6 Ноември, 2012 17:24 1 647 1

Валят съболезнования за кончината на патриарх Максим

  • патриарх максим-
  • кончина
Валят съболезнования за кончината на патриарх Максим - 1
Снимка: БГНЕС

Не престават да изказват съболезнования по повод кончината на патриарх Максим водещите политически личности в страната.

Президентът Росен Плeвнелиев изпрати съболезнователно писмо до Нeгово високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий и до опечалените православни християни. “Днес Бог прибра при себе си духовния пастир на православните българи, отдал живота си за добруването на Българската православна църква и духовното въздигане на нашия народ”, заявява в писмото си българският държавен глава.
“В години, белязани от бури и изкушения, нашият Патриарх показа воля и положи усилия за утвърждаването на единството на Църквата и за укрепването на християнските ценности и добродетели в нашето общество. В своята служба на Бога и Църквата патриарх Максим бе винаги и неизменно воден от дълбока вяра и любов към човеците, от благочестие и мъдрост”, се казва още в съболезнованието на президента Плевнелиев.

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до Светия Синод на Българската православна църква по повод кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.
„Негово Светейшество посвети целия си живот на Православието и съхраняването и утвърждаването на духовността в бурните години на прехода между двете хилядолетия. Заради своя всеотдаен труд на духовен водач и предстоятел на Българската православна църква патриарх Максим се ползваше с доверието и любовта на българския народ. Той работеше неуморно за добрите и ползотворни отношения между Българската православна църква и държавата“, пише в телеграмата министър-председателят. 

Той изразява своите и на българското правителство дълбоки съболезнования. „Негово Светейшество ще остане в историческата памет като един от най-принципните и далновидни предстоятели на Българската православна църква. Затова неговата кончина е огромна загуба не само за Православната църква, но и за българския народ и държава“, допълва премиерът.

Кметът на София Йорданка Фандъкова изрази съболезнования за кончината на патриарх Максим в книгата в сградата на Светия синод “с благодарност за всичко, което той направи през годините за града”, каза Фандъкова.

Лидерът на БСП Сергей Станишев отбеляза по време на пресконференция в централата на партията: „Сред всички духовни будители на нашата църква името на патриарх Максим се откроява с особена яркост. Патриарх Максим беше обичан от нашия народ, беше уважаван и обичан от всички християнски епархии. Беше един изключителен, омайващ със своята искреност и вярата си човек. Това го засвидетелства всеки, който е имал личното щастие да познава патриарх Максим. Когато преди 4 десетилетия той беше избран за най-високия духовен пост, не си е давал сметка през какви изпитания ще трябва да премине“. ИБ на БСП взе решение да не провежда митинг на 11 ноември, защото това би било неуместно към скръбта на много българи, и го отложи за след седмица.

„Патриарх Максим бе обединител на БПЦ и ще остане в историята като светла фигура“ - отбеляза в съболезнованията си лидерът на „Атака” Волен Сидеров. „Той успя да овладее кризата в църквата по време на разкола с много смирение, търпение, доброта и се наложи като безспорен лидер във висшия клир”, заяви той и изрази своите опасения, че след кончината на дядо Максим е възможно да настъпи объркване.

В съболезнователния адрес от името на РЗС и неговия председател Яне Янев се казва: „Отиде при Бога този, който всеки ден се молеше за нашия народ. Остави ни този, който никога не остави Божия храм. Бог му даде век земен живот, за да бъде стълб на вярата и опора на нацията. С мъдрост и такт той закриляше православието в десетилетията на войнстващ атеизъм”. "Бог да прости Негово светейшество българския патриарх Максим! Нека християните покажем вяра, сила и обединение", пишат от Движения "България на гражданите".

Поради кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, TV7 отменя организираните събития и публични акции по случай седмия рожден ден на телевизията, насрочени за 7 ноември. Присъединяваме се към траура на нацията, нека запомним патриарх Максим с неговата доброта и мъдрост, с която посвети живота си на съхраняването на българската духовност, се казва в съобщение на телевизията.

ххх

Руската православна църква скърби за кончината на главата на Българската православна църква - българския патриарх и Софийски митрополит Максим. В Русия ще си спомнят за него като за "мъдър човек, запазвал мирен дух в най-тежки жизнени обстоятелства", предаде ИТАР-ТАСС.

"Патриарх Максим бе най-старият патриарх от предстоятелите на православните църкви в цял свят не само по възраст, но и по продължителност на патриаршеството си, траяло над 41 години - отбеляза в интервю за агенцията протойерей Николай Балашов, зам.-председател на Отдела за външни църковни връзки в Московската патриаршия. - Той бе искрен приятел на Русия и Руската църква, с която бе запазил тесни връзки от времето на своето служение като представител на Българската църква в Москва. Присъщи му бяха неизменната доброжелателност към хората, финото чувство за хумор. Тези му качества изцяло проличаха и по време на последното посещение на патриарх Кирил в пределите на Българската църква през април”, отбеляза духовникът.

Представителят на руското православие окачестви българския предстоятел като мъдър, непоколебим човек и припомни събитията от 90-те, "когато някои политически сили в България повдигнаха въпроса да бъде свален от престола и в църквата настана разкол". "Единството на Българската църква бе запазено до голяма степен благодарение на огромния личен авторитет на покойния днес патриарх", подчерта протойерей Николай.
"Кончината на Светейшия патриарх Максим е голяма загуба за цялото православие!" - заключи представителят на Московската патриаршия. Скоро ще бъде разпространено съболезнователно послание от името на всеруския патриарх Кирил.

По повод кончината на патриарх Максим съболезнователно писмо до Светия синод изпрати и Католическата църква в България. "Изразявам дълбоко и искрено съболезнование по повод блажената кончина на предстоятеля на Българската православна църква, Светейшия патриарх Максим - казва се в съболезнователното писмо на Христо Пройков, апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България. - Присъединени към вашата скръб, молитвено просим от Бога упокоение за душата му. Вечна му памет!".

Председателите на Централния израилтянски духовен съвет и на Организация на евреите в България "Шалом" - Роберт Джераси и Максим Бенвенисти, също изпратиха съболезнователен адрес до Светия синод. "Приемете нашите и на цялата еврейска общност искрени съболезнования. Патриарх Максим оставя трайна следа като личност, която въплъщаваше високите духовни добродетели. Той беше радетел и вдъхновител на така нужния ни днес диалог между религии, култури и цивилизации. Ние скърбим поради това, че завърши земният път на този голям приятел на еврейската общност в България. Той оставя след себе си жив спомен за забележителен, добър и мъдър духовник, достоен пример за поколенията. Той ще бъде в нашите молитви", казва се в съболезнователния адрес. В него се напомня и за ролята на БПЦ за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ония на луната

    0 0 Отговор
    Бог да прости Негово Светейшество патриарх Български Максим!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове