Last news in Fakti

16 Декември, 2019 19:01 7 106 59

Симеон Николов: „Необходима ли ни е подводница?” е излишен въпрос

  • подводница-
  • симеон николов-
  • боен флот

Всъщност тя не е норвежка, а е германско производство и е една от общо 6, произведени в периода 1987 – 1992 г.

Симеон Николов: „Необходима ли ни е подводница?” е излишен въпрос - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг българският премиер Бойко Борисов съобщи, че можем да закупим подводница, която Норвегия сваля от въоръжение. Това събуди някои надежди в българските подводничари, но и много песимистични коментари в социалните медии заради това, че е „втора ръка”, че била „скрап” и др. подобни. Премиерът обаче не беше подготвен от съветниците си по въпроса.

Първо, споменавайки за единствената българска подводница, станала музей, той забрави да припомни, че причините да изоставим подводния си флот бяха съветите на американските ни партньори. Според тях такъв не ни бил нужен. Абсолютно нелогичен аргумент за всяка приморска страна, защото подводницата не е само въоръжение, а и средство за контрол, влияние и възпиране.

Когато поставих въпроса на секретаря по въоръжените сили при президента по това време, отговорът му съвпадаше с този на САЩ: била твърде скъпа подръжката. Години по–късно обаче румънците направиха предложение за възобновяване на своя подводен флот.

Изглежда за българските политици е предизвикателство да разсъждават, с каква цел се дават такива съвети, защо нарязахме прекрасни оръжия, защо трябваше да изведем танковата бригада от София, защо Вашингтон се скара на Скопие, че е приело подарените от България танкове и те бяха продадени или нарязани и още ред други неща, случили се през последните десетилетия.

Второ, подводницата, за която говори премиерът Борисов, не е нито единствена, нито е норвежка. Става дума за 6 германски подводници клас 210, които носят норвежкото наименование „ULA”, но са произведени в Германия в периода 1987 –1992 г. по договор от 1982 г., подписан между двете страни. Поводът за смяната на тези 6 подводници е германо–норвежкият проект, на базата на който се създаде смесена фирма с участието на „Тисен–Круп”, „Атлас Електроник” и „Конгсберг” за построяването на нови подводници клас 212 CD. На въоръжение в Германия днес са клас 212 А.

По своите характеристики подводниците от клас 210 /ULA/ се числяха към най–тихите и високоманеврени тогава подводници, идеални за използване в крайбрежни води, ефективни и изгодни във финансово–ценово отношение. Те са с дължина 59 м, скорост 20 км/час и 43 км/час, дълбочина на потапяне 200 м., с 8 торпедни тръби. Цената им тогава беше 84,6 млн долара.

Подводниците от клас 212А, които са на въоръжение днес в Германия, са с дължина 56 м, скорост 22 км/час и 37 км/час, дълбочина на потапяне под 400 м, въоръжение 6 х 533 мм торпеда./

Ако сравним жизнения им цикъл, тоест периодите, в които се подменят подводниците с нов клас, ще установим, че той е средно межу 30 и 32 години. В случая следователно имаме 6 подводници, произведени както следва: 1 през 1988, 1 през 1989, 2 през 1990 и 2 през 1991 г. Въпросът е, коя от тези 6 подводници ни се предлага?

Важно е да се отбележи, че старите подводници от клас 210 на въоръжение в Норвегия са преминали основен технически преглед и модернизация в периода 2006–2008 г. Тоест, при закупуването им би трябвало да се договори и привеждането им в съответната техническа изправност, така както при договарянето на бойни самолети „втора ръка” се посочваше съответната сума за такава цел. Това ще определи и остатъчния им жизнен цикъл. При самолетите той беше 15 години. При това тряба да се държи сметка и за въоръжението, защото белгийските фрегати например ни бяха предадени с ракети, чийто срок изтичаше и трябваше или да се изстрелят при учение или да се заменят с новозакупени.

