Last news in Fakti

24 Април, 2020 13:00 32 646 93

Швеция достига масов имунитет до няколко седмици

  • швеция-
  • масов имунитет

Редица експерти са на мнение, че този подход е изключително опасен, но Швеция реши да рискува

Швеция достига масов имунитет до няколко седмици - 1
Шведите се радват на пролетното време в Стокхолм Снимка: EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато съседните държави затварят своите граници и спират производствата, Швеция взе решение да се бори с пандемията от новия коронавирус по свой начин и запази доколкото е възможно предишния начин на живот. Изглежда че тази стратегия може да се окаже удачна: според CNBC, след около две седмици в Стокхолм ще бъде достигната масовата естествена имунизация на населението, пише "Калдата".

Стратегията на масовата имунизация предполага, че по-голямата част от населението трябва да преболедува от COVID-19 и да развие имунитет, след което инфекцията самостоятелно ще изчезне. Трябва да се защитават само уязвимите групи, като например възрастните хора.

Редица експерти са на мнение, че този подход е изключително опасен, но Швеция реши да рискува. И вместо да затваря училища, магазини и заводи, а хората да си стоят в домовете, правителството на тази страна се погрижи само за пенсионерите, а на останалите препоръча да спазват личната хигиена и да са внимателни.

Въпреки критиките, тази стратегия започна да дава своите плодове. Според главния епидемиолог на Швеция, в столицата – град с население около един милион души, ръстът на броя на заразените от новия коронавирус е прекратен.

Масовият имунитет обикновено се постига чрез ваксиниране, когато при минимум 60% от населението се образуват необходимите антитела. Но без готова ваксина учените не могат да прогнозират дали преболедувалите вече са придобили стабилен и дълготраен имунитет.

СЗО е предпазлива относно формирането на колективен имунитет. Навярно не всяка страна е подходяща за подобна стратегия.

В статията на NBC се съобщават още редица цифри.

Регистрираните случаи на Covid-19 в Швеция са почти два пъти повече, отколкото в съседна Дания (8108 случая с 370 починали) и Финландия (4000 случая и 141 починали), в които се спазват карантини. В страната, която наброява около 5 милиона жители се залага и на сериозно тестване на населението. На ден по около 20 000 човека биват тествани, като плановете са до седмици тази цифра да нарасне до 100 000 на ден.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 112 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Клш

    244 44 Отговор
    Да чуем щабът?
    Дали ще се намери мисирка да пита?
    И да се намери, щабът знае всичко, няма по-компетентен човек от щабът.

    Коментиран от #77

  • 2 Съдията Дред

    165 30 Отговор
    Дилемата е дали да е ужасен край за група хора или ужас без край за всички. Ако си в "групата", ситуацията е наистина страшна. Но сега бъдещето е страшно за всички ни. А и никой не е вечен.

    Коментиран от #85

  • 3 А така

    67 108 Отговор
    Е ся мангъра моя човек ще изригне в некоя кабеларка.

    Коментиран от #66

  • 4 Ввв

    269 39 Отговор
    Швеция ще натика всички в малкия си джоб,но затова се искат топки!

    Коментиран от #9, #87

  • 5 123

    294 42 Отговор
    Той Мангъров им го обясни съвсем ясно това но тия дето се правят на умници решиха да се показват повечко по телевизиите та да изживеят своя миг на слава

    Коментиран от #7

  • 6 Пътят който е избрала Швеция

    261 29 Отговор
    Е същият по който човечеството е минало в хилядната си история добсега и е оцеляло.

    Коментиран от #11, #15, #90

  • 7 Буко Баламата

    171 14 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    А как да оправдаят десет милиарда разходи.
  • 8 жоро уудстока

    151 18 Отговор
    Шведите са горд и смел народ-имам преки впечатления през70-те години на Съни бийч.Разкрепостени щури палавници/чки/.Нашите барабанисти/тъпанари/ги изтърваха/изгониха/като туристи и те отидоха в Мамая.Страхотни времена бяха/луди-млади/!Пожелавам им успех!!!

    Коментиран от #92

  • 9 Pompev 🇧🇬✔️

    16 51 Отговор

    До коментар #4 от "Ввв":

    Нали са с малки и леви,последно с кви топки са

    Коментиран от #68

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Смехуран Смехурков Смехов

    44 148 Отговор

    До коментар #6 от "Пътят който е избрала Швеция":

    Който се смее последен се смее най добре в случая ще има (шведски плач и празна шведска маса)

    Коментиран от #19, #81

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дизел

    17 47 Отговор
    Ха ха. Лъжци. Платени тролове
  • 15 има едно НО

    36 47 Отговор

    До коментар #6 от "Пътят който е избрала Швеция":

    То че е оцеляло оцеляло е , НО различни зарази в миналото са уморили поне половината човечество ...

    Коментиран от #25

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 00000014

    89 16 Отговор
    Имах един колега -- Жоро Стратев -- ще го цитирам: Ако тръгнеш от Швеция, през Централна Европа, Балканите, Близкият изток, народите стават все по-е.ливи и по-прости ... Шведите го доказват, НОЩ - също, а 10-годишният хитър премиер е извън класацията(СОВА така каза) ...
  • 18 Гого

    50 93 Отговор
    Проверете преди да преписвате глупави данни: заразени 16,755, за един ден 751, умрели 2,021, за един ден 84. Да ви имам имунитета журналистически, 200 човека на 1М пукат, 10-та отгоре-надолу. Пишете после глупости. Развявайте си байряците по полянки, пийте бира, хилете се на воля. Чудото идва масово след това след 8 дни .

    Коментиран от #24, #27, #34

  • 19 Гербав трол

    61 24 Отговор

    До коментар #11 от "Смехуран Смехурков Смехов":

    Дали? - мен ми се струва че ще има плач на гербави тролчета.

    Коментиран от #86

  • 20 Моето мнение не задължава никой

    58 67 Отговор
    Пълни глупости са,че Швеция се справя.Единственното до сега е,че ще им се увеличи пенсионния фонд и ще закрият няколко старчески домове.Пациенти с коронавируса и хронични заболявания не се приемат за лечение,а каквото съдбата е отредила за тях.За някой е правилен подход,на мен лично ми идва в повече.

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Иван

    36 40 Отговор

    До коментар #20 от "Моето мнение не задължава никой":

    Като желаеш върви се зарази нарочно и описвай всеки ден от лечението си, ако можеш или докато можеш. Така ще допринесеш за благото на човечеството.

    Коментиран от #23

  • 23 Моето мнение не задължава никой

    35 5 Отговор

    До коментар #22 от "Иван":

    Нещо не разбирам или ти не обработваш информацията?
  • 24 Вирусолог

    61 23 Отговор

    До коментар #18 от "Гого":

    Първо заразените не са толкова а само тестваните от тях.
    Второ 2000 човека на 10 милионна Швеция са нищо - от началото на карантината в България са починали повече от 12 000 човека но погребалния агент съобщава само тези от корона вируса и пише даже че блъснати от влак са умрели от него.
    Трето опорките не вървят защото въпреки че нямат щаб и мерки заразените и починали не са повече от на запад.

    Коментиран от #26, #67, #83

  • 25 Щом са ги уморили значи така е трябвало

    57 20 Отговор

    До коментар #15 от "има едно НО":

    Представяш ли си иначе от тук насетне човечеството да трябва да живее в карантина или с противогази? Който развие имунитет или генетично е невъзприемчив за вируса преживява, остава потомство и продължава, който не или загива или живее с противогаз до края на живота си, ако има потомство и те живеят с противогази и така. Това е еволюцията, непрекъсната борба в която оцеляват най-приспособимите.

    Коментиран от #31

  • 26 Гого

    8 8 Отговор

    До коментар #24 от "Вирусолог":

    Това е ясно, върви стествай целият народ на цяло за толкова време, ако ще и машина да си. Който е тестван, или е болен, или не е, просто е, и броиш.
  • 27 Гост

    58 11 Отговор

    До коментар #18 от "Гого":

    Ами да.... Има заразени, ама в Швеция са тествани десетократно повече жители, отколкото у нас, вкл. и за антитела! Няма кой да чете, а само "разсъждава"! Ако у нас се сетят да правят тестове за антитела ще установят, че няколко стотин хиляди са се срещали с вируса и.... не само ка живи, но те са и разбрали, че са боледували!

