Отидете към основна версия

32 664 93

Швеция достига масов имунитет до няколко седмици

  • швеция-
  • масов имунитет

Редица експерти са на мнение, че този подход е изключително опасен, но Швеция реши да рискува

Шведите се радват на пролетното време в Стокхолм Снимка: EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато съседните държави затварят своите граници и спират производствата, Швеция взе решение да се бори с пандемията от новия коронавирус по свой начин и запази доколкото е възможно предишния начин на живот. Изглежда че тази стратегия може да се окаже удачна: според CNBC, след около две седмици в Стокхолм ще бъде достигната масовата естествена имунизация на населението, пише "Калдата".

Стратегията на масовата имунизация предполага, че по-голямата част от населението трябва да преболедува от COVID-19 и да развие имунитет, след което инфекцията самостоятелно ще изчезне. Трябва да се защитават само уязвимите групи, като например възрастните хора.

Редица експерти са на мнение, че този подход е изключително опасен, но Швеция реши да рискува. И вместо да затваря училища, магазини и заводи, а хората да си стоят в домовете, правителството на тази страна се погрижи само за пенсионерите, а на останалите препоръча да спазват личната хигиена и да са внимателни.

Въпреки критиките, тази стратегия започна да дава своите плодове. Според главния епидемиолог на Швеция, в столицата – град с население около един милион души, ръстът на броя на заразените от новия коронавирус е прекратен.

Масовият имунитет обикновено се постига чрез ваксиниране, когато при минимум 60% от населението се образуват необходимите антитела. Но без готова ваксина учените не могат да прогнозират дали преболедувалите вече са придобили стабилен и дълготраен имунитет.

СЗО е предпазлива относно формирането на колективен имунитет. Навярно не всяка страна е подходяща за подобна стратегия.

В статията на NBC се съобщават още редица цифри.

Регистрираните случаи на Covid-19 в Швеция са почти два пъти повече, отколкото в съседна Дания (8108 случая с 370 починали) и Финландия (4000 случая и 141 починали), в които се спазват карантини. В страната, която наброява около 5 милиона жители се залага и на сериозно тестване на населението. На ден по около 20 000 човека биват тествани, като плановете са до седмици тази цифра да нарасне до 100 000 на ден.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 112 гласа.

Свързани новини