, Напаст божия.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Бойко Марсианеца

    3 0 Отговор
    Паднал от МАРС унищожил Вселената и взел сичко златно сичко ценно и се скрил в АДА при Дяволитият
  • 76 Веско

    10 0 Отговор
    Б.Борисов ще сере на метеното.Много бързо може да му се сгромоляса рейтинга.
  • 77 НЕСТОР МАХНО

    9 2 Отговор
    ЗАРАДИ ДЯВОЛИТЕ В РАСА ВСЯКАКВИ ЕВАНГЕЛСКИ ЦЪРКВИ И СЕКТИ ПРОЦЪФТЯВАТ!!!
  • 78 вуйна

    3 3 Отговор
    1000% е прав!!!!!!!
  • 79 Не плачи Минчев

    7 0 Отговор
    На чужд гроб не плачи лицемерно и безсрамно. Знаем каква продажна душичка носят телесата ти.
  • 80 ахоихо

    8 1 Отговор
    Каква е логиката да са отворени храмовете,а стадионите-не?То и без това в църквите се събират повече хора.Та,трябва да се спазват наредбите за извънредно положение!Всички трябва да си стоим по домовете,със семействата най-вече.Останалото е бошлаф.
  • 81 И Тиквите

    6 0 Отговор
    Вън търговците от Храма !
  • 82 ветеринарен психолог

    4 5 Отговор
    Който вярва на Исус няма от какво да се страхува. Исус е Вседържител. Той Управлява абсолютно всичко.И казва на всеки,който вярва в Него-Ти,когато минаваш през дълбоки води ,няма да позволя да се удавиш! И ,когато минаваш през огън, пламъкът му няма да те обгори. Защото АЗ СЪМ С ТЕБ!....А тези ,които се страхуват значи не вярват ,че Исус ще ги опази. И е добре да си стоят удома. Който се уповава на Господ Исус Христос е безкористен и безстрашен за живота си. Защото е оставил живота и здра вето си на грижите на Исус. А Исус никога не лъже!
  • 83 tapanar40

    5 4 Отговор
    Всичко опира до финикийските знаци,няма БОГ,няма нищо,само жаждата за все повече и повече пари.Около това се въртят поповете,не около духовенството.Нека ме плюе който иска,ама това е горчивата истина-финансовите интереси на поповете.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 соросоидни кърлежи

    6 1 Отговор
    ПАДЕНИЕ Е как иначе ще го наречем..Огнян Минчен.До 1989 г. редовен член на Българската комунистическа партия (БКП), асистент в катедра „Научен комунизъм“ на Софийски университет „Климент Охридски" Специализира Политически науки и международни отношения във Вашингтон, Лос Анджелис, Москва и Португалия.
  • 86 руски

    6 3 Отговор
    Защо тюрки се страхувате?Стойте си у дома и се бийте в гърдите,че сте християни и ще спасите жалкия си животец,така както и помакът е спасил своя,но е изгубил душа,чест и достойнство.Но вие не можете да се сравнявате и с помаците,тъй като при тях е била сигурна смърт,а сега евентуално 0,0001 процента,толкова,колкото и да умрете от преяждане по време на пости.А и сега не е актуално-трябва след църква да се приберете у дома-чалготеките са затворени.СКУКА.ОСТАНЕТЕ СИ В КЪЩИ.ПРОСТЕНО ВИ Е-ТА ВИЕ СТЕ ТЮРКИ.СЛАВА НА Б.П.Ц.
  • 87 Гуньо от Левуново

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Винету":

    Свещите,свещите! Там е болката! При масовото посещение,освен силно вярващи, преобладават десетки хиляди от младите.Няма лошо,в това да има позитив,весело настроение,смях.Типично за младежта поведение.И то е нормално.Но Те купува от най скъпите свещи,защото младежта е щедра и мил прахосник.А свещите- от най скромните до скъпи ,варират от 50 ст,до 1-2 лв/ бр.Бокича,като естествен човек се изпусна..Ще видим,ако трябва нещо да Помогнем със свещите(?) .Явно това е бил лайтмотива на черноризите тумбаци.Да избият чивия,с която да платят заплати, да остане," сланинка" за да не бъркат в гърнето с мед.А мед имат до гуша.Синода е най заможната неправителствена организацив след Държавата. Само отдадени имоти под наем+ свещоливници и продажба ( гори,пасища,ниви, църковни имоти) са над 1,3 милиарда .От там и тръгна буквалния мутренски бой с раздялата на два синода през 90-те.