    Коментиран от #35

  • 28 Трудовакъ

    55 11 Отговор
    Не само Швеция, но Беларусия пое по този път. Резултатите са видими, както казват от една политическа сила. Икономиките им се запазиха, хората работят и получават доходи. Предпазни мерки се вземат, и то повече, отколкото у нас, при това са и по ефективни. В Швеция почти половината починали след заразяване с вируса са възрастни хора с множество съпътстващи заболявания и отслабена имунна система. Другата голяма част от починалите са т. н. "новодошли шведи" - лица, които не са интегрирани в шведското общество, нямат нужната дисциплина и самоконтрол, движат се на тумби, живеят натъпкани като сардели в отделни общности, не знаят що е това социално дистанциране, не владеят местния език и не разбират, съответно не изпълняват предписанията на здравните власти. В Беларусия не затвориха границите, но ограничиха движението с изкл. на международния транспорт, като здравния контрол е засилен„ Мобилизирана е цялата резервна работна сила в здравеопазването - пенсионирани лекари, пластични хирурзи и подобни (7% от здравеопазването е в частни ръце), третокурсници (и по - горен курс) по медицина и стоматология. С пълна пара работят военните лекари и фелдшери, с готовност за бързо развръщане на военнополеви болници. Произвеждат се огромни количества предпазни средства, вкл. за износ и помощ на трети страни. Най - важните производства са на личен контрол от президента Лукашенко. До онзи ден в Минск са останали само 25 000 (от 2 млн. население на столицата) свободни работни ме
  • 29 Репресиран от герб

    58 11 Отговор
    Без коментар. А при нас случая е патологичен. Още повече че може би сме го преболедували като грип. Визирам и себе си в това число. Преди два месеца изкарах много лош грип такъв не бях боледувал.

    Коментиран от #45, #61

  • 30 Просто е

    58 12 Отговор
    Решенията се вземат от политици които треперят за собствената си кожа и са готови да ни направят на маймуни за да не ги обвини после някой че не са взели достатъчно мерки. Тяхното оправдание е “ако не бяхме взели мерки щеше да е ад”, умиращи по детски площадки, хладилни камиони с трупове, масови гробове и пр.
  • 31 мравчо

    16 6 Отговор

    До коментар #25 от "Щом са ги уморили значи така е трябвало":

    щом трябва, ще живее. Ти/някой друг няма казва кой да живее и кой не. Отгоре си има кой.

    Коментиран от #36, #40, #84

  • 32 О хо хо

    21 12 Отговор
    Населението на Швеция НЕ Е 5 МЛН. , А НАД 10 МЛН. ВТОРО - КОЛЕКТИВЕН ИМУНИТЕТ СЕ ПОСТИГА, САМО АКО ПРИДОБИТИЯТ ИМНИТЕТ Е ТРАЕН. ПРИ ГРИПА НЕ Е ТАКА.

    Коментиран от #37, #38, #42

  • 33 Българан Европейски

    21 30 Отговор
    Ще броим шведите наесен. Ако има какво да броим. Ако няма - ще им пратим.
    Хаха.
  • 34 хахаха

    23 10 Отговор

    До коментар #18 от "Гого":

    в Швеция месечно умират около 8 000 човека..сега за два умрели 2021...и шведите ще свършат?
  • 35 Гого

    11 6 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Те тъй се измислят тестовете, хоп и готото, или се произвждат хоп и готово. Върви, направи 7 милиина теста, ще те ръчкаме през седмица ко стана ко стана ко стана. Държавите си произвеждат които могат ПЪРВО за себе си, за другите после, кучетата ги яли. Закон на джунглата
  • 36 Е точно този от горе де

    10 3 Отговор

    До коментар #31 от "мравчо":

    Точно той го е казвал в продължение на милиони години досега :)))
  • 37 Асен

    17 10 Отговор

    До коментар #32 от "О хо хо":

    Не съм пророг, ама ако се окажеш от грешната бройка в черно в статистиката, няма кой да продължи спора тук после от твоя страна.
    Докато яйцето не е на д-то ти, лесно е, дават се акъли. Когато е, става трудно, а и невъзможно.

    Коментиран от #43

  • 38 Вирусолог

    11 6 Отговор

    До коментар #32 от "О хо хо":

    Е нали не беше грип корона вируса или както ви изнася на тролчетата.

    Грипа мутира всяка година но корона вируса за сега няма други щамове - хаплотиповете не са щамове.

    Коментиран от #39, #41

  • 39 Мул

    4 5 Отговор

    До коментар #38 от "Вирусолог":

    ти да не си го измерил сам. или си вирусолог?
  • 40 Всички богати родени

    26 2 Отговор

    До коментар #31 от "мравчо":

    За някой парата е преди всичко друго.Сега друго е-интернет,селфи,да снимаме вечерята,почивката и анонимно да реве,че умира от глад.На времето майка му на ръка на двора със студена вода му е прала гащите,а той сега реве,че е много зле.
  • 41 Коронавируса или коронагрип

    7 5 Отговор

    До коментар #38 от "Вирусолог":

    Кой ти е виновен,че колкото и да ти се повтаря разлика между вирус и грип не правиш.

    Коментиран от #46

  • 42 Фффф

    8 5 Отговор

    До коментар #32 от "О хо хо":

    Е добре де ти изобщо какво си написал знаеш ли? Ако няма имунитет при липса на лекарства кво се случва тогава а? Или да си заработваме хонорара и нема зн кво плямпаме.
  • 43 Вирусолог

    31 10 Отговор

    До коментар #37 от "Асен":

    От всяка болест и зараза може да се окажеш в черната статистика и много наистина се оказват даже и от Грип - но няма щабове и затваряне на България - нито пък диктатура. От вируса ГЛАД също се мре - ти да не се окажеш в неговата черна статистика.

    Коментиран от #47

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Грип Б

    5 2 Отговор

    До коментар #29 от "Репресиран от герб":

    Ти отчиташ явно по-добри резултати от бързите тестове.

    Коментиран от #59

  • 46 Вирусолог

    28 11 Отговор

    До коментар #41 от "Коронавируса или коронагрип":

    Че грипа не е ли вирус - при грипа имунитета също е траен но за миналогодишния щам. При корона вируса за сега не са открити различни щамове а само хаплотипове.

    Кое не ти стана ясно - но продължавате с лъжите че имунитета не бил траен (от къде разбрахте), че заразявал повторно и потретно и още куп глупости само за да позите властта на диктатора Бойко.

    Ама Швеция ви разби опорките и не може да я обвините че крият нещо щото са комунисти.

    Коментиран от #50, #51

  • 47 Лечение

    21 4 Отговор

    До коментар #43 от "Вирусолог":

    Като си спреш нета и се откажеш от някои удоволствия няма да умреш от глад.Баба и дядо ти едно време от коментари под статии ли са се хранили?

    Коментиран от #48

  • 48 Вирусолог

    39 12 Отговор

    До коментар #47 от "Лечение":

    На баба и дядо никои не им е правил Щабове и да ги е затварял да си стоят по къщите с маски въпреки че са върлували много по-страшни болести от този вирус. Никой не им е пречел да работят и да си изкарват хляба.

    И защо всички тролове искате другите да спазват някакви ограничения - като искате да не се заразите стойте си в къщи със скафандри и няма да се заразите - какво ви бъркат останалите.

    Но страхът е не че аз ще се заразя - изобщо не ви пука - а че диктатурата на Вожда ви Бойко може да се сгромоляса. За това се правите на загрижени.

    Коментиран от #55

  • 49 Плюс минус

    14 9 Отговор
    Това може да се направи само от управляващи, за които хората са просто статистика, не че тук на нашите им пука особено, те искат да си съхранят властта и затова взимат мерки "да ни опазят живи". Но така или иначе това трябва да се направи, дори тук не е достатъчно строго, случаите можеше да са по-малко ако нямаше толкова взиране в правата на този или онзи.
  • 50 Госあ

    12 9 Отговор

    До коментар #46 от "Вирусолог":

    Има официално два щама. А, хаплотиповете никой не ги знае колко са и по кои локуси се различават. Шведите лъжат освен това за смъртността. И е ясно, че все някога карантината ще бъде отхлабена.
  • 51 Коронавируса или коронагрип

    15 4 Отговор

    До коментар #46 от "Вирусолог":

    "Опорките" не може да ми ги разбият измислени статии.Информацията,която получавам от живеещи там няма как да ме накара да повярвам на една статия.Другото,което е няма нация,с която да сравня българската.Определено тук няма как да има ред и дисциплина по собствена инициатива.Някакви тъпи инати като и по пътищата винаги друг е виновен,че не го следи и контролира как шофира.Иска се контрол,а в същото време се протестира за нарушаване на права като се контролира В Швеция сами вземат решение,тук в първите дни масово струпване на приказка и маса.
  • 52 Петров