Във връзка с възникналите спорове в социалните медии по тази новина от премиера Борисов, би трябвало да се вземе под внимание следното: Грешката да се откажем като морска страна от подводния си флот трябва рано или късно да се поправи. Немаловажен е фактът, че все още разполагаме с кадри, които с годините безвъзвратно ще загубим и всяко възстановяване ще бъде все по–скъпо.

По третия спорен въпрос, трябва ли ни старо въоръжение и точно в този момент на бюджетен недостиг, отговорът е много прост:

- Първо, трябва ни държавно управление, което да не позволява да останат несъбрани 12 млрд лева годишно и, разбира се, да се краде по–малко;

- Второ, без сигурност, не може да има стабилно икономическо развитие;

- Трето, когато като суверен и като избиратели, наложим на политическите партии да се придържат към приемственост между правителствата и дългосрочно перспективно планиране, няма да възникват такива въпроси и спорове.

Дано Стратегическият преглед на отбраната предложи изводи, които управляващите да следват стриктно в бъдеще в името на националните, а не на други интереси и партийни пристрастия. А в "Програма 2032" и в „План за развитие на въоръжените сили 2026“ да залегне проект за втора и трета подводница, които да бъдат вече новопроизведени и със съвременно оборудване и въоръжение.

Разбира се, не можем да си позволим да повторим грешката с процедурата по закупуването на самолетите F-16 заради чужди геополитически съображения и с възможности за използване само на 2 летища в България, когато имахме шанса да придобием други самолети, които щяха да ни излязат почти безплатно, като се имаше предвид, че офсетът бе 105% и при евенуатлни бойни действия да бъдат разсъсредоточавани в цялата страна.

Но още по–лошото е, че няма индикации да сме преодолели нагласите за неспазване на процедурите по съответните проекти, защото и по някои следващи такива, въпреки че са в ход и са известни междинните резултати, се лансират предложения дори за включване на нов кандидат, например за новата бойна бронирана машина на пехотата. Поведение, което ерозира силно имиджа ни на търговски партньор на международната сцена.

В коментара си след срещата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг премиерът Борисов засегна и друг въпрос, който има връзка с гаранциите за сигурност и способностите на национално ниво. Той е прав, когато напомня, че НАТО е гарант за сигурността, но подминава тенденциите, намерили отражение и на последната среща на НАТО на 03/04 декември в Лондон.

НАТО отхвърли основателните оплаквания на Гърция от безпрецедентното преначертаване на морското пространство от Турция в близост до остров Крит дни преди срещата в Лондон с неприемливия аргумент, че това било предмет на двустранни отношения. А продължават заплахите и с турски военни кораби край Кипър за „гарантиране” незаконните турски сондажни дейности край новото газонаходище. Да не говорми за заплахите преди година, че турски бойни самолети отново щели да летят над Атина.

Българският премиер зае официалната позиция на НАТО, дори отиде по–далеч, изтъквайки тези дни положителната роля на Турция, а Гърция със сигурност не е погледнала с добро око на такова българско позициониране. В тази връзка е добре вместо да дразним съседите, да си припомним член 3–ти от Вашингтонския договор за необходимостта всяка страна–член на НАТО да изгради първо способности за самостоятелна отбрана и да фокусираме дългосрочните си усилия и в тази насока и то в перспектива, а не с хоризонт до края на мандата на днешните ни политици.

Нека да не говорим срещу оръжия или срещу разузнаване, а как управляващите използват тези инструменти в национален интерес.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФАЩ

    61 17 Отговор
    На България не й е нужно никакво въоражение достатъчно и е една тиква с часовников механизъм !
  • 2 Боко Първи Българозатриец/комисионната

    30 8 Отговор
    Аре по-сериозно,как така (трябва ли ни)!?!?!?
  • 3 ФАЩ

    30 11 Отговор
    На България не й е нужно никакво въоражение достатъчно и е една тиква с часовников механизъм !
  • 4 гост

    37 9 Отговор
    Абе вместо да купуваме тия таралясници чак от Норвегия, за една такава моем да си вземем таман три албански, в комплект с гребците.
  • 5 Абе ей

    36 5 Отговор
    Това е все едно бибитко да си купи голф 1992год, да го кара, да се кефи и да се пъчи пред микрофонките. Как го виждате, а.
  • 6 Готин ама не съвсем

    49 7 Отговор
    До кога ще изкупуваме, скъпо и прескъпо, боклуците на Европа и света??