    Коментиран от #89

  • 88 321

    2 1 Отговор
    Огнян Минчев - Минчо Сливата!
  • 89 Гуньо,

    1 1 Отговор

    До коментар #87 от "Гуньо от Левуново":

    най-вероятно си фес.
  • 90 S класата【†】на попа

    2 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Човек се чуди дали повече да го е страх, или повече да го е срам...!
  • 91 Големия【†】Мутрополит

    5 1 Отговор
    Не е важен Бог важна е печалбата
  • 92 Попските литургий

    2 1 Отговор
    ме карат да се смея можеби защото ги пеят като чалга
  • 93 Коmapak

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Македонче":

    Ти пък къде се ръгаш в А група?
  • 94 Надежда

    1 1 Отговор
    Хора всичко ще бъде наред !!!
  • 95 волен сидеров

    2 1 Отговор
    има ли хора които да вярват в свещеници и папи....овце сме....религията си е друго нещо---макар че Духовност е съвсем друго и най Вярното нещо
  • 96 Бахти

    0 1 Отговор

    До коментар #58 от "Поразяващата ръка":

    Простия
  • 97 ПРАВДОЛЮБ НОЖАРСКИ

    1 1 Отговор
    ТЕ И СЕГА, КАКТО ВИНАГИ, В ЦЪРКВИТЕ ЩЕ СЕ ИЗСИПЯТ ЛИЦЕМЕРИТЕ, КОРОСТОЛЮБЦИТЕ, КОМЕРСИАЛНО
    НАСТРОЕНИТЕ БЕЗБОЖНИЦИ!!!!
    ПОЗНАВАМ ДОСТАТЪЧНО МНОГО ТАКИВА
    ,, ВЯРВАЩИ''!!!
    ТЕ ИМАТ ЕДИН БОГ- ПАРИТЕ, ЕДНА БОГОРОДИЦА- ЛЪЖАТА И ЕДНА БИБЛИЯ- ЧОВЕКОНЕНАВИСТНИЧЕСКАТА ПРИРОДА!!!
    ЗАТОВА И ЩЕ ОТИДАТ В ЦЪРКВИТЕ- НА ТЯХ НЕ ИМ ПУКА , ЧЕ ЩЕ НАПРАВЯТ МНОГО ЗЛИНИ НА ХОРАТА!!!
    ТОВА Е ТЯХНАТА ПРИРОДА!!!
  • 98 Патриарх Вселенски

    4 2 Отговор
    Мълчи богохулнико! Какъв е тоя измислен вирус.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 О мой Боже

    0 1 Отговор
    "Ние вярващите"беше много смешно от устата на авторът.Но по принцип струпване на много хора на едно място не е здравословно.Никога не съм вярвал в поповете.Църквата е създала "светата инквизиция"унищожила хиляди умове и спряла развитието на света с години.Разврат педофилия цари в средите на "Божийте"служители по цял свят.БПЦ отдавна се е превърнала в ОПГ.Търговия с имоти,скъпи часовници и лимузини.Връзки с мафията.Мистериозни убийства.Визирам смъртта на варненският владика.Накрая ще ви предложа да си припомните стиховете на великият Ботев от "Моята молитва".
  • 102 Рогатия

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Поп":

    Как да нямат началници,църквите?! Архонти,демони,ангели...те какви са ?
  • 103 Има свобода

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Вземи си":

    Всичко е България
  • 104 и ти си бугар

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Македонче":

    малоумнико
  • 105 ДАРВИН и 🙊🙉🙈

    1 1 Отговор
    Значи мерките за безопасност са на ниво щом от една лажичка ще кусат и ще целуват икони кръстове ръка на попа но господ ще ги пази от корона вируса.... ми добре да видиме Муто какво ще каже след великден.
  • 106 цачо

    0 0 Отговор
    Много е тъп Саше!
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.