Отидете към основна версия

19 889 59

Англичаните напускат, тестикулите остават

  • великобритания-
  • brexit-
  • ес

Политиката е като "Калашников". Според Сталин с автомата можеш всичко, освен да седнеш върху него

Илюстративна снимка, Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Едва ли има по-доволни хора от французите, че англичаните напускат европейския съюз. Генерал Де Гол още преди 50 години се беше противопоставил на присламчването им към шестте тогавашни члена. Въпреки неговото пророчество, англичаните бяха приети в общността на 1-ви януари 1973 г. От тази дата до днес, тяхното присъствие не спря да създава проблеми. Впечатлението което островитяните ще оставят е, че искат да ползват само придобивките, които съюза предлага, без да изпълняват задълженията. Сблъсъка между френската концепция и тази на англичаните се илюстрира от живописната реплика между Жак Ширак и Маргарет Тачър.

"I want my money back!" - повтаря англичанката (Искам си парите обратно). Извън микрофоните, френският президент подхвърля пред близкото си обкръжение: "Какво повече иска тази слугиня? Тестикулите си на тепсия ли да поднеса?" Метафората стигна до медиите и те я разпространиха. Тогава Ширак направи лека корекция, но не се извини. Той бил казал "домакиня", а не слугиня...

Има ли печеливши, в края на краищата, от "Brexit"? Има преди всичко губещи. Няма развод с печеливши. Европейският бюджет губи 10-15 или повече милиарди, но печели от прилива на седалища на банки и финансови институции в Париж и Франкфурт. Десетки манифактурни производства стягат куфарите. "Ролс-Ройс" и "Нисан" съкращават драстично инженери и работници.

Англичаните се присъединиха към европейския съюз като щуки в рибарник. Тяхна единствена цел беше свободният достъп до европейския пазар. За напред английският износ няма да бъде толкова лесен, колкото до сега. Вносът без който не могат, ще бъде по-скъп и цените на вътрешния пазар ще се вдигнат значително. Вътрешнополитическата обстановка също не е съвсем ясна. Лъжите на Найджъл Фараж (ментор на Ангел Джамбазки), че с парите, които Великобритания дава на ЕС, на острова "може да бъде построена една болница всяка седмица", ще лъснат като маймунско дупе. Референдумите в Шотландия и Ирландия бяха против "Brexit". В бъдещите избори ирландци и шотландци са в състояние да поискат независимост, което е единственият начин за тях да останат пълноправни членове на европейския съюз.

Политиката е като "Калашников". Според Сталин с автомата можеш всичко, освен да седнеш върху него!

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 154 гласа.

Свързани новини