    Коментиран от #23

  • 7 Blesed

    27 7 Отговор
    Абсолютно съм съгласен с казанато и ще добавя, че ако нямаме подводен флот, скоро ще трябва да се разделим и с корветите си. Защото няма да имаме с кого да правим ученията на екипажите им. А на кого са нужни патрулни катери с торпеда и дълбоководни бомби?

    Коментиран от #48, #49

  • 8 Blesed

    17 7 Отговор
    По-горе коментиращите сигурно са виждали морето само от брега, а пък за военнен флот дс не говорим.
  • 9 Лизач на американски предни части

    32 6 Отговор
    Къде сте бе соросоидна паплач? Хайде бързо на амбразурата,или и вие даже се отвръщате от вашите идоли!
  • 10 Гост

    34 6 Отговор
    Аз съм сигурен,че мноо ни трябват подводници,ама не руски.Мале направо ще изкараме акъла на всички с втора последно възможна употреба таралясници.Няма начин да не сме на огромна далавера и да си върнем инвестицията моментално.даТова здравеопазването например е губещо и ненужно.А и нови спортни зали и стадиони ни трябват спешно.Като няма хляб трябват зрелища.
  • 11 Ххх

    53 4 Отговор
    Пътувам с колата и слушам радио. С поредният призив "Дарете с СМС пари за болните деца - българската Коледа". Колко благороден призив, наистина. Но човек не може да не си зададе въпроса - а къде е държавата ? Държавата какви средства отделя ? И за болните деца, и за пенсионерите, и за колко още в социалната сфера. И като стане въпрос за пари, отново си представям Владислав Горанов, който с ледена физиономия съобщава, че възможностите на бюджета са такива. Такива, но за някои. Виж, ако става въпрос за въоръжение, тогава вече възможностите на бюджета са други. Ако парите не стигат, заеми се взимат, само и само да се угоди на задокеанските господари и настоящите управляващи да бъдат потупани одобрително по рамото. Въпрос на разбирания, въпрос на приоритети, но и въпрос на морал.
  • 12 ужас

    28 5 Отговор
    У Ж А С. Утре могат да накарат Тиквата да купи и няколко атомни бомби.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 даа

    24 3 Отговор
    Излишен въпрос е! Необходими са им комисионните. Пък дали ще им паднат от подводница или от надводница, все тая.
  • 15 Хаджи хаджи Българин

    23 1 Отговор
    Вижте в Ютуб репортажите разследващите журеалисти от Нова Тв как бившият шеф на ВМИ ген. Тонев е похарчил десетки милиони от бюджета, за пре- скъпо обзавеждане и услуги на фирми, които тихомълком са забогатявали на гърба на данъкоплатеца!
  • 16 Рашка с чашка

    12 29 Отговор
    Първо става дума за две подводници с опция за закупуване на още две вече от новите. Второ F-16V е грешка само в главата на автора и на заблудените които си мислят че сме съседи на изток с приятели. Самите шведи признават че Ф-16 от блок 60 насам превъзхождат Грипен С, от които вече се отказаха. Блок 70 /72 шведите сравняват с новия си Грипен Е, който е,, не роден Петко " още.

    Коментиран от #41, #46

  • 17 Рашка с чашка

    10 14 Отговор
    Как едновременно ревете че няма армия и че се купува бойна техника??? А до кога ще купуваме от САЩ и Европа, в този въпрос щеше да има смисъл ако бяхме някакви производители на самолети, кораби, подводници. Е не сме. Сори.
  • 18 ТОЧКАТА

    9 1 Отговор
    е,това е то/точка 3 преебава точка 5>!!!!!!!От ВашингтОнският дОгОвОр на НАТО>!!!!!
  • 19 Behemoth

    21 2 Отговор
    И самолетоносач ...и самолетоносач!
  • 20 ПЕНКО

    23 1 Отговор
    НА НАШИЯТ ТАПАНАР -ТОВА ЩЕ МУ ДОНЕСЕ ТОЧКИ В КЛАСАЦИЯТА : " ГЪЗОЛИЗЕЦ ХРАБЪР " - НА ГОДИНАТА !!!!!!!!!!!!!!!
  • 21 ВАТМАН

    16 1 Отговор
    Баце,няма ли нещо по старо?Намери нещо от ВСВ....поне да е ретро.
  • 22 Демограф

    16 3 Отговор
    Много правилно ,че купуват подводниците.ФРГ са лидери в това и този клас.Тези неща не ги купихме като бяха евтини но и сега не са скъои , но трудно се намират вече екипажи.Преди няколко години говореха че тези неща не са ни нужни ,но Тръмп го опроверга.Нека изровят кой тогава говореше тези думи.Сега ги купуваме прескъпо ,но вече е трудно с мераклиите за военни,Закриха казармата и младото поколение при природен катаклизъм или нещо друго за война не говорим не знае какво да прави освен да се оплаче във фейсбук/ако има нет/.Ако няма ЖПС ще се загуби, лопата нее хващало ,а някой без мама не могат ,ще умрат от глад мръсотия
  • 23 Ivan S

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Готин ама не съвсем":

    Mи да! Ще си направим сами! За нула време от подръчни материали.
  • 24 Последния софиянец

    10 1 Отговор
    Правилно. На Хитлер подводниците са най добрите. Вместо в музея ще ги продадат на Боко Тиквата.
  • 25 Ачо Чалгарчето

    29 2 Отговор
    И къф е проблема?! Ние сме и аграрна страна- ликвидирахме ТКЗСтата, сега мутри и политици изнасят жито и мляко, а лапаме пепел, палмова мазнина, пластмаса, хидрогенирани мазнини, нитрати и си гледаме рекламите, КОЛКО е вкусно и яко да дъвчеш боклук в лъскава опаковка! Изгонихме способните, останаха 80те %та! Бетонирахме курортите, продадохме златото, ТЕЦовете, унищожихме КУЛТУРАТА, назобихме ЧАЛГАРИТЕ! Аз толкова кофти филм не бях гледал, но се оказа, че съм статист в пррдукцията...

    Коментиран от #28

  • 26 МУСТАФА

    10 4 Отговор
    ...АФЕРИМ МАШАЛЛАХ...
    ....ЕВАЛА БЕ БОЙКО ЕФЕНДИ...
    ....МА РАЗБИРА СЕ,
    ЧЕ ТРЯБВА ДА КУПИМ
    ОЩЕ ЕДНА ПОДВОДНИЦА...
    ...МА МОЕ ЛИ В МУЗЕЯ
    ДА ИМАМЕ
    САМО ЕДНА ПОДВОДНИЦА
    ЗА МУЗЕЕН ЕКСПОНАТ...
    ...ИИИИИ СЕГИ
    КЪТ Я КУПИМЕ
    ТАА ВТОРАТА ПОДВОДНИЦА
    И КЪТ Я ТУРНЕМЕ
    В МУЗЕЯ ДО ПЪРВАТА...
    ...ТАМЪН ША СИ ПОПЪЛНИМЕ
    КОЛЕКЦИЯТА ОТ ЕКСПОНАТИ
    НА ПОДВОДНИЦИ В МУЗЕЯ...
    ...ЪМ ЧИ ТЪЙ ДЕ....
    ...ЧИ КАК ИНАЧЕ...
    ...И ТЪЙ ПОСЛЕ МОЕ
    СЕКА ГОДИНА ДА СИ КУПУВАМЕ
    ПО ЕДНА ПОДВОДНИЦА...
    ....И ТЪЙ САМО СЛЕД
    ПЕДЕСЕ ГОДИНИ
    ША ДА ИМАМЕ
    НАЙ-ГУЕЕЕЕМАТА КОЛЕКЦИЯ
    ОТ ЕКСПОНАТИ НА ПОДВОДНИЦИ
    В НАШИЯ СИ МУЗЕЙ...
  • 27 U-571

    13 2 Отговор
    Не стига само една подводница. Ако приемем, че екипажът и е от 50 човека, ще ни трябват поне пет броя такива за да натикаме всичките ни депутати в тях и да ги потопим тайно едновременно в секретна мисия за спасение на държавата.

    Коментиран от #29

  • 28 made in bg

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "Ачо Чалгарчето":

    Доизгледай го, 'щото се въртят последните епизоди. В средата на 23г. ще видиш надписите ''участваха още: ...'' Ако, не и по рано.
  • 29 ТУ 144

    11 1 Отговор

    До коментар #27 от "U-571":

    Навремето са използвали стари шлепове. Излиза по ефтинджос.
  • 30 мани мани

    8 0 Отговор
    ако са по 5лв. парчето - вземай!
  • 31 мани мани

    11 0 Отговор
    в политиката трябва да си наглец и нагло да си искаш :)
    боко се разходи да слушка и лиже евройски задници в белият дом, а трябваше най-нагло да си поиска 1 подводница :)
  • 32 МП4

    17 0 Отговор
    Предложение към управляващите..Сега може да източите още някоя банка , така няколко милиарда, та да вземете и една подводница да си имаме... Обикновенния народ ако знае що за гнили същества сте, сам че си тегли ножа..Е*ахте фамилията на целия народ, Барбара с кучетата и котките.
  • 33 ЛУД УМОРА НЯМА7539

    9 2 Отговор
    На гол тумбак -чифте пищови.Аз да съм бай Бойко щях да взема заеми за да купя поне 10 атомни подводници и поне 100 самолета + самолетоносач и стотина самолети
  • 34 Бабуин Боко

    13 1 Отговор
    Нищо не трябва! Всички ни пазят и ни се радват! Само трябва лулата на мира да е пълна с тютюн. Самолети няма, танкове няма, хеликоптери дето само да торят могат, подводници няма.. Абе дръжте тубата с вазелина под ръка.. ще потрябва скоро!
  • 35 Бате СЕР ГЕЙ

    7 1 Отговор
    Как да не трябват бе ,зависи от комисионната ,а че ония я свалят от въоръжение, кво ме боли х.я ,далавера да става, и май с превъоръжаване е най лесно ,а и хората дават заеми ,защо ни вдигнаха кредитния рейтинг , е за това, да им купуваме бракуваните боклуци.А медицинските сестри да си опъват палатки колкото искат ,добре че е топъл Декември .
  • 36 Доналт Тръмп

    7 0 Отговор
    Юруш на оръжията ,там е истината ,май ни се услади ,далаверата с оръжие и най доходоносна, какво като е брак.
  • 37 агаБойко срашилището на народа си

    9 1 Отговор
    нужно ни е напускане на нато и разкарване на американските бази
  • 38 БбБ

    9 2 Отговор
    Най бедната държава в ЕС и НАТО харчи най много за въоръжаване и то за оръжие остаряло - втора ръка. Това е жалък парадокс. Нали някой аскоше да гледа в Черно море само платноходки? Какво стане с тех?Кой ни е заплахата та таки усилено въоръжаване след като тотално се разоръжихме с доста по съвременно и качествено оръжие макар и да беше руско.
  • 39 КУРВЕТ

    5 1 Отговор
    По-добре един курвет
  • 40 георги

    4 1 Отговор
    И като започнат едни круизи с лодки, платноходки, ретроподводници. А да видим сега турци и гърци `кво ше праят`........
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 100

    8 0 Отговор
    Хахаха, Норвегия я сваля от въоръжение, ние ще я взимаме.
  • 43 Грую

    7 1 Отговор
    Необходима е разбира се, но трябва да е жълта за да го духаме и под вода!
  • 44 Byg

    5 4 Отговор
    Разбира се че ни трябва , а пари това правителство явно успява да осигури. Заплатите вдигнаха , пенсиите вдигнаха икономическия ръст е стабилен , другото са ташаци на рояци от пасмината на курнела и сие.
    ГЕРБ възражда военната сила на България , авиация , машини за пехота и гранични войски , военноморския флот такива платени празнодумци като тоя лаладжия да си зобат копейките и да не замърсяват с тъпото си бръщолевене ефира.
  • 45 Morgoth

    9 1 Отговор
    Подводницата е хубаво нещо, дори и само една да е ще принуди врага да се пази от още един начин за атака. До тук добре, ама кой е врага срещу който ще я използваме? Традиционно ние гледаме към Турция, само че Турция е в НАТО, а и да не е, с флота който има и с подводница и без все тая. Реално обаче врагът е Русия, отново защото сме в НАТО. А срещу руския флот тази подводница е още по-смешна. И какво ни остава в Черно море? Румъния също е в НАТО и също като нас е малка там, така че тръгнем ли да се дърлим с тях набързо ще ни припляскат и нас и тях. Украйна пък както Туриция и Русия и много по-силна от нас. Остава Грузия - нали не си купуваме подводница за да се бием с грузинците? И така отново ще искаме да сложим чифте пищови на гол тумбак!
  • 46 Атлантически джендър

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Рашка с чашка":

    F16 могат да излитат и кацат на летища оборудвани със.специална апаратура.При война пхрви цели са и летищата На грипен,това нее необходимо,може да работи н всички БГ летища .А всички руски самолети могст да излитат и кацат на грунд,практически навсякъде

    Коментиран от #50

  • 47 Янките ВЪН

    3 1 Отговор
    Откак бай Дончу стана баш краварин, всички доктрини се промениха само към едно, закупуването на ОРЪЖИЕ и то да е миризливо на краварски фашкии. И прасетата лапат за да бъдат погалени от Перчама. Янките вън от Ново село !
  • 48 Пак ли се надупвате умници

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Blesed":

    Надупихте се за 8 ненужни самолетчета, но с възможност да носят американски атомни бомби и да превръщат децата на България в заложник на американските корпоративни интереси. Срещу кого се купиха 8-те недоставени самолетчета за 2,2 милиарда, с идеята да са атакуващо оръжие със своя 2 пъти по-голям радиус на действие, от предлаганите за 1,8 милиарда с ДДС 10 европейски самолета за отбрана на въздушното ни пространство, с възможност да кацат на всяко летище и дори на шосе (например на шосето покрай Ботевград)? Допълнително за нападателното оръжие ф-16/70 ще трябват поне две специално оборудвани летища за още два милиарда лв.

    Надупихте се за 2 ненужни златни корветки - многомодулни патрулни корабчета - всяко едно на цената на която беше продадено Параходство БМФ (за 200 млн. лв + 240 млн.лв на разсрочено плащане за 10 г. от печалбата на БМФ) на братя Домусчиеви, уж германски инвеститор с голям опит в корабоплаването...77 морски и океански кораба + сградна и материална база на цената на една златна и ненужна корветка... Защото и двете златни корветки за предназначени не само за патрулиране, но преди всичко за война с Русия - с нейния подводен флот. Ще трябва за кефа на откачалките от нато да хвърлим още един милиард лв на вятъра, защото 2-те златни корветки не могат да защитят българското крайбрежие, а и целта не е защита, а нападение.