    42 8 Отговор
    Нeрaзумнoтo миcлeнe вoди дo нeрaзумни кoмeнтaри.Хoрa,инфoрмирaйтe ce прeди дa кoмeнтирaтe.Прoчeтeтe кoлкo умирaт oт oбикнoвeн грип гoдишнo,кoлкo oт пo-oпacнитe oт видa нa SАRS и пoдoбни,ocoбeнo тeзи c придружaвaщи зaбoлявaния.Нaиcтинa,тaзи зaрaзa нe e прeминaлa oщe,нo пaникaтa вce пoвeчe щe влoшaвa нeщaтa.Глeдaх кaк живeят в Швeция,Гeрмaния,Aнглия,дoри чeтa,чe Итaлия oтcлaбвa мeркитe нaпoлoвинa.Нaиcтинa имaт oгрaничeния,нo вceки кoйтo имa глaвa нa рaмeнeтe cи,cпaзвa диcтaнция.Нocят cи хoрaтa мacки в учрeждeния,мaгaзи и aптeки,нo инaчe ce припичaт нa cлънцe пo пaркoвeтe.Нaиcтaнa,нa диcтaнция ca,пo двoйки,нo дишaт кaтo cвoбoдни хoрa.Нe нocят мacки пo улицитe и нe ca зaтвoрници нa групa oбeзумeли и нeaдeквaтни людe.Бъдeтe рaзумни,oтгoвoрни и cвoбoдни!
  • 53 Мартин

    36 3 Отговор
    Информацията която ви представят е непълна.
    Aз живeя в Швeция и мoгa дa ĸажa, чe дaлeч нe cтaвa въпpoc caмo зaбpaна за пpocтpaнeниe пpи в oпpeдeлeни ĸвapтaли или oбщнocти. B мoят гpaд eдни oт пъpвитe cлyчaи бяxa в мoятa ĸoмпaния, ĸoятo e cилнo интepнaциoнaлнa и xopaтa пpинaдлeжaт ĸъм cpeднaтa ĸлaca.
    Hиcĸитe цифpи нa зapaзeни идвaт oт мeтoдa нa тecтвaнe. Дo мoмeнтa ce тecтвaxa eдинcтвeнo xopa, ĸoитo ca в бoлницитe cъc cepиoзни pecпиpaтopни ycлoжнeния, зaтoвa и cлyчaитe изглeждaт мaлĸo, a cмъpтнocттa виcoĸa. Oт 30 чoвeĸa, ĸoитo пoзнaвaм и ca paзвили няĸaĸви cимптoми, двaмa cтигнaxa дo пнeвмoния и cъoтвeтнo бяxa тecтвaни (c пoлoжитeлeн peзyлтaт).
    Cъщo глeдaм, чe в бг мeдиитe ce изĸapвa cяĸaш нямa ниĸaĸви мepĸи тyĸ и вcичĸo e нopмaлнo. He e.
    Mepĸи имa пoд фopмaтa нa пpeпopъĸи, ĸoитo зa швeдитe ca cъc cилaтa нa зaĸoн. Xopaтa cпaзвaт диcтaнция, paбoтят oт вĸъщи и нe излизaт бeз нyждa.
    Бизнecитe тyĸ cъщo мacoвo cъĸpaщaвaт xopa и фaлиpaт.

    Коментиран от #57

  • 54 Истинският Последния софиянец

    2 4 Отговор
    Драги колеги форумци и почитатели на творчеството ми тук, някой ми открадна името и сега ще се казвам Последният мохикан от София.
  • 55 Лечение

    12 1 Отговор

    До коментар #48 от "Вирусолог":

    Теб явно освен Бойко нищо друго не те вълнува.Всеки с различно мнение е с вожда,на вожда,тиквата,на тиквата.Все едно сте влезнали в някаква секта.Освен сектанти с промити партийни мозъци има и нормални не партийни .Пробвай един ден без да мислиш за Бойко-товае лечението за теб.хахаха
  • 56 666

    9 5 Отговор
    г-н Мутаффчийски, Генерале и бъдещ Президент,искаме да разберем само едно - има или нема имунитет??? Щот мисля ,че има,ама според вас съм лъжец , да видим кой е по голем доктор!
  • 57 Анархия

    10 3 Отговор

    До коментар #53 от "Мартин":

    Сега ще те нахейтят.Тук гроб ще разровят и пак вяра няма да хванат.За тях всичко е да се разбие тая "силна" БГ икономика,да ги оставят на глад и на диктатура.Без контрол лошо,с контрол им нарушават правата.
  • 58 Ho Chi Min

    10 0 Отговор
    Вижте Виетнам - нула починали и около 250 заразени.
  • 59 Репресиран от герб

    11 0 Отговор

    До коментар #45 от "Грип Б":

    Нищо не отчитам. Има кой да отчита. Историята е най_големият съдник.
  • 60 Сосо лосо

    8 12 Отговор
    Да не би някой можеше да бутне правителството преди Ковит 19,та сега да го крепат с карантината. Кой? Жалката опозиция ли? Кои? Гладните ли, които ги има само в постовете на форумните драскачи пишещи от името на народа?! Ейй, дори и вирусите крепят бат Бойко на власт ужас! Как ще го бутнем тогава само с плюене по форумите? Смяаах

    Коментиран от #63

  • 61 някой

    14 2 Отговор

    До коментар #29 от "Репресиран от герб":

    Направете си труда,разровете се където трябва и прочетете какво причинява грип тип В как се предава, какви са симптомите, кои групи хора са застрашени от усложнения,какви са усложненията и т.н.Ще установите ,най вероятно,че все едно четете за новия корона вирус.
  • 62 ясно е

    10 1 Отговор
    За сега в никоя държава не се наблюдава придобит имунитет след преболедуване. Дори се опасяват от повторна зараза. Например Южна Корея и Китай.
  • 63 мда

    7 15 Отговор

    До коментар #60 от "Сосо лосо":

    Не комплексирай допълнително тролчетата. Нека си плюят по Бойко. Така се чустват значими. Надеждата умира последна !
  • 64 Внимание

    8 4 Отговор
    Данни от преди малко за Швеция - За 24 часа -812 случая и 131 починали .....Рекорд за тях :(
  • 65 на NBC ли да вярвам или

    11 2 Отговор
    Регистрираните случаи на Covid-19 в Швеция може и да са почти два пъти повече от съседите й според NBC, НО пък шведският епидемиолог Андерс Тегнел в интервю за радио Би Би Си казва: "По отношение на смъртността Швеция отчита "същите резултати като в другите държави". Помолен да коментира факта, че има повече починали в Швеция спрямо другите скандинавски държави, Тегнел пояснява, че над 50% от смъртните случаи са в старчески домове, където са забранени посещенията. "Трудно е да се разбере как блокирането щеше да спре това", продължава той коментара си.
  • 66 Мангъра във фейса

    23 1 Отговор

    До коментар #3 от "А така":

    Защо се бяга от масово тестване. Доц.Мънгаров във Фейсбук: "Ако смъртността от Covid-19 беше 2% както се твърди, починалите в страната трябваше да са 6762. Ако смъртността от Covid-19 беше 4 %, починалите в страната трябваше да са 13524. Те са само 43. Към 20.04.2020 по данни на labtestcovid19 в страната са тествани 2230 души, като 110 от тях са показали наличие на антитела срещу Covid-19 т.е. 4,9%. При население приблизително 6 900 000 души това означава, че около 338 000 души в страната би трябвало да са инфектирани с Covid-19. Към 20.04.2020 в страната от Covid-19 са починали 43 души, т.е. смъртността е: 43 / 338 000 = 0.0127%. Потвърдени с PCR към 20.04.2020 – 929. Тестването продължава." Има и даден пример с проучване в Санта Клара, Калифорния, САЩ за да се види, че това е правилната методика за смятане на % смъртност, а не тази на щаба МУ и на мисирките МУ.
  • 67 Какво става тука?

