Отидете към основна версия

3 056 30

Павел Димитров: Флот без подводница е половин флот

  • подводница слава-
  • подводница

Всички средства получени от продажба на билетите ще бъдат вложени в дейности, свързани с пълното възстановяване на последната ни подводница

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Двоен празник честват днес варненските подводничари – 66 г. от възстановяване на подводничарското дело у нас и официалното откриване като музей на последната подводницата от някогашния флот -  "Слава", съобщи БНР.

Съорганизатори са Съюзът на подводничарите, Военноморските сили на Република България и Фондация Белославско стъкло”, която инициира превръщането на подводницата в музей. След дългогодишните спорове и обсъждания от Съюза на подводничарите са доволни, че подводницата ще бъде запазена. Това разказа за "Радио Варна" Павел Димитров, бивш командир на свързочна бойна част. 

По думите му след запазването на „Слава” следващата голяма цел на Съюза на подводничарите е да бъде придобита нова подводница за Военноморския ни флот, макар и втора ръка. Само така специалистите от последните екипажи на „Слава”, които са около 50 човека ще могат да осъществят поредното възстановяване на подводния флот на България, след като на 1-ви ноември 2011 г. той беше закрит с бракуването на „Слава”, отбеляза Павел Димитров:

Цялата подводница, отвътре и отвън е в състояние да бъде показана. Всичко сме правили най-вече ние от Съюза на подводничарите, с наши сили и средства, безвъзмездно. Активно участваха 15-20 човека  и по мои груби изчисления имаме над 2 хил. работни часа, за да я приведем във вид близък до този, в който е служила.
Какви дейности извършихте? Уредите работят ли, ще могат ли да бъдат демонстрирани, или по-скоро бяха козметични като боядисване и претапициране?

И едното и другото. Възстановен е командирският перископ и през него може да се гледа движението на ферибота и едната му стоянка, радиорубките, вкл. щурманска радиорубка в работно състояние с карти и измервателни прибори, възстановени са матроските койки и каютите на командира и старши-помощник командира, камбуза с баките и приборите за хранене. Старали сме се да изглежда реално, както си е било.

Когато се качвате на борда на "Слава" какви чувства изпитвате?

Аз десет години съм служил, и на тази подводница също - една година, но повечето от службата ми мина на подводница "Победа". Най-хубавите години от живота ми. Може би най-трудно ми беше тогава, но пък от тогава имам най-добри приятелства, които са си останали. И сега най-истинските ми приятели, на които мога да разчитам по всяко време са подводничари.

Проверени при екстремните условия, при които се работи под вода.

Абсолютно. Не случайно нашият девиз, на Съюза на подводничарите е "Един за всички, всички за един".

Най-голямото предизвикателство, което сте преживели с вашите колеги под вода?

Те са много. Гасили сме пожари в подводницата неведнъж, спускали сме се на дълбочина под пределната, която беше 280 метра, а имаше случай при едно дълбоководно изпитание преминахме към 300 метра и опряхме в дъното.

Флот без подводница как бихте го определили?

Половин флот. Трябва да има подводница, тъй като и за тренировката на противолодъчните кораби, които трябва да се обучават, за да неутрализират чуждите подводници, които могат да дойдат тук. Належаща необходимост и това е нашата голяма цел, след като направихме "Слава" музей, да бъде придобита нова подводница, макари втора ръка. така ще запазим нашите специалисти, които все още имаме около 40-50 момчета от последните екипажи на "Слава", за да могат да продължат поредното възстановяване на подводния флот, след като на 1 ноември 2011 г. , той беше закрит с бракуването на "Слава".

Всички средства получени от продажба на билетите ще бъдат вложени в дейности, свързани с пълното възстановяване на последната ни подводница. Тя е дълга 76 метра и е широка 7 метра, а максималната дълбочина на потапяне е била 300 метра.

От август 2020 е туристическа атракция. Работното време е от понеделник до събота от 09:00 до 15:00 или с предварително обаждане. За да продължи поддръжката и възстановяването ѝ се събира входна такса за възрастни - 12 лева, а за деца - 6 лева.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини