Отидете към основна версия

4 798 54

Чернокожа лесбийка стана говорителка на Байдън

  • карин жан-пиер-
  • говорител-
  • джо байдън

Лицето ѝ става разпознаваемо, особено след януари 2019 г., когато преживява първия си момент на слава

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Жюлиен Пейрон за в. “Поан”

Чернокожа, лесбийка, имигрантка… Новата заместник-говорителка на Белия дом е водеща фигура на новите американски активисти.

Тя ще бъде новото лице на администрацията на Байдън. Карин Жан-Пиер току-що бе назначена за заместник-говорител на Белия дом от новоизбрания президент. От хаитянски произход, лесбийка и майка на малка дъщеря, произлязла от бедно семейство в народните квартали на Ню Йорк, тя олицетворява борческата класа, издигнала високо исканията си за идентичност. Живот с битки, които тя не се колебае да показва на сцената, за да обслужи едновременно политическите си амбиции и стремежите на лявото крило на демократите. Наблюдателите виждат в нейното назначение от Джо Байдън гаранция за радикалите в партията, които очакват да бъдат чути, след като участваха в поражението на Доналд Тръмп.

На 43 години, пътят ѝ я превръща в “модел за подражание” за част от американската младеж. През ноември 2019 г. излезе автобиографията ѝ, Moving Forward (Върви напред), посветена на всички онеправдани от Ню Йорк до Порт-о-Пренс, които тя обединява под наименованието “тези, които са чули думата “не”. Там тя разказва без задръжки за себе си и семейството си, надявайки се да послужи за пример. Но също и да си създаде име.

Родена в Мартиника, във Фор дьо Франс, Карин Жан-Пиер е дъщеря на хаитянски родители, които бягат от диктатурата на Жан-Клод Дювалие, наричан още “Бебе Док”. Тя е на пет години, когато семейството ѝ пристига в САЩ, в Ню Йорк, след кратък престой в района на Париж. Английски в училище, френски у дома, тя израства, смесвайки езици и култури, както много нейни съученици в Куинс. Момичето е надарено, и родителите имат големи амбиции за нея: инженерка, адвокатка, а най-вече лекарка.

Но изучаването на биология не я вълнува особено и тя в крайна сметка се насочва към политиката. Влиза в Училището по международни и обществени отношения на Колумбийския университет, член на видната “Бръшлянова лига”, откъдето излизат повечето лидери на страната. Недостатъчно за родителите ѝ. “Баща ми и майка ми бяха ужасени, за тях политиката беше хаитянската диктатура и корупцията”, обясни Карин Жан-Пиер в интервю за CBS.

Дошло да изживеe американската мечта, семейството преживява доста трудности. “Родителите ми ме научиха на постоянство, както и на красота, но също и колко трудно е да бъдеш имигрант”, обяснява тя. Баща ѝ е шофьор на такси, майка ѝ - санитарка, работят много и често оставят малката Карин да се грижи за брат си и сестра си. “Нямаше телевизия, нито пижамени партита (…) наистина бяхме от работническата класа”, разказва тя и твърди, че бързо се е научила да готви и мие чинии покрай учението.

Към този труден живот се прибавя и една драма. В книгата си тя разкрива, че като млада е била изнасилена. Травма, която я потопява в периоди на отчаяние, стигайки дори до опит за самоубийство. Но, следвайки семейния пример, тя изправя глава. С диплома в джоба се впуска стремглаво да гради кариера. Първо работи за президентската кампания на демократа Джон Едуардс през 2004 г., а след това за един млад обещаващ сенатор: Барак Обама, “човекът, който при всички обстоятелства е най-умният човек в стаята”. Присъединява се към екипа му по време на кампанията през 2008 г. и заема различни постове в Белия дом след неговото избиране. “Най-накрая успях да успокоя моите родители!”, забавлява се тя днес. На свой ред и тя създава семейство. С журналистката Сюзън Малво, една от звездите на CNN, формират една от най-влиятелните двойки във Вашингтон. Двете жени осиновяват шестгодишно момиченце на име Солей, което вече има селфи с Обама.

Избирането на Доналд Тръмп през 2016 г. я кара да се присъедини към влиятелната политическа организация MoveOn.org. Създадена през 1998 г., за да подкрепи Бил Клинтън по време на аферата “Люински”, впоследствие тази структура става говорител на малцинствата и на “прогресисткото” крило на Демократическата партия. Същевременно Карин Жан-Пиер е назначена за политически наблюдател в MSNBC, най-левият 24-часов телевизионен канал в страната, и започва да преподава политичeски науки в Колумбийския университет, където някога е учила.

Лицето ѝ става разпознаваемо, особено след януари 2019 г., когато преживява първия си момент на слава. За MoveOn тя води дебат в Сан Франциско, в който участва сенаторката от Калифорния Камала Харис. Продължението тя е разказвала в много телевизионни предавания. “Този бял мъж изскочи на сцената с всичките си привилегии (става въпрос за защитник на правата на животните - б.а.), прекъсна три цветнокожи жени, които говореха именно за правата на цветнокожите жени. Казах си, че идва за Камала Харис и трябва да я защитя. Това правя, намесвам сe”.

Превод от френски: Галя Дачкова

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.

Свързани новини