    21 4 Отговор

    До коментар #24 от "Вирусолог":

    След дълго очакване се появи на брифинг единственият смислен въпрос към ген. Мутафчийски! Кой ще носи лична отговорност за взетите решения за преодоляване на кризата? След кратко замисляне, началникът на някакъв си щаб отговори трисмислено, че той не е този човек. Все пак е само един малък и незначителен началник, на едно малко и незначително нещо като щаб - защо да поема цялата отговорност?! И защо ли!? Остава открит въпроса, кой тогава ще носи отговорност по наказателния закон, след като тази отговорност е лична, а не групова!? Май няма такъв. В България, практиката е вината да я носи убития. Цялата вина. Никой друг. Никога.
  • 68 математиците са виновни

    22 1 Отговор

    До коментар #9 от "Pompev 🇧🇬✔️":

    Данни за смъртността МУ: В 8-ата седмица с коронавирус смъртността в България е по-ниска от миналата година и то по официалната статистика на НСИ. А първите регистрирани са се заразили поне 2-3 седмици по-рано. При обещан от щаба и премиера „ад“ „Великден, който дълго ще помним“, „чували с трупове в камиони „, „ледени пързалки за масови морги“. В България почиват от 150 до над 300 души на ден. С коронавирус доста под 1%. И да знаете виновни са математиците. Тези глупави наши математици, сбъркаха датата и подведоха вожда и щаба. Той и НОЩ не са виновни. Сега академици, статистици, изчисляват отново, умножават по 3.14, прибавят по едно на ум и с неверни данни ще направят верен сбор. Но то такава е и теорията на статистиката, на която някой не случайно казват стакмистика. Приблизително , по стакмистиката, катафалките, моргите, хладилни камери, площадки и идващият ад го чакайте къде Гергьовден или по- добре за 24 май..
  • 69 що така бе како

    2 1 Отговор
    Има нещо сбъркано в цялата работа с коронката. Умират хора ,които имат кво да ядът ,а такива кът мен ,дет търсят храна по дърветата ,още са живи. Пепел ми на езика..
  • 70 А кое й е хубавото на Историята?

    25 2 Отговор
    Мислят ни за идиоти! Нарочно не правеха досега масови тестове ,за да може сега ,когато на хората им писна от карантини и ограничения малко по малко да увеличават тестовете ,а така разбираемо ще се увеличи и бройката на откритите случаи. Ще ни облъчват с Швеция, ще ни втълпяват ,че положението се влошава ,за да продължат с ограниченията докато безконтролно ,без парламентарен и съдебен контрол „усвояват ”едни пари… Силно се съмнявам ,че ще отменят извънредното положение. По-скоро ще увеличат тестовете ,ще покажат че уж се разраства броя на заразените и е възможно даже да наложат допълнителни ограничения. Да не мислите ,че не следят и ще допуснат масов протест? По скоро войската и жандармерията ще изкарат! Единственият изход е хората масово да се вдигнат ,както беше преди няколко години заради цената на тока ,но не виждам за сега такива нагласи. Нещо народа се е примирил с хомота си…
  • 71 Кольо Вейронов

    21 7 Отговор
    Забелязвате ли как генерала започна да увеличава прогресивно броя на "заразените“ от началото на седмицата? Еми наближава 13 май, а „убавинята“ не трябва да свършва в никакъв случай! От сега ни подготвят эа юни, после за юли ,август... и така до 2-ро пришествие. Докато не ни нахлузят ватенките или ботушите и да им бачкаме от сутрин до здрач за къшей хляб.. С робска психика сме, ей!

    Коментиран от #72

  • 72 333

    8 3 Отговор

    До коментар #71 от "Кольо Вейронов":

    Правителствата имат нужда да работиш и да плащаш данъци. Парите покрай вируса няма да са толкова, колкото са загубите от него. Ако има как, ще те карат да работиш, дори да си на умиране.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 ГГГ

    6 7 Отговор
    Изолацията е най-добрата превенция срещу вируса. Спор няма. Но трябва да продължи докато не се създаде ваксина. Иначе няма абсолютно никакъв смисъл от нея. Да видим сега кой може да стои в изолация до другото лято. Ако някой си мисли, че ще стои в мазето един месец и хоп на улицата, много се е объркал.
  • 75 Един друг

    13 0 Отговор
    Абсолютно правилно - никакви мерки и придобиване на стаден/групов имунитет за населението. Ето, видно е, че вече почти са придобили групов имунитет и излизат от епидемията. Единственото, което ме смущава е, че груповият имунитет се изгражда за поне 35 години, но науката да си гледа работата - съвременният сураткетабски консуматор най-много мрази научният и систематизиран подход. Интернетът даде трибуна на всички идиоти, а те пък си намериха веднага аудитория.
  • 76 Gringo

    9 10 Отговор
    Само,че има две “малки” подробности:
    Първата е,че имунитет може би не се придобива срещу Covit 19 и можеш да бъдеш заразен отново!
    Втората е,че при преболедували,които са останали под наблюдение,се откриват трайни увреждания на белия дроб и опасения за фиброза!!!
    Хайде сега,”стадото” да ви чуя?!?!

    Коментиран от #78

  • 77 5832

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Клш":

    Ти не видя ли? "НЕ ВСЯКА СТРАНА Е ПОДХОДЯЩА" за модела на Швеция. Ние не сме.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Коко

    9 5 Отговор
    Шведите с имунитет а ние с етикет на устата тъпИсме и такива ще си умрем айде продължавайте да слушате глупостите на коремния вирусолог майтапчийски послушника Боко тиквата ама така е от простак простотия излиза
  • 80 Alexander

    9 5 Отговор
    Всички анатемосаха Мангъров а той от самото начало говори за този подход. Сега Швеция има икономика а нашата е унищожена.
    Да не забравим да благодарим на Борко лъжата и сие.
  • 81 Куку

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Смехуран Смехурков Смехов":

    Простотията няма край и ти си потвърждението.
  • 82 Марко Тотев

    13 2 Отговор
    У нас трябваше на 13.04. да падне извънредното положение и цялата икономика да заработи. Под контрол само рисковите хора с хронични заболявания. Всичко друго е излишна психоза
  • 83 pepe

    7 3 Отговор

    До коментар #24 от "Вирусолог":

    Айде глупости кой е казал че блъснат от влак е починал от корона вирус измисляте си вече.....
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 000

    7 8 Отговор

    До коментар #19 от "Гербав трол":

    На Шведите студа им е изпил мозъка. Заради тях света ще стои затворен 1 година. Те никога не са притежавали мозък. Така ще си чакат имунитет след 1 година и още не е ясно дали има такъв. Ваксини те ще се правят за облекчаване на тежките симптоми на белия дроб. Никой не е казвал, че няма повторно заразяване. Зимата ще бъде страшно. Всички са категорични, че втората вълна ще е пагубна
  • 87 Напиши коментар:

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ввв":

    Не се искат топки, а се иска стабилно здравеопазване, което не само масово да тества, а и масово да лекува констатираните не само болни, а и заразени. Което и правят в Швеция!
  • 88 Иван

    3 2 Отговор
    Само мачкане на надутите руснаци и техните лакеи със самочувствие в България, които всъщност са наши роби и слагат маските дори и в спалнята по заповед на ГЕРБ. Ceщaм ce зa eдин cупeр дeзинфeктaнт. Нaд Руcия дa пуcнaт лeкaрcтвoтo Циклoн Б-CC-20 и руcнaцитe нa мигa щe cтaнaт eдин oгрoooмeн caпун. Щe имa и болнични лeглa дaжe в Русия, че са го закъсали от днес:):)
  • 89 Адв.

    3 0 Отговор
    Първо, това, че Швеция има по-различен модел на мерки, не означава, че е постигнала стаден имунитет. Няма никакви категорични данни, че се формира (изобщо) (траен) имунитет, и то масово. Второ, социалният модел в тази страна е много различен - над половината домакинства са от по един човек. Това тук и с мерки не може да се постигне. Не бива да се бърка ограничаването на вируса чрез мерки, свързани с дистанция и хигиена и ограничаване, вследствие на създаване на стаден имунитет.
  • 90 ИМЕ

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Пътят който е избрала Швеция":

    В хилядната ти история не са правили вируси в лаборатории, хода на Щвеция е на това което са те, напълно неадекватни индивиди.
  • 91 ИМЕ

    2 2 Отговор
    Това не е обикновен вирус и нищо все още не се знае, не ми е ясно как Мангъров без никой в света да знае нищо, излиза с тези, на базата на какво, че това е коронавирус, което не е, откривателя на ХИВ обясни, че е направен в лаборатория използвайки елементи от ХИВ, вие наясно ли сте какво значи това , тъпърва излизат резултата за последиците от това след преболедуване.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Teo

    0 0 Отговор
    Това го знаят всички и Мангъра го обясни много добре научно. Даже се изнерви на Бойко празната Тиква и го привика да му го разясни като за него... Но за това се изисква много сериозна политическа отговорност и топки , защото критики ще има много и се виждат в UK които пробваха този подход първо