Last news in Fakti

18 Август, 2020 14:45 3 043 30

Павел Димитров: Флот без подводница е половин флот

  • подводница слава-
  • подводница

Всички средства получени от продажба на билетите ще бъдат вложени в дейности, свързани с пълното възстановяване на последната ни подводница

Павел Димитров: Флот без подводница е половин флот - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Двоен празник честват днес варненските подводничари – 66 г. от възстановяване на подводничарското дело у нас и официалното откриване като музей на последната подводницата от някогашния флот -  "Слава", съобщи БНР.

Съорганизатори са Съюзът на подводничарите, Военноморските сили на Република България и Фондация Белославско стъкло”, която инициира превръщането на подводницата в музей. След дългогодишните спорове и обсъждания от Съюза на подводничарите са доволни, че подводницата ще бъде запазена. Това разказа за "Радио Варна" Павел Димитров, бивш командир на свързочна бойна част. 

По думите му след запазването на „Слава” следващата голяма цел на Съюза на подводничарите е да бъде придобита нова подводница за Военноморския ни флот, макар и втора ръка. Само така специалистите от последните екипажи на „Слава”, които са около 50 човека ще могат да осъществят поредното възстановяване на подводния флот на България, след като на 1-ви ноември 2011 г. той беше закрит с бракуването на „Слава”, отбеляза Павел Димитров:

Цялата подводница, отвътре и отвън е в състояние да бъде показана. Всичко сме правили най-вече ние от Съюза на подводничарите, с наши сили и средства, безвъзмездно. Активно участваха 15-20 човека  и по мои груби изчисления имаме над 2 хил. работни часа, за да я приведем във вид близък до този, в който е служила.
Какви дейности извършихте? Уредите работят ли, ще могат ли да бъдат демонстрирани, или по-скоро бяха козметични като боядисване и претапициране?

И едното и другото. Възстановен е командирският перископ и през него може да се гледа движението на ферибота и едната му стоянка, радиорубките, вкл. щурманска радиорубка в работно състояние с карти и измервателни прибори, възстановени са матроските койки и каютите на командира и старши-помощник командира, камбуза с баките и приборите за хранене. Старали сме се да изглежда реално, както си е било.

Когато се качвате на борда на "Слава" какви чувства изпитвате?

Аз десет години съм служил, и на тази подводница също - една година, но повечето от службата ми мина на подводница "Победа". Най-хубавите години от живота ми. Може би най-трудно ми беше тогава, но пък от тогава имам най-добри приятелства, които са си останали. И сега най-истинските ми приятели, на които мога да разчитам по всяко време са подводничари.

Проверени при екстремните условия, при които се работи под вода.

Абсолютно. Не случайно нашият девиз, на Съюза на подводничарите е "Един за всички, всички за един".

Най-голямото предизвикателство, което сте преживели с вашите колеги под вода?

Те са много. Гасили сме пожари в подводницата неведнъж, спускали сме се на дълбочина под пределната, която беше 280 метра, а имаше случай при едно дълбоководно изпитание преминахме към 300 метра и опряхме в дъното.

Флот без подводница как бихте го определили?

Половин флот. Трябва да има подводница, тъй като и за тренировката на противолодъчните кораби, които трябва да се обучават, за да неутрализират чуждите подводници, които могат да дойдат тук. Належаща необходимост и това е нашата голяма цел, след като направихме "Слава" музей, да бъде придобита нова подводница, макари втора ръка. така ще запазим нашите специалисти, които все още имаме около 40-50 момчета от последните екипажи на "Слава", за да могат да продължат поредното възстановяване на подводния флот, след като на 1 ноември 2011 г. , той беше закрит с бракуването на "Слава".

Всички средства получени от продажба на билетите ще бъдат вложени в дейности, свързани с пълното възстановяване на последната ни подводница. Тя е дълга 76 метра и е широка 7 метра, а максималната дълбочина на потапяне е била 300 метра.