    Подводниците са нападателно оръжие и също не могат да защитят крайбрежието и градовете по крайбрежието от турски десант
  • 49 Пак ли се надупвате умници

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Blesed":

    (продължение)
    Подводниците са нападателно оръжие и също не могат да защитят крайбрежието и градовете по крайбрежието от турски десант, защото много лесно могат да бъдат прихванати от господстващия турски флот в Черно море и да бъдат унищожени.
    Следователно те са предназначени също за война срещу Русия, а могат и да я провокират много лесно.

    Затова и 8-те диамантени и недоставени ф-16, и златните корветки и старите подводници не са от полза за националната сигурност на България, но са насочени срещу националната ни сигурност. Защото отговорът на втората ядрена в сила света - Русия - може да бъде унищожителен не само за управляващите ни боклуци, но и за целокупното българско население.

    Отишъл умник Гюро с дружина умници в гората да хване мечката в нейната хралупа. Мечката му откъснала главата и дружината умници му отнесли тялото в селото, където започнали да питат имал ли е умник Гюро глава или е нямал.

    Коментиран от #51

  • 50 Пенчо Кубадински

    3 4 Отговор

    До коментар #46 от "Атлантически джендър":

    Руските самолети могат да кацат само на баба ти в окаляния заден двор.

    Коментиран от #52

  • 51 Пенчо Кубадински

    3 1 Отговор

    До коментар #49 от "Пак ли се надупвате умници":

    Умнико, ако си знаеше поне малко от историята на родината щеше да знаеш, че през 1916 макар и само с 3 подводници сме прогонили руска ескадра която е обстрелвала Варна и Балчик.

    Коментиран от #54

  • 52 Богатир

    1 3 Отговор

    До коментар #50 от "Пенчо Кубадински":

    Пенчо а КИНЖАЛ ОТ Миг в10та ОТЗАД......

    Коментиран от #53

  • 53 Пенчо Кубадински

    3 1 Отговор

    До коментар #52 от "Богатир":

    Селски, намали малко екшъните,че току виж Кинжала се взриви барабар с Мига на старта и ти облъчи празната кратуна.
  • 54 До надупения Пенчо

    2 2 Отговор

    До коментар #51 от "Пенчо Кубадински":

    Надупен Пенчо, ПСВ е най-голямата национална катастрофа за България, като изключим сегашния контрареволюционен преход от хилядолетната православна българска цивилизация към мимолетната еврогейска и евроатлантическа юдеомасонска и англо-саксонска западна цивилизация.

    Имали сме не три, а две малки германски подводници, като втората е потопена още през 1916 г. Тогава е нямало хидролокатори, за да бъдат атакувани успешно от надводния флот. Днес подводниците не могат да решат задачата по защита на българското крайбрежие от турски десант, независимо дали са една, две или три на брой. Противолодъчните турски кораби ще ги унищожат преди или по време на стоварване на морския десант на морските гари в Бургас и Варна. А братята руснаци не им е притрябвало да се занимават с нас. Те си имат свои откъснати от снагата на Русия земи с руско население.

    Изводът е, че купуването на подводници от България е не само безполезно и икономически неизгодно, но и опасна провокация за българската национална сигурност, защото очевидно е, че е насочено срещу нашата освободителка от турско робство и носителка на българския православен цивилизационен код - братска Русия.

    Коментиран от #58

  • 55 безпартиен

    0 1 Отговор
    Колко адмирали,вице,контра и всякакви имаме,че да не се окаже да сме за Гинес с екипаж на подводница само от адмирали?!
  • 56 Р Овч

    0 1 Отговор
    Чудесна новина ,тъкмо някой нов И.Павлов ще има какво да реже за скрап.
  • 57 Военен

    0 1 Отговор
    И подводниците изплуват и самолетите кацат и аз съм там с прашката - безшумен и безжалостен.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Може

    0 0 Отговор
    Ако не ни трябват подводници (и друго въоръжение), то тогава не ни трябва и държава. Всеки да си избира по една от "първия свят" и да хваща пътя.