Отидете към основна версия

4 144 1

Патриарх Максим е пожелал да бъде погребан в Троянския манастир

  • патриарх максим
Снимки: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тежка е загубата. Въпреки съзнанието, че този ден ще дойде, бяхме тежко шокирани от новината за кончината на Негово светейшество. Това заяви пред Факти.бг  председателят на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" епископ Тихон.

Безпокойството какво става оттук нататък е обхванало и нас, посочи дядо Тихон. Той призова: „Нека днес да бъде ден на траур, ден в който да си припомним всичко което е направил българския патриарх Максим. Нека не спекулираме с това каква новина ще излезе. Светият синод ще направи всичко възможно да се събере днес. Но и те са хора, и те тъгуват, така че не може да се каже кога ще дойдат първите решения оттам.”

Ще има наместник-председател на Светия синод, ако не се вземе друго решение, обясни епископ Тихон. Ще бъде избран временно изпълняващ длъжността митрополит на Софийска епархия. Предстои повече от 40-дневен траур, през което време ще се направи погребението на патриарх Максим.

Доколкото на мен ми е известно,

патриарх Максим е пожелал да бъде погребан в Троянския манастир

зад чудотворната икона на Света Богородица, посочи епископ Тихон. Той уточни, че крайните решения за мястото и датата на погребението ще бъдат взети от Светия синод.

На въпрос с какво дядо Максим ще остане в неговото съзнание, председателят на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" отговори: „Той беше един от последните монаси от стар тип. Монаси, които са не манастирски монаси, а монаси, които живеят в света.

А монашеството в света е много трудна работа.

А той, в това отношение, беше изряден. В мен ще остане споменът за човек, който винаги беше с буден ум, не се оставяше никой, съзнателно или несъзнателно, да го подведе и човек, който много държеше на синодалното начало. Не знам някой път той да се е опитал да налага своята патриаршеска дума. В повечето случаи мнозинството в Светия синод е взимало решение. Винаги ми е правила впечатление неговата огромна дисциплинираност, която той е придобил като главен секретар на Светия синод по времето на патриарх Кирил и впоследствие като Ловешки митрополит – един изряден и перфектен администратор. Аз лично ще пазя в сърцето си няколкото дълги, дълги разговора, които той беше така щедър да ми дарува преди години”.

Кончината на Негово Светейшество Патриарх Максим предизвика всенародна скръб.

Камбаните на катедрален храм "Свети Александър Невски", на столичния митрополитски храм "Света Неделя" и много други църкви бият траурно.

В предверието на Светия синод бе поставен венец в памет на патриарх Максим, негов портрет с черна лента, както и книга за съболезнования.

В патриаршеския катедрален храм "Александър Невски" председателят на Народното събрание Цецка Цачева запали свещ в памет на починалия предстоятел на Българската православна църква патриарх Максим.

Цецка Цачева заяви, че Министерски съвет трябва да реши кога да бъде обявен ден на траур. Тя предполага, че утре правителството ще реши да обяви ден на траур.

Освен нея своите съболезнования дойдоха да изкажат и депутатите от КБ Димчо Михалевски и Румен Петков.

Министърът на културата Вежди Рашидов изказа съболезнования на Стобийския епископ Наум - главен секретар на Светия синод и на митрополитите от Светия синод на Българската православна църква по повод кончината на Негово Светейшество Български патриарх и Софийски митрополит Максим, съобщиха от МК.

Отец Иван, който гледа над 100 изоставени деца в софийското село Нови Хан, смята, че едно от най-светлите дела в живота на патриарх Максим е това, че той е спасил църквата в България да не бъде унищожена. 

"Патриарх Максим спаси църквата в България да не бъде унищожена. Това е едно от най-големите му постижения. Човек трябва да бъде и политик, за да си свърши работата, но да не обиди никого. Не помня той да е уволнил свещеник. Имаше много, които искаха да се възползват от положението си, за да навредят на някого, то той не. Той вечно се бореше да спаси църквата от неверието", коментира отец Иван пред ТВ7.

От партия АТАКА предложиха на правителството да обяви днешния ден за Ден на траур по повод смъртта на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

Пловдивският митрополит Николай отслужи заупокойна молитва за патриарх Максим, заедно с целият свещенически състав от Пловдивската енория. По късно заупокойни молитви ще бъдат отслужени във всички храмове в Пловдивската епархия.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • 9 ноември - Ден на Национален траур

    Петък ще бъде Ден на Национален траур, реши днес Министерски съвет. Петъчният ден – 9 ноември е обявен за Ден на Национален траур във връ ...
    07.11.2012
    1 826
    0
  • Накъде след "ерата Максим"?

    Кончината на патриарх Максим изправя българската православна църва пред сериозни предизвикателства. Приеман и отричан по време на 41-годишното си у ...
    07.11.2012
    992
    1
  • Валят съболезнования за кончината на патриарх Максим

    Не престават да изказват съболезнования по повод кончината на патриарх Максим водещите политически личности в страната. Президентът Росен Плeвн ...
    06.11.2012
    1 792
    1
  • Спешно заседание на Светия синод

    Светият Синод на Българската православна църква (БПЦ) ще се събере на спешно заведение след кончината на Негово светейшество патриарх Максим, за да ...
    06.11.2012
    969
    1
  • Почина патриарх Максим

    В ранната утрин на 6 ноември 2012 г. след кратко боледуване в Университетска болница „Лозенец” в 03,30 ч., вследствие на сърдечна недос ...
    06.11.2012
    2 159
    12