От август 2020 е туристическа атракция. Работното време е от понеделник до събота от 09:00 до 15:00 или с предварително обаждане. За да продължи поддръжката и възстановяването ѝ се събира входна такса за възрастни - 12 лева, а за деца - 6 лева.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    21 0 Отговор
    Ще съберем капачки за нова подводница.
  • 2 мечо

    9 3 Отговор
    аз като казвам само измислени празници се празнуват вав тас проклета даржава утре денат на мравката аз сам казал така празнува се сас натяждане сас бира и кибапчета
  • 3 смешни сте

    14 7 Отговор
    хахаха, те тия подводници ги разкриват и ги отстрелват от 100 км.....
  • 4 2loop

    14 5 Отговор
    Мълчи ве дърт, сега каракочанов шантръгне да ми купува подводници

    Коментиран от #12

  • 5 КОТарАК

    17 5 Отговор
    бе тва да не ви е бай Тошо да намира пари за безплатно здравеопазване , спорт , перфектна образователна система , издръжка и снаряжение на наборна армия. искайте от БОКО дето все плюе комунистите

    Коментиран от #9

  • 6 Манафа

    22 4 Отговор
    Турците нали имат подводници ,те ще ни пазят като съюзници както са го правили 500 години.
  • 7 Иван не кой да е

    7 17 Отговор
    Стига реваха за този ръждив съветски боклук. Угре Радев ще ревне за МиГ 19, щото не му дадоха да купи Грипенчета, сигурно срещу комисионна. На България толкова и трябва подводница, колкото на мен президент като фуражката- руски агент-комунист.

    Коментиран от #13

  • 8 главната цел

    10 3 Отговор
    Събирайте капачки драги сънародници. Така освобождавате средства за закупуването на самолети, ракети и курвети. Скоро и две стари норвежки подводници ще ви се закачат на врата да издържате. Стойте наведени !
  • 9 Пак Иван

    5 15 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Помня зимата на 1987-1988. Тогава Тошо не можа да намери пари и за храна - с късмет се намираше само телешки салам, правен от боклуци. Тошо харчеше парите на родителите ни за глупости - заводи като Кремиковци,плевенската рафинерия - все паметници на комунистическия идиотизъ, като плавателния канал ог София до морето. За него никой не се сетил за планините и за това, че няма нужната вода. Затова пък заровиха тон пари в чинията на Оборище Като гледам правописните и граматични грешки тук образованието не ще да е било точно перфектно..

    Коментиран от #14, #15, #17

  • 10 ЕГН

    13 2 Отговор
    Сгрешил е дядото. Не е възстановено подводничарското дело в България, а унищожено. Преди 66 години го създадоха. Не празник е това, а панахида. Единственото хубаво е,че е имало спонсор да възстанови загубеното като доказателство за миналото ни, че с днешните политици не е за вярване, че сме го имали.
  • 11 Пародия на държава...

    4 7 Отговор
    ЗАКРИВАЙ!!! Последният до хлопне кепенците...
  • 12 Задавяне

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "2loop":

    Шкембе войвода вече обяви, че взимаме две. Здрасти
  • 13 Типично по герберски

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Иван не кой да е":

    Измисляме си лъжи и се надяваме другите да ни повярват. А който не ни вярва, го обявяваме за враг. Това с комисионните е стара песен - опит за прехвърляне на соб-
    умствените " ценности" върху противниците. Хайде един въпрос - какво, ако не комисионни, накара овластени некомпетентници да сключат сделка за непроизведени, но пък остарели и ненужни, самолети? И не се заигрававай с МИГ - за същите пари можеха да се купят и повече, и много по- съвременни и надеждни, руски бойни машини , чиито качества превъзхождат многократно " еф" овете...
  • 14 КОТарАК

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "Пак Иван":

    кво помниш бе , ако беше живял тогава , изобщо нямаше да надраскаш тази глупост
  • 15 ЧЕКМЕДЖЕТО НА МАФИЯТА

    17 2 Отговор

    До коментар #9 от "Пак Иван":

    ЛЪЖЕШ КАТО ЛЪЖЛИВИЯ ТОЛУП БАНКЕНСКИ. ДЕТЕТО МИ Е РОДЕНО 1989 Г И ИМАХМЕ КУПОНИ ЗА МЕСО И КУПОНИ ЗА КОЛБАСИ. ТОЛКОВА ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО МЕСО И КОЛБАСИ НЕ БЯХМЕ ЯЛИ ДОТОГАВА. ЗОРЛЕМ СЕ ТЪПЧЕХМЕ С МЕСО ЗА ДА НЕ ИЗГОРЯТ КУПОНИТЕ. МЕСОТО И ХРАНАТА БЯХА ИСТИНСКИ ПО БДС. СЕГА ЯДЕМ ОТРОВНИ БОКЛУЦИ.ТОДОР ЖИВКОВ БЕШЕ ВЕЛИК УПРАВНИК, ИЗВЕДЕ БЪЛГАРИЯ НА 27 МЯСТО В СВЕТА ПО ЖИЗНЕН СТАНДАРТ. МЕ

    Коментиран от #16, #19

  • 16 КОТарАК

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "ЧЕКМЕДЖЕТО НА МАФИЯТА":

    сега сигурно ще ти каже че е нямало банани....масите ни бяха отрупани с всякакви меса и други продукти по БДС но , тва не го знаят. затва сега всеки е с наднормено тегло от консерванти и други боклуци..
  • 17 Нещо бъркаш годините.

    14 1 Отговор

    До коментар #9 от "Пак Иван":

    През1987-8 година нямаше дефицити на това, което говориш. Точно тогава едната ми дъщеря беше двегодишна и не съм имал проблеми с изхранването или снабдяването с дрехи и играчки. Нещо повече - тогава се върна от специализация във Франция позната учителка- според нея цените на детските дрешки там били десетократно по- скъпи...Дефицитите се появиха в най- уродливите си форма след 1989.. А останките от цитирания от теб проект за канал могат да се видят и досега в " Младост", но той е от доста по- рано и не е до морето.

    Коментиран от #20

  • 18 Ни държава

    6 1 Отговор
    нямаме те за подводници ни говорят😵🤬
  • 19 Купонната

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "ЧЕКМЕДЖЕТО НА МАФИЯТА":

    система беше 1990-91, ако не се лъжа, тоест след падането на бай Тошо. Имаше километрични опашки за месо и други необходими продукти. Не стигаше за всички. Стоял съм с часове по опашки.
    Тогава май извъртяха номера с двигане на цените и скриха стоките докато влязат по-високите цени в сила. Много от купоните ни така си изгоряха, защото просто нямаше нищо по рафтовете.
  • 20 е сега

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Нещо бъркаш годините.":

    цените на детските дрешки и храни са два пъти по-евтини на запад...
  • 21 Благоев

    3 0 Отговор
    Подводен флот имаме от 1916 година!
  • 22 Благоев

    4 3 Отговор
    Подводницата е оръжието на слабите. В Черно море под 150 метра подводницата трудно се локализира, зараси сероводорода. Необходима е. Фрегатите много по-лесно ще бъдат ликвидирани.

    Коментиран от #24, #25

  • 23 Военна история и бъдеще

    6 0 Отговор
    Военната история на България показва, че обективно флотът винаги е играл допълваща роля към сухопътната армия.
    То нямаме повече от 50 боеспособни танка, при това единици са модернизираните Т-72, модернизирани, но без навесна броня - динамична защита...
    Малоумниците в държавата дадоха 3 милиарда лева за 8 диамантени американски хвърчила за след няколко години; поръчаха две златни корвети за още 1 милиард лева; ще си купуват подводница втора ръка, за да тренират златните корветки; ще купуват мишени за турските танкове - някакви бронетранспортьори за 1,5 милиарда лева а турците няма с какво да ги спрем, ако решат да окупират Солун през Пловдив, София и Благоевград.
    Малоумни управници, малоумни военни, малоумни идеи в малоумната и загиваща България.
    Ама така ще е докато България е колония на нато и на колективния запад. Ще западаме, докато изчезнем, пък било то и с подводница за тренировки на противолодъчните ни кораби.
    Въпрос на време е Турция да си присвои източна България и подводницата ни да служи за тренировка на турските ВМС.

    Възпитаник на ВНВМУ "Никола Й. Вапцаров"
  • 24 ВНВМУ

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Благоев":

    А армия и държава нямаме от 2004 г.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Венци

    3 0 Отговор
    от какво те е страх, че триеш?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Готин ама не съвсем

    4 1 Отговор
    И защо ни е изобщо армия?? Колко пъти сме воювали след 1945 година? Но има едни хора, които под предлог, че са военни, се скатават на хубави и сладки служби, пенсионират се на по 45 години, с максимални пенсии и 20 заплати на куп, без да са внесли и лев данък на тази държава! И сега същото! Дайте да дадете, щото видиш ли ти едни 50 човека, няма да могат да си довършат годините за пенсиониране! А ние глупаците ще блъскаме до 67 години, ще внасяме за щяло и не щяло и ще ни пенсионират с по 200-300 лева пенсии, ако доживеем!
  • 30 осведомен

    1 0 Отговор
    То това беше ГРОБНИЦА, а не подводница дедо